Aceste bancnote nu mai pot fi folosite. În Germania, există magazine mari unde plata în bani cash nu mai este acceptată deloc sau doar cu anumite bancnote. Iată ce trebuie să facă toți cetățenii.
Aceste bancnote nu mai pot fi folosite
Conducerea lanțului german de magazine Edeka a anunțat că nu vor mai accepta plăți efectuate cu bancnote de 500 de euro. Ca urmare, supermarketul din orașul Koln a afișat deja anunțul în toate locațiile, însă clienții sunt nemulțumiți.
În multe țări europene, se observă o tendință de renunțare la plățile în numerar, iar Germania nu face excepție. Pe viitor, lanțul german de magazine Edeka nu va mai accepta bancnotele de 500 de euro.
Conducerea Edeka a luat această decizie pentru a preveni eficient utilizarea bancnotelor false. Plățile în numerar sunt mai costisitoare, iar tranzacțiile cu cardul sunt procesate mult mai rapid. Această schimbare permite economisirea timpului alocat manipulării banilor.
Ce se va întâmpla cu bancnota de 500 de euro
Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un comunicat oficial pentru a asigura publicul că bancnotele de 500 de euro nu își vor pierde niciodată valoarea, însă se dorește retragerea lor din circulația monetară. În viitor, bancnotele de 500 de euro nu vor mai fi acceptate.
„Cu toate acestea, la fel ca toate celelalte valori nominale, nu își vor pierde niciodată valoarea și vor putea fi întotdeauna schimbate la una dintre băncile centrale naționale din zona euro. Datorită încrederii larg răspândite în bancnotele euro și a rolului internațional al monedei, bancnotele de 500 EUR își vor păstra statutul de mijloc legal, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în continuare pentru plăți și deținute ca economii.”, se arată în comunicatul BCE.
Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare.
Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice.
Recent, au fost anunțate legi fiscale și de la UE pentru România. Prin legea adoptată pe 30 aprilie 2024, se oferă Ministerului Finanțelor competența de a efectua verificări privind utilizarea sumelor provenite din acțiuni de sponsorizare sau mecenat, destinate susținerii activităților fără scop lucrativ, pentru a asigura respectarea scopului fondurilor acordate și modul corect de utilizare a fondurilor publice provenite din bugetul general consolidat. De asemenea, se propun măsuri în cadrul inspecției economico-financiare, realizate de Ministerul Finanțelor, cu scopul de a diminua riscul de fraude asupra bugetului de stat.
Legislaţia conţine dispoziţii privind vigilenţa sporită în ceea ce priveşte persoanele foarte bogate, cu o avere totală în valoare de cel puţin 50.000.000 euro, excluzând reşedinţa lor principală. Este vorba despre o limită de 10.000 euro la nivelul UE pentru plăţile în numerar, cu excepţia persoanelor fizice într-un context neprofesional.
„Aceste bancnote nu mai pot fi folosite. Ce trebuie să facă toți cetățenii”
„trebuie” băi bolovanilor de la jurnalie?!
Conform legislației europene, „€ este unicul mijloc legal de plată”, nu există lege care să-mi interzică plata în numerar, punct!
Cei ce refuză, pot fi evitați sau -și mai bine- dați în judecată!