Prima pagină » International » Aceste cereale și bomboane ar putea fi interzise! Conțin ingrediente care pot cauza cancer

Aceste cereale și bomboane ar putea fi interzise! Conțin ingrediente care pot cauza cancer

22 apr. 2024, 13:07,
în International

Unele cereale și bomboane ar putea fi interzise în SUA din cauza unor substanțe chimice din ingrediente, care cauzează cancer. Este vorba despre cereale precum Lucky Charms și Froot Loops, bomboane inclusiv Skittles, Nerds, M&M’S și Swedish Fish și gustări precum Flamin’ Hot Cheetos și Doritos. Gatorade și alte băuturi sportive sunt, de asemenea, vizate.

Aceste cereale și bomboane ar putea fi interzise!

În mai multe state din SUA s-ar putea lua decizia de a se interzice de la comercializare mai multe cereale și bomboane. Multe dintre substanțele chimice din aceste alimente sunt deja interzise în cea mai mare parte a Europei, iar acum mai multe state din SUA încearcă aceeași abordare.

Sunt avute în vedere cerealele Lucky Charms și Froot Loops, bomboane inclusiv Skittles, Nerds, M&M’S și Swedish Fish, dar și gustările Flamin’ Hot Cheetos și Doritos. La fel și băuturile din gama Gatorade, considerate băuturi sportive, sunt vizate.

În luna octombrie a anului trecut, reprezentanții statului California au publicat o interdicție privind bomboanele Skittles, care a scos în afara legii unele substanțe chimice alimentare potențial cancerigene: ulei vegetal bromurat, bromat de potasiu, propilparaben și colorant roșu nr. 3.

Din luna martie a acestui an, au fost introduse două noi proiecte de lege pentru a proteja populația din New York de mai multe substanțe chimice toxice ce sunt conținute de anumite alimente. Proiectele de lege au în vedere interzicerea mai multor substanțe precum dioxid de titan, BHA sau azoicarbonamidă, ce se găsesc în mai multe produse de panificație.

Și în Pennsylvenia, politicienii au cerut interzicerea coloranților Roșu 40, Galben 5, Galben 6, Albastru 1 și albastru 2.

Inițiativa ar putea fi preluată și de state precum Illinois, Missouri sau New Jersey.

Ținta acestor proiecte legislative nu este de a se interzice de la comercializare produsele ci obligarea producătorilor să le scoată din rețetele folosite.

Ce este bromatul de potasiu

Bromatul de potasiu se bazează pe reducerea lui la bromură de potasiu şi eliminarea atomilor de oxigen care realizează oxidarea. Cu bromatul de potasiu reacţionează atât componentele solubile în apă din făină, cât şi proteinele glutenice. Acesta oxidează mai uşor grupările –SH din componentele neproteice şi din proteinele solubile, decât grupările –SH din structura proteinelor glutenice (datorită unei bariere fizice, aşa cum este insolubilitatea proteinelor glutenice, sau datorită unei bariere sterice ce ţine de înfăşurarea lanţurilor polipeptidice).

Doza optimă de bromat de potasiu variază în funcţie de conţinutul de proteine, calitatea acestora şi timpul de frământare. Optimul de bromat creşte odată cu creşterea cantităţii totale de proteină, respectiv scăderea calităţii acestora şi scade odată cu creşterea timpilor de frământare, probabil datorită efectelor de oxidare pe care le are oxigenul introdus la frământare în aluat (Becker, H. A., Sallans, H. R., 1956).

Legislaţia sanitară din România, majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, Canada şi Statele Unite nu permite utilizarea acestuia, deoarece se presupune că bromura de potasiu, rezultată pe seama reducerii bromatului, are efect cancerigen.

Așadar, unele cereale și bomboane ar putea fi interzise în SUA din cauza unor substanțe chimice din ingrediente, care cauzează cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024