Prima pagină » Local » Aceste cupluri au trecut peste toate restricțiile din Iași. Străinii care au bătut mii de kilometri să se căsătorească la Starea Civilă din municipiu
Aceste cupluri au trecut peste toate restricțiile din Iași. Străinii care au bătut mii de kilometri să se căsătorească la Starea Civilă din municipiu

Aceste cupluri au trecut peste toate restricțiile din Iași. Străinii care au bătut mii de kilometri să se căsătorească la Starea Civilă din municipiu

25 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Surpriză în documentele de stare civilă din municipiul Iași. Pe parcursul anului 2020, la Oficiul de Stare Civilă Iași au fost înregistrate zeci de căsătorii dintre ieșeni și cetățeni de altă naționalitate. În ciuda restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, numărul de căsătorii dintre români și străini s-a menținut constant în municipiul Iași. La Iași s-au căsătorit persoane de pe mai toate continentele, din America de Sud, Asia, Europa și Africa, conform celor de la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor

De mai bine de jumătate de an, municipiul Iași este cuprins de restricții impuse de pandemia de COVID-19, restricții care au afectat și căsătoriile oficiate la Oficiul de Stare Civilă. Cu toate acestea, câteva zeci de cupluri au ieșit din tipare și au ales să spună DA în fața ofițerului de stare civilă. Conform datelor oficiale, în perioada ianuarie-septembrie 2020, la Starea Civilă au ajuns 40 de cupluri formate dintre un ieșean și un cetățean de altă naționalitate. Numărul este aproape egal cu cel înregistrat pe parcursul anului 2019 în aceeași perioadă.

Cum au evoluat căsătoriile cu cetățenii străini din Republica Moldova în municipiul Iași? Iată datele oficiale

Din cele 40 de căsătorii mixte, dintre un locuitor al Iașului și un cetățean de altă naționalitate, cele mai multe au fost cele cu rezidenți din Republica Moldova. Conform Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași, 16 femei și trei bărbați din Republica Moldova au ajuns la Starea Civilă Iași pentru a se căsători cu partenerul de viață. În luna ianuarie au fost trei căsătorii cu cetățeni din Republica Moldova, în timp ce alte două au fost în luna februarie 2020. În perioada martie-mai nu a fost oficiată nicio căsătorie, asta și din cauza stării de urgență care a fost impusă la nivel național. Alte două căsătorii ale cetățenilor din Basarabia la Iași au mai avut loc în luna iunie 2020 (două căsătorii), iulie 2020 (o căsătorie), august 2020 (trei căsătorii), dar și septembrie 2020 (cinci căsătorii).

Zeci de căsătorii cu cetățeni din alte state în municipiul Iași

În afara persoanelor din Republica Moldova care s-au căsătorit la Iași, DLEP a înregistrat alte 21 de cereri ale unor străini. Astfel, o femeie din Ungaria s-a măritat cu un ieșean în luna ianuarie 2020, cu câteva săptămâni înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19. De asemenea, o femeie din El Salvador (America Centrală) a ales să se căsătorească la Iași, cununia civilă având loc tot în ianuarie 2020. Alți trei bărbați din Israel s-au căsătorit la Oficiul de Stare Civilă din Iași. Unul din ei s-a căsătorit în luna ianuarie, iar alți doi în luna martie 2020, chiar înainte de impunerea restricțiilor și intrarea în starea de alertă.

Lista străinilor care au ajuns la Oficiul de Stare Civilă din Iași

Alți doi bărbați din Marea Britanie s-au căsătorit la Oficiul de Stare Civilă din Iași. Unul dintre ei s-a căsătorit cu o ieșeancă în luna februarie 2020, în timp ce altul s-a căsătorit în luna septembrie 2020. Un bărbat din Maroc s-a căsătorit și el cu o ieșeancă în fața ofițerului de stare civilă din Iași în cursul lunii februarie 2020. În plus, un bărbat din Coreea de Sud s-a căsătorit și el la Iași cu partenera sa de viață, cununia având loc în cursul lunii martie 2020.
Doi bărbați cu cetățenie albaneză s-au căsătorit la Iași în cursul lunii aprilie 2020. Un bărbat din Germania s-a căsătorit la Iași în cursul lunii mai 2020, în timp ce un bărbat din Norvegia a ales să-și unească destinul la Starea Civilă cu o ieșeancă, cununia având loc în cursul lunii iunie 2020.

Număr ridicat de căsătorii în starea de alertă. Cununii oficiate în plină pandemie

Un bărbat cu naționalitate turcă a ales să se căsătorească în municipiul Iași cu partenera sa de viață, cununia având loc în cursul lunii iulie 2020. O femeie din Japonia a spus DA în fața ofițerului de stare civilă, cununia având loc în cursul lunii august 2020. Un bărbat din Brazilia a ales și el să se căsătorească în municipiul Iași, DLEP înregistrând căsătoria în cursul lunii septembrie 2020. Un bărbat din Franța s-a căsătorit și el în cursul lunii septembrie 2020 la Iași, în timp ce o femeie din Ucraina s-a măritat la Starea Civilă tot în aceeași lună. Un bărbat din India, dar și o femeie din Siria s-au căsătorit de asemenea la Iași cu partenerii de viață din România, cununiile având loc la Oficiul de Stare Civilă din municipiu.

Număr uriaș de căsătorii în 2019 la Starea Civilă din municipiul Iași

Pe parcursul anului 2019 s-au înregistrat 69 de căsătorii dintre un locuitor al municipiului Iași și un cetățean din alt stat. Raportul DLEP pe 2020 cuprinde doar perioada ianuarie-septembrie, astfel că numărul de căsătorii ale unor cetățeni străini poate fi mai mare. Pe parcursul lui 2019 s-au înregistrat 35 de căsătorii ale unui cetățean român cu un rezident din Republica Moldova. În 32 de cazuri a fost vorba despre o femeie, iar în trei cazuri despre un bărbat. În alte cinci cazuri a fost vorba despre cetățeni domiciliați în Israel.

În patru cazuri a fost vorba despre căsătorii ale unor cetățeni din Italia cu femei românce. Alte două cazuri au vizat cetățeni din Egipt, Turcia, Ucraina și Tunisia. De asemenea, au fost căsătorii încheiate cu cetățeni din Serbia, Siria, Palestina, Belarus, Marea Britanie, Elveția, Venezuela sau Indonezia. La Starea Civilă Iași s-au mai prezentat și cetățeni din Coreea, Zimbabwe, Albania, Iran, Rusia, Maroc, Australia, Grecia și Iordania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *