@ Interesul a fost atât de mare încât banii disponibili s-au epuizat înainte de termen @ Vor fi investiţi 6 milioane de euro în infrastructura secundară de irigaţii din mai multe comune @ Fermierii susţin că această investiţie va ajuta agricultorii @ „Noi avem mare nevoie de apă, de aceea ne-am interesat de fondurile europene şi am aplicat proiect”, susţine unul din agricultorii ieşeni
Fermierii ieşeni grupaţi în organizaţii de utilizatori de apă în agricultură au depus cereri de finanţare de 6 milioane de euro pentru finanţarea unor sisteme de irigaţii cu fonduri europene.
Fondurile disponibile la nivel naţional au fost de 200 de milioane de euro, însă proiectele depuse în acest an au fost de 300 de milioane de euro, peste bugetul total. Specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) susţin că interesul a fost mare de la început.
„Organizaţiile Utilizatorilor de Apă din Iaşi, dar şi din restul judeţelor din Moldova au depus proiecte bune pentru a obţine finanţarea. Banii sunt pentru sisteme moderne, iar cei care au obţinut deja sumele nerambursabile, în anii trecuţi, văd efectele pozitive ale acestor investiţii”, a declarat Anghel Ficu, director AFIR Iaşi.
Seceta, duşmanul fermierilor
În cadrul submăsurii 4.3- „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii” a depus proiecte Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Tabăra Nouă din comuna Andrieşeni. Valoarea proiectului este de un milion de euro. Unul dintre marii fermieri din zona Andrieşeni care administrează 3.000 de hectare de teren agricol şi susţine că sunt necesare investiţiile într-un sistem modern de irigaţii este Ioan Buimac.
„În zona aceasta e o problemă majoră dacă nu plouă, de aceea sunt necesare investiţii majore. Fondurile europene sunt foarte utile pentru a ajuta fermierii. Împreună cu asociatul meu am cheltuit sume mari, pentru a avea un sistem de irigaţii bun, mai ales că în ultimii 10 ani s-a instalat seceta şi la noi”, a spus fermierul.
De asemenea, Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Bosia, din Ungheni-Golăeşti, va investi tot un milion de euro.
„Noi avem mare nevoie de apă de aceea ne-am interesat de fondurile europene şi am aplicat proiect”, susţine Mihai Manole, unul din agricultorii ieşeni din această zonă.
Finanţarea nerambursabilă se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune, precum şi racordarea staţiilor la utilităţi, construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat.
Si Ministerul Agriculturii investeşte masiv în sisteme moderne de irigaţii
Suma totală ce va fi cheltuită în Iaşi depăşeşte 15 milioane de euro. Investiţiile vor fi finalizate până anul viitor, iar sistemele de irigaţii vor fi funcţionale pe o suprafaţă de 38.000 de hectare. La SPA Soloneţ, prima staţie unde deja se lucrează, lucrările sunt în grafic. Aceasta deserveşte peste 4.000 de hectare de teren agricol.
„La obiectivul de investiţii SPA Soloneţ, lucrările de execuţie sunt realizate în proporţie de 70 la sută şi vor fi finalizate până anul viitor, când fermierii vor putea folosi apa din Prut”, a declarat Ionel Grosu, director Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) filiala Moldova.
Alte lucrări vor fi efectuate la SPA Nord Soloneţ, dar şi SPA Lunca. Ambele deservesc 13.000 de hectare. Valoarea totală a investiţiei pentru cele 3 staţii este de 22 de milioane de euro.