@ Unul dintre cele mai frumoase blocuri de locuinţe din Iaşi a ajuns, paradoxal, şi unul dintre cele mai contestate proiecte imobiliare din municipiu @ Dezvoltatorul proiectului este asalatat încontinuu cu controale venite în urma reclamaţiilor făcute de doi vecini care, timp de doi ani de zile, în fiecare săptămână, au depus sesizări la instituţiile statului @ Deşi toate controalele au arătat că lucrurile sunt perfect legale, reclamagii continua să pună beţe-n roate proiectului, ajungându-se chiar în situaţia în care dezvoltatorului imobiliar i s-au cerut avantaje financiare pentru a se opri valul de reclamaţii @ În spate este o întreagă reţea de şantaj care începe cu nume mari şi se termină cu cetăţenii reclamagii băgaţi în faţa să blocheze proiectele imobiliare ale Iaşului
Poate cel mai arătos bloc de locuinţe din Iaşi a devenit şi cel mai reclamat proiect imobiliar din municipiu. Este vorba despre noul imobil situat pe strada Moldovei nr. 30, la doar câţiva paşi de Ansamblul Palas şi care a fost construit în ultimii doi ani. Deşi este un proiect reuşit atât din punct de vedere tehnic, cât şi arhitectural, în mod paradoxal, clădirea de şase etaje este totodată şi unul dintre cele mai contestate şi reclamate proiecte imobiliare.
Dezvoltatorul care a ridicat blocul respectiv este asaltat mereu cu controale venite din partea instituţiilor statului, controale apărute în urma reclamaţiilor făcute de aceeaşi doi vecini care obişnuiesc să sesizeze săptămânal instituţiile statului despre proiect. Deşi s-au făcut controale peste controale şi nu s-a descoperit nimic în neregulă cu proiectul, cei doi vecini continua să depună reclamaţii.
„Toată lumea a fost de acord cu acest proiect, în afară de doi vecini care fac reclamaţii peste reclamaţii. Este vorba despre familiile Leca şi Rugină care au făcut parcă o meserie în a contesta proiectul. După aceste reclamaţii, s-au făcut controale şi verificări de la toate instituţiile şi totul a fost în ordine din punct de vedere tehnic şi legal. La orice modificare sau schimbare de proiect, oricât de mică, ei au făcut iarăşi reclamaţie. Timp de doi ani de zile, familia Leca a depus la Poliţia Locală câte o reclamaţie în fiecare săptămână. Sunt unii care au făcut o meserie din a depune reclamaţii şi cu asta se ocupă”, spune Daniel Niculita, dezvoltatorul proiectului de pe strada Moldovei nr. 30.
Cum căuta reclamagii să câştige de pe urmă proiectelor imobiliare
Un aspect foarte important sta în faptul că, niciun proprietar din vecinătatea directă a blocului respectiv nu a contestat proiectul şi nu a depus reclamaţii în acest sens, asta mai ales că în zonă există mai multe clădiri înalte construite în ultimii ani. În schimb, contestatari s-au găsit la o distanţă de câţiva metri faţă de bloc.
„Niciun proprietar din vecinătatea directă nu a contestat proiectul, sunt doar familiile Leca şi Rugină care se afla la o distanţă de câţiva metri. Ei motivează că nu doresc construirea de blocuri în apropiere, dar nu au contestat şi celelalte blocuri din vecinătate, doar această clădire o au în vizor. Aceşti contestatari, dat fiind faptul că nu au primit anumite beneficii materiale, continua să conteste proiectul în orice situaţie ar fi. Ultima dată au depus la OCPI o reclamaţie prin care au contestat decizia privind dezmembrarea apartamentelor, deşi asta era doar o formalitate şi nu avea cum să existe ceva ilegal. Am tot controlat, orice proiect contestat este verificat de cel puţin trei ori şi vecinii reclamagii ştiu asta şi încearcă să profite”, a mai explicat dezvoltatorul imobiliar. Din aceste motive, dezvoltatorul susţine că astfel de reglamangii cauta să obţină avantaje financiare tocmai pentru a se opri din a depune sesizări, iar proiectele să poată fi derulate cu uşurinţă.
„Reclamagii nu au reuşit să obţină ce au vrut şi contestă în continuare. La început, doamna Rugina a spus că vrea 10.000 de euro să se oprească cu reclamaţiile. Dumneaei a cumpărat şi un apartament pentru copil în blocul meu, îl mai cumpăra dacă ştia că proiectul nu este în ordine? Blocul este vândut în proporţie de 80 la sută şi este ocupat în proporţie de 50 la sută, dar şi după ce s-au vândut apartamentele, cei doi vecini au depus reclamaţii. Au deschis chiar şi trei procese, pe unul dintre ele le-a pierdut deja şi au fost obligaţi să plătească cheltuieli de judecată. Ei merg la instituţii şi ameninţa fuctionarii cu DNA-ul şi puşcăria, funcţionarii se intimidează şi iar se întârzie sau se blochează proiectele pe motive neîntemeiate”, a mai spus Daniel Niculita.
Sunt foarte multe cheltuieli care implică realizarea unui proiect imobiliar, iar în momentul în care acestea sunt repetate şi întârziate, investitorii pot ajunge chiar în faliment.
„Ştiţi ce înseamnă să faci un proiect? Sunt enorm de mulţi paşi tehnici şi legali care trebuie urmaţi, de la achiziţia de teren, până la pregătirea documentaţiei şi actelor. Spre exemplu, în 2016, în loc să se reactualizeze proiectul, s-au blocat lucrările pentru că ei au reclamat o modficare, deşi era în avantajul locuitorilor. Mai precis, am făcut intrarea pentru maşini din lateralul clădirii direct din stradă şi am adăugat 300 mp la proiect pentru a le oferi confort, dar au reclamat şi asta. În 2015, 8 luni am scos actele de reautorizare ale proiectului din cauza unei găuri în garaj. Toate acestea trebuie plătite din banii dezvoltatorului, iar din cauza reclamaţiilor făcute de famiile Leca şi Rugină, eu am fost nevoit să fac 4 rânduri de avize şi proiecte pentru fiecare detaliu în parte, iar aceste lucruri costa enorm, mai ales dacă sunt repetate”, mai spune investitorul imobiliar.
În spate se ascunde o impresionantă reţea de şantaj
Se pare că în spatele acestor cetăţeni care obişnuiesc să facă o meserie din a contesta proiectele imobiliare se afla nume implicate în afaceri imobiliare sau chiar din administraţia publică locală. Este vorba despre o reţea impresionantă de şantaj îndreptată spre anumiţi dezvoltatori imobiliari din Iaşi care îi susţin financiar şi juridic pe reclamagii. Că drept dovadă, dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculita a fost atacat recent într-o fiţuică locală care se doreşte a fi publicaţie media. Personaje din anturajul lui Daniel Niculita şi Gabriel Gachi, patronul fiţuicii ReporterIS, au povestit modul în care dezvoltatorul imobiliar a fost şantajat în cel mai grosolan mod.
„Lui Daniel Niculita i s-au cerut bani din partea lui Gabriel Gachi, suma de 3.000 de euro pentru a nu scrie articole despre proiectele lui. După ce s-au dat nişte telefoane, Daniel Niculita i-a dat 1.000 de euro lui Gachi într-un restaurant din zona Bucsinescu, asta fără acte, fără contracte şi aşa mai departe, aşa cum a cerut Gachi. Când a întrebat ce servicii poate să ofere pentru aceşti bani, Gachi i-a spus că îi dă un banner pe site. Niculita nu a vrut să plătească 3.000 de euro pentru un banner la un site cu 100 de cititori pe săptămână, aşa că Gabriel Gachi a început să facă presiuni la arhitectul care a lucrat pentru Niculita. S-a întâlnit cu el într-un restaurant de la Palas şi l-a ameninţat că, dacă nu plăteşte restul de 2.000 de euro, va publica materiale denigratoare despre arhitect şi despre Niculita. Drept urmare, la nici două săptămâni de la întâmplarea aceasta, au început să apară materialele despre arhitect, iar acum, cu Daniel Niculita. Este un şantaj ordinar pe care îl face Gabriel Gachi”, a spus o sursă de încredere implicată în piaţa imobiliară din Iaşi. De altfel, există foarte multe SMS-uri de ameninţare primite de Niculita de la Gachi, convorbiri care de altfel au fost depuse la DNA.
Conform surselor, a fost depusă deja o plângere penală pentru şantaj împotriva lui Gabriel Gachi, iar la dosar există chiar o filmare cum Gabriel Gachi gesticulează agresv în fata arhitectului pe care l-ar fi şantajat şi ameninţat. Este de notorietate modul în care acest personaj controversat, Gabriel Gachi, obţine beneficii materiale fără a fi acoperit cu acte, iar în aceste condiţii, organele abilitate şi instituţiile statului au trebui să supravegheze, să controleze şi să ia măsuri împotriva combinaţiilor în lumea imobiliară şi acţiunilor de şantaj repetate.