O pozitie corecta a corpului iti garanteaza sanatate, iti da incredere si chiar te ajuta sa pari mai slab/a. Totusi, multe persoane stau cu spatele arcuit, mai ales cand lucreaza la calculator. Iata cateva exercitii si trucuri simple care te vor ajuta sa-ti indrepti spatele si sa pastrezi rezultatul:
1. Salutul. Du-ti mainile la spate si impreuneaza-ti palmele cu degetele orientate in sus. E important ca linia bratelor, de la cotul drept la cotul stang, sa fie dreapta. Omoplatii trebuie sa se apropie. Mentine pozitia timp de 10 secunde.
2. Lacatul. Du un brat la spate, ridica-l pe celalalt si apropie-l de omoplati. Prinde-ti mainile, pe diagonala, intr-un lacat, indreptand cotul bratului ridicat in sus. In 5 secunde, schimba bratele.
3. Rotiri. Fara sa-ti schimbi pozitia partii inferioare a corpului, du-ti mainile in spatele capului si intoarce partea superioara a trunchiului, astfel incat umerii sa fie perpendiculari cu spatarul scaunului. Mentine pozitia timp de 5 secunde, apoi intoarce-te spre dreapta.
4. Spate arcuit. Stai pe marginea unui scaun si du-ti mainile in spatele capului. Arcuieste-ti spatele si priveste tavanul. Incet, da-ti capul pe spate, privind in continuare in sus. Sprijina-l de spatarul scaunului.
5. Intindere. Asaza-te cu spatele langa un perete. Asigura-te ca ambii omoplatii si fundul ating peretele. Incordeaza abdomenul si respira profund de cateva ori.
6. Cazatura. Acest exercitiu e continuarea celui de dinainte. Fara sa te departezi de perete, ridica bratele in laterale si inclina-ti usor corpul in fata, fara sa-ti indoi genunchii. Mentine pozitia timp de zece secunde.
7. Pentru a-ti mentine postura, obisnuieste-te sa stai corect. Aseaza-te pe marginea unui scaun, du un picior in spate (cu cat mai departe, cu atat mai bine) si pe celalalt in fata. Aceasta postura te va ajuta sa-ti indrepti spatele si sa-l mentii asa, ca sa-ti pastrezi echilibrul. Asaza-te in aceasta pozitie dupa ce ai facut cateva dintre exercitiile de mai sus.
Pe langa provocarea durerilor de spate, statul prelungit pe scaun creste rolul de boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, tromboflebita, hemoroizi), obezitate, diabet si chiar depresie. Orice persoana care sta in sezut mai mult de 6-8 ore pe zi va suferi de dureri de spate, mai devreme sau mai tarziu.
Statul prelungit pe scaun este nociv pentru sanatate chiar daca, atunci cand pleci de la birou esti o persoana activa. Metodele cele mai eficiente de prevenire a durerilor de spate constau in pauze la fiecare 40-50 de minute (cu ridicare de pe scaun), evitarea de a sta cu picioarele incrucisate, incercarea de sta cu spatele cat mai drept si gimnastica medicala, care prin tonifierea musculaturii spatelui constituie o metoda extrem de eficienta de prevenire a durerilor.