Prima pagină » Actualitate » Aceste medicamente te lasă fără permis! Iată lista cu substanțele sensibile la drugtest
Aceste medicamente te lasă fără permis! Iată lista cu substanțele sensibile la drugtest

Aceste medicamente te lasă fără permis! Iată lista cu substanțele sensibile la drugtest

19 iul. 2024, 08:32,
în Actualitate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că mai multe medicamente te lasă fără permis dacă ești testat cu drugtest. Lista cu substanţele care afectează conducerea unui vehicul va fi actualizată și finalizată până în luna septembrie a acestui an. Așadar, din toamnă, șoferii vor ști ce medicamente să evite pentru a rămâne cu permisele în buzunar.

Aceste medicamente te lasă fără permis!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că sunt mai multe substanţe care influenţează capacitatea de a conduce autovehicule. Acestea se eliberează pe bază de prescripţie, orice medic care prescrie o astfel de substanţă avertizează pe cel care primeşte substanța că afectează capacitatea de a conduce vehicule.

Decizia vine în contextul Ordonanței de Urgență care dă dreptul polițiștilor să rețină permisul de conducere șoferilor ce refuză testarea cu aparatul Drug Test, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator.

„O listă a substanţelor care influenţează capacitatea de a conduce autovehicule, pentru că a existat o listă veche, printr-un ordin din 2006 şi se lucrează la actualizarea ei. Cea de-a doua listă va fi doar de informare, substanţele care ar putea să influenţeze rezultatul unui test rapid. Sunt substanţe care se eliberează pe bază de prescripţie, orice medic care prescrie o astfel de substanţă avertizează pe cel care primeşte substanța că afectează capacitatea de a conduce vehicule. Probabil că în decursul acestei veri vom finaliza această analiză şi în septembrie vom avea lista completă”, a precizat Alexandru Rafila.

Guvernul a adoptat pe 28 iunie o Ordonanță de Urgență (OUG) care ne poate lăsa fără permis de conducere, deși nu am încălcat legea.

„În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanţe psihoactive, aceştia sunt conduşi la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situaţie, despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Care sunt medicamentele ce generează rezultat pozitiv la drugtest

Orodonanța a stârnit un adevărat scandal în rândul opiniei publice. Șoferii au invocat durata mare, uneori de câteva luni, până la primirea rezultatului analizelor. Mai mult, aparatele DrugTest au dat rezultate fals pozitive în 15-20% dintre cazuri. Asta, din cauza unor substanțe prezente în alimentație sau în medicamente.

Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat care sunt aceste medicamente.

„Rifampicina și unele cefalosporine pot genera rezultate fals pozitive pentru opiacee, respectiv cocaină. Unele studii precizează și amoxicilina printre antibioticele care pot produce probleme conducătorilor auto. Tratamentele antidepresive, precum trazodona și bupropiona, pot da rezultate fals pozitive pentru amfetamine. De altfel, și unele medicamente antipsihotice, cum ar fi quetiapina și clorpromazina, pot genera teste fals pozitive pentru amfetamine sau metamfetamine.  Iar medicamentele pentru combaterea durerii, cum sunt  ibuprofenul și naproxenul, pot da rezultate fals pozitive pentru marijuana. Mai mult decât atât, tratamentele  pentru răceală sau alergii, mai ales cele care au în compoziție pseudoefedrină sau efedrină, pot provoca rezultate fals pozitive pentru amfetamine”, a precizat dr. Emilian Popovici.

Mai mult, medicii legişti precizează că există numeroase substanţe care nu sunt, deocamdată, incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive. De exemplu, medicamente pentru diabet, antiemetice, antibioticele, antialergicele pot da rezultate fals pozitive la amfetamine. Medicamentele antiinflamatorii pot da rezultate fals pozitive la barbiturice iar cele antivirale la cannabinoizi. Astfel, un șofer care urmează un tratament cu antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare poate fi găsit pozitiv la opiacee, fiind astfel mai multe medicamente te lasă fără permis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025