Prima pagină » International » Aceste bancnote vor fi schimbate! Cum arată banii noi care vor ajunge la cetățeni
Aceste bancnote vor fi schimbate! Cum arată banii noi care vor ajunge la cetățeni

Aceste bancnote vor fi schimbate! Cum arată banii noi care vor ajunge la cetățeni

06 iun. 2024, 08:45,
BZI.ro, în International

Aceste bancnote vor fi schimbate! Banca Angliei a anunțat că portretul regelui urmează să apară pe noile bancnote de cinci, zece, douăzeci şi cincizeci de lire sterline. Iată cum arată banii noi care vor ajunge la cetățeni.

Aceste bancnote vor fi schimbate!

Bancnote cu efigia regelui Charles al III-lea şi-au făcut  apariţia miercuri, 5 iunie 2024, în portofelele britanicilor, înlocuindu-le treptat pe cele cu chipul mamei sale, Elisabeta a II-a. Efigia regelui Charles al III-lea va apărea pe noile bancnote de 5, 10, 20 şi 50 de lire sterline, care în rest vor rămâne similare cu bancnotele actuale.

Aceste noi bancnote se vor alătura monedelor cu efigia lui Charles al III-lea, intrate circulaţie în decembrie 2022, la câteva luni după moartea mamei sale. Începând de pe 5 iunie, cetăţenii vor putea, de asemenea, să îşi schimbe vechile bancnote cu cele cu efigia lui Charles al III-lea prin intermediul Băncii Angliei, în limita a 300 de lire sterline de persoană. Noile bancnote din polimer – care au înlocuit treptat banii de hârtie în Marea Britanie începând din 2016 – vor circula alături de cele care o înfăţişează pe regina Elisabeta a II-a.

O monedă noua va intra în circulație și în România. BNR a făcut anunțul că va intra în circulație o nouă monedă de argint pentru a marca 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută de România. Moneda va intra în circulație începând cu luna aceasta. Primele monede au fost emise ieri, 5 iunie 2024.

Tirajul maxim pentru această monedă de argint este de 5.000 de exemplare. Prețul de vânzare pentru moneda de argint este de 500,00 lei, și include broșura explicativă și certificatul de autenticitate. Monedele de argint dedicate aniversării a 100 de ani de la prima medalie olimpică a României vor fi puse în circulație în întreaga țară. Lansarea acestor monede va fi efectuată de sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Ce bani vor fi retrași din circulație

În multe țări europene, se observă o tendință de renunțare la plățile în numerar. Plățile în numerar sunt mai costisitoare, iar tranzacțiile cu cardul sunt procesate mult mai rapid. Banca Centrală Europeană a anunțat că bancnotele de 500 de euro vor fi retrase din circulație în viitorul apropiat.

Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un comunicat oficial pentru a asigura publicul că bancnotele de 500 de euro nu își vor pierde niciodată valoarea, însă se dorește retragerea lor din circulația monetară. În viitor, bancnotele de 500 de euro nu vor mai fi acceptate.

„Cu toate acestea, la fel ca toate celelalte valori nominale, nu își vor pierde niciodată valoarea și vor putea fi întotdeauna schimbate la una dintre băncile centrale naționale din zona euro. Datorită încrederii larg răspândite în bancnotele euro și a rolului internațional al monedei, bancnotele de 500 EUR își vor păstra statutul de mijloc legal, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în continuare pentru plăți și deținute ca economii.”, se arată în comunicatul BCE.

Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale. Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024