Prima pagină » National » Aceste alimente dispar din supermarketurile românești din 2025

Aceste alimente dispar din supermarketurile românești din 2025

24 dec. 2024, 15:05,
Redacția BZI în National

Sunt mai multe alimente care dispar din supermarketurile românești din 2025. Decizia este una finală, iar milioane de români trebuie să o știe. Înființarea fermelor marine în apele Mării Negre marchează un pas semnificativ pentru poziționarea României ca lider regional în valorificarea resurselor marine. Această investiție are potențialul de a genera locuri de muncă noi, de a stimula economia locală și de a diminua impactul negativ asupra mediului, prin reducerea dependenței de importuri.

Pe termen lung, acest proiect ambițios ar putea transforma România dintr-un importator de produse pescărești congelate într-un exportator de pește și fructe de mare proaspete, contribuind la consolidarea unei economii sustenabile și competitive pe piața internațională.

Aceste alimente dispar din supermarketurile românești din 2025

Începând cu anul 2025, unele alimente vor dispărea din rafturile magazinelor din România, printre care produsele din pește congelat importate de la mari distanțe. În schimb, autoritățile intenționează să promoveze producția locală prin amenajarea primelor ferme marine în Marea Neagră, oferind astfel consumatorilor pește și fructe de mare proaspete, cultivate în țară. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că, în urma licitațiilor organizate de Apele Române, 60 de hectare de ape interioare și teritoriale dintr-un total disponibil de 166 au fost deja alocate pentru aceste proiecte.

Aceste ferme marine vor fi situate în zone strategice, cum ar fi între Mamaia și Constanța, în apropierea lacului Sinoe, între Agigea și Eforie Nord, dar și între Venus și Vama Veche. În aceste locații vor fi crescute specii valoroase de pește, precum păstrăvul somonat, dorada și lupul de mare, alături de culturi de fructe de mare.

Această inițiativă face parte dintr-un plan mai amplu, denumit economia albastră, care are ca scop valorificarea sustenabilă a resurselor din Marea Neagră. Este pentru prima dată când investitorii au participat la licitații pentru exploatarea apelor marine, marcând un pas important în dezvoltarea acvaculturii în România.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța acestei schimbări, afirmând că noile măsuri vor pune pe mesele românilor produse locale, proaspete și de calitate superioară, reducând astfel dependența de importuri și făcând preparatele marine mai accesibile pentru toată populația.

Românii vor putea consuma produse locale

Această inițiativă are potențialul de a transforma radical piața produselor din pește din România. În momentul de față, majoritatea peștelui și fructelor de mare consumate în țară provin din importuri, de cele mai multe ori sub formă congelată, după ce au fost transportate pe distanțe considerabile. Ministrul Mircea Fechet și-a exprimat speranța că, începând cu anul 2025, românii vor putea renunța complet la aceste produse congelate, având la dispoziție variante locale, proaspete și prietenoase cu mediul.

Fermele marine, pe lângă faptul că vor oferi produse mai sănătoase, vor contribui și la reducerea prețurilor pentru consumatori, eliminând cheltuielile suplimentare asociate transportului și depozitării produselor importate.

Administrația Națională „Apele Române” a organizat licitații în două etape pentru închirierea a 10 zone din apele Mării Negre, reprezentând 36% din suprafața disponibilă. Aceste terenuri marine vor fi folosite atât pentru creșterea peștilor prin metode convenționale, cât și pentru cultivarea moluștelor în mod natural.

Pentru investitori, contractele de închiriere vor avea o valabilitate de 20 de ani, oferindu-le stabilitate și posibilitatea de a dezvolta proiecte pe termen lung. De altfel, interesul pentru acest sector a fost evident, valoarea totală a licitațiilor depășind cu 13% prețul de pornire, ceea ce subliniază atractivitatea noii oportunități economice.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Viorica Dăncilă cu puțin timp înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. "Foarte mulți s-au axat..."
Playtech.ro
George Simion, derapaj fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Ce a putut să spună despre el: „Autist, săracu’!”
observatornews.ro
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce faci dacă ți se strică mașina în Grecia. Ce alegi între „A24” și „9695”
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Răsturnare de situație în cazul Ganea. Noile probe oferă un alt tablou al situației
Playtech.ro
Care este distanța legală pentru a construi un gard nou între două proprietăți. Ce prevede legea
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 mai 2025
16 mai 2025