La Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași sunt expuse peste 600 de pipe râvnite de mulți bărbați. Acestea au fost donate, în urmă cu 55 de ani, unui muzeu din Constanța de către un arheolog de excepție.
La Iași, sunt expuse obiecte râvnite de mulți bărbați
Până în data de 12 mai 2024, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași are loc expoziția „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”. Plecând de la cele câteva sute de lulele (pipe), zeci de accesorii pentru fumat (imamele, portțigarete), dar și recipiente pentru păstrarea tutunului (tabachere), vizitatorul va descoperi o istorie a fumatului, de la cutumă și practică terapeutică, la tabiet și viciu misterios.
Obiectele expuse fac parte din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ce are cea mai mare colecție de pipe din România. Acestea sunt realizate din diferite materiale, precum lut, lemn, porțelan, silicat de magneziu și sunt din perioada celui de-al XIX-lea secol.
„Pipele acestea fac parte din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și pot spune că avem cea mai mare colecție de pipe din țară. În jur de 600 de piese avem în colecție, sunt piese, în general, de sfârșit de secol al XIX-lea, din diferite materiale, lemn, porțelan, din așa numitul material «spumă de mare», care este, de fapt, un silicat de magneziu, mai avem din lut, care sunt pipele turcești, și mai sunt pipe cu o valoare deosebită, cu inserții de aur, argint, chihlimbar și sidef”, declară Andreea Andrei, muzeograf.
Cele peste 600 de pipe au fost în colecția lui Vasile Canarache, fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Cele peste 600 de pipe au fost în colecția lui Vasile Canarache, fostul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. După ce acesta a decedat, în anul 1969, colecția a ajuns la muzeul pe care l-a condus o perioadă bună de timp.
„Cele mai deosebite sunt cele de tip tofane, poartă numele unui renumit cartier meșteșugăresc din Istanbul și au sigiliile imperiale, denumite tugra. Sunt piese de o valoare artistică deosebită, la fel cum sunt cele de porțelan, care au diferite portrete pe ele sau motive zoomorfe. Sunt piese de patrimoniu și au făcut parte din colecția fostului director al muzeului nostru, Vasile Canarache, după moartea sa, colecția a fost donată instituției”, mai spune Andreea Andrei, muzeograf.
Accesul la expoziția din cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei este recomandat persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Organizatorii nu pot fi considerați responsabili pentru eventualul impact asupra minorilor.