Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iași reprezintă o importantă atracție turistică pentru sute de ieșeni, și nu numai. Dincolo de arhitectură, ceasornicul din turnul Palatului Culturii a contribuit în mod deosebit la faima clădirii. Este o moștenire a orologiului instalat în turnul porții Curții Domnești la 1728 și care a dat ritmurile orașului pentru mult timp. Ceasornicul Palatului este un orologiu cu trei cadrane, iar mișcarea este transmisă prin axuri și grupuri de roți dințate conice, mecanismul fiind un lucru inedit pentru vizitatori
Turnul cu Ceas al Palatului Culturii este de mai bine de cinci ani la dispoziția publicului. Săptămânal, sute de ieșeni și străini urcă până la ultimul etaj al Palatului pentru a admira camera mecanismului, singura la care pot avea acces. Instalația de tip inovator din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii, „Hora Unirii” și ora exactă pot fi ascultate de la Iași oriunde în lume. Ceasul cu carillon din Turnul Central al Palatului redă, la fiecare oră exactă, melodia „Hora Unirii”, compusă de Alexandru Fechtenmacher, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, ce marchează, în mod simbolic, Unirea Principatelor de la 1859.
Melodia are o rezonanță specială pentru ieșeni, din 1925, când a fost instalat orologiul comandat de arhitectul Ion D. Berindei. Asta, special pentru a conferi o încărcătură istorică Palatului Administrativ și de Justiție, reprezentând destinația inițială a clădirii, dar și o conotație romantică edificiului înălțat pe „platoul de aur al orașului”. Reporterii BZI au urcat la etajul al patrulea al turnului și au avut ocazia să afle detalii inedite.
„Doar vizitatorii speciali au acces în Turnul Palatului Culturii, care se poate vizita de două ori pe zi, șase zile pe săptămână. Deci e vorba de câte 14 persoane pe tură, de două ori pe zi, 28. Ținând cont de faptul că aceste vizite au loc pe parcursul a șase zile din săptămână, peste 100 de persoane îi calcă pragul. Am avut grupuri de italieni care au venit la orologiu și au vizitat Turnul cu Ceas și spuneau că, într-adevăr, fac asta și în afara țării”, a declarat Liviu Chelaru, muzeograf.
Povestea Turnului cu Ceas al Palatului Culturii din Iași
Instalația inovatoare din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iași continuă să surprindă plăcut sute de oameni care vizitează săptămânal „camera mecanismului”. În urmă cu 5 ani, conf. univ. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, și expertul Ion Cristea, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural, au realizat o instalație capabilă să capteze și să distribuie, prin intermediul internetului, sunetele originale emise de clopotele Ceasului din Turn.
Instalația este montată în zona clopotelor, de unde sunt redate la calitate superioară sunetele emise de ansamblul de opt clopote, fiind acționat de mecanismul Ceasului din Turn, atât la ora exactă, când „ceasul cântă”, cât și la trecerea fiecărui sfert de oră. Pentru captarea și distribuirea sunetului pe internet este folosit un ansamblu de programe gratuite, configurate special într-un computer dedicat, plasat foarte aproape de clopote și supravegheat de la distanță.
„Pe stema orașului Iași, în perioada comunistă, jumătate din aceasta era ocupată de către Turnul cu Ceas, pentru că era un simbol al orașului, cum este și în prezent. Toți vizitatorii care ajung și acum la Palat se fotografiază, astfel încât să surprindă turnul. Înainte, doar oamenii politici și elita dețineau un ceas, iar restul se orientau după ora dată de acest Turn cu Ceas. Ceasul este de factură germană și apoi a fost adus în Iași, fiind instalat la Palatul Culturii. Acele ceasului măsoară 1,25 m, respectiv 0,90 m.
De la mecanismul central, mișcarea este transmisă, prin axuri și grupuri de roți dințate conice, acelor celor trei cadrane ale ceasornicului. Mecanismul se încărca automat, la 12 ore, cu ajutorul unei greutăți de 120 kg, care se ridica la o înălțime de 8 m. Printr-un sistem ingenios, ceasornicul din turn acționa, în mod sincron, 25 ceasuri aflate în diverse săli ale Palatului. Acestea au dispărut în timpul războiului”, a adăugat Liviu Chelaru.
„Hora Unirii” este redată de ansamblul de clopote
La fiecare oră exactă, orologiul din turnul Palatului Culturii cântă „Hora Unirii”. Melodia înregistrată pe un tambur cu diametrul de 35 de cm, printr-un număr de 69 de știfturi, este redată de un sistem de opt clopote acordate, care alcătuiesc mecanismul carillonului, aflat la etajul al patrulea al turnului.
Inițial, „Hora Unirii” se auzea pe o rază de 1-2 kilometri în jurul Palatului, iar în anii ’60 ai secolului trecut era transmisă, prin unde radio și un sistem de difuzoare, în câteva puncte importante din oraș, precum Piața Unirii, primăria, Gară, Fundație și chiar în capătul Copoului, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Instalația nu a mai fost folosită după 1990, iar echipamentul cu dimensiuni considerabile a fost preluat în patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Precizăm că toți cei care vor să viziteze Turnul cu Ceas al Palatului Culturii pot accesa site-ul https://palatulculturii.ro/.