Prima pagină » National » Aceste produse nu se vor mai găsi pe rafturi! Decizia se va aplica în toată Uniunea Europeană
Aceste produse nu se vor mai găsi pe rafturi! Decizia se va aplica în toată Uniunea Europeană

Aceste produse nu se vor mai găsi pe rafturi! Decizia se va aplica în toată Uniunea Europeană

06 oct. 2023, 09:25,
BZI.ro, în National

Mai multe produse nu se vor mai găsi pe rafturi. Este vorba despre cele conțin microplastice. Uniunea Europeană va interzice astfel de produse de la comercializare în câteva zile.

Aceste produse nu se vor mai găsi pe rafturi!

În câteva zile va intra în vigoare o interdicție a Uniunii Europene. Potrivit acesteia, vânzarea anumitor produse nu va mai fi permisă. UE plănuiește în această perioadă interzicerea treptată a vânzării de microplastice.

Legea va intra în vigoare chiar în această lună, pe 15 octombrie, în anumite zone. Decizia UE afectează și produse folosite curent de multe persoane și în numeroase domenii.

Comisia Europeană a anunțat că interdicția se referă la produsele în cazul cărora microplastice au fost adăugate intenționat și care le eliberează în timpul utilizării.

În categoria microplasticelor solide pot fi incluse toate particulele de polimer sintetic care sunt organice, insolubile în apă, dificil de degradat și au o dimensiune mai mică de cinci milimetri.

Prin introducerea acestei legi, UE dorește să reducă emisiile de microplastice folosite intenționat în cazul a cât mai multe produse. Astfel, interdicția are mai degrabă un efect major asupra producătorilor, care vor fi nevoiți să își regândească produsele și materialele folosite.

Comisia Europeană oferă și câteva exemple de produse comune care intra în domeniul aplicării restricției:

  • materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acestanța cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu);
  • produse cosmetice, în cazul acestor microplasticele sunt folosite în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
  • detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale.

Cele mai afectate vor fi produsele cosmetice și detergenții

Potrivit UE, cele mai afectate produse vor fi cele care utilizează în orice fel materialul granular de umplere. El este cu precădere folosit pe suprafețele sportive artificiale. Acest domeniu este și cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat.

Printre produsele cosmetice vizate de interdicție se numără și cele în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple. Spre exemplu, în anumite situații ele sunt folosite și pentru exfoliere (microbile), obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice.

Alte produse și zone afectate sunt: detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale.

În cazul altor produse, interdicția de vânzare va intra în vigoare ulterior, după o perioadă mai lungă de timp, pentru a oferi producătorilor afectați suficient timp pentru a dezvolta și a trece la utilizarea materialelor alternative

Atunci când particulele sunt mai mici de 5 microcentimetri, acestea pot să treacă cu ușurință prin pori și pătrund adânc în piele.

„O celulă în care apar câteva microplastice are o reacție, fie le izolează în interiorul celulelor, formând acolo niște zone inerte, iar dacă microplasticele sunt încărcate de exemplu cu microorganisme, dacă sunt patogene pot să inițieze creșterea unor zone cancerigene”, prof. dr. inginer Daniela Simina Ștefan.

Aceste produse nu se vor mai găsi pe rafturi, în timp ce în cazul altora vor exista derogări. Însă producătorii trebuie să vină cu instrucțiuni de utilizare și de eliminare a produsului fără emisii de microplastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *