Multe persoane vor să afle care este cel mai greu examen din România. Este vorba despre examenul de admitere în profesia de magistrat. Doar un candidat din cinci este admis.
Acesta este cel mai greu examen din România
Examenul de admitere pentru profesia de magistrat este considerat drept cel mai greu din România. Cei care vor să urmeze o carieră de judecător sau de procuror ajung să dea examenul ani la rând până să reușească, iar concurența este foarte mare.
Cei care au 5 ani experiență într-o profesie juridică se pot înscrie direct în Magistratură, unde au de trecut un proces de selecție anevoios. După acceptarea în Magistratură, urmează instruirea efectivă, ce durează jumătate de an. Ceilalți absolvenți licențiați ai unei facultăți de Drept, fără vechimea minimă de 5 ani, pot participa la concurs pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM). Instruirea durează aproximativ doi ani, iar beneficiarii, numiți auditori de justiție, primesc o indemnizație lunară de aproximativ 4.300 de lei.
Cei mai buni candidați reușesc să prindă un loc și să promoveze examenul dificil. Viitorii magistrați trebuie să treacă de două examene teoretice, de un examen psihologic scris și oral și de un interviu.
La nivel internațional, Harvard este una dintre universitățile din lume în care se intră cel mai greu. Studenții știu asta, iar cei mai buni au norocul să învețe la cea mai bună instituție de învățământ superior din lume. La Harvard au studiat 130 de laureați pentru premiile Nobel, dar și unii dintre cei mai importanți lideri de stat. Concurența este uriașă la cea mai grea facultate din lume din cadrul Universității Harvard. Este vorba despre facultatea cu specializări în știință și cercetare, mai ales în astrofizică. Anul trecut 6.800 de tineri au aplicat pentru cele 235 de locuri de studii la prestigioasa universitate. După Universitatea Havard, Institutul de Tehnologie din California este una dintre cele mai grele facultăți din lume. Universitatea are șase divizii academice concentrate pe știință, dar și pe inginerie și atrage cei mai buni studenți din lume.
Cea mai căutată facultate din țară
Una dintre cele mai dorite specializări universitate de către studenții români este Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București. Majoritatea aleg să vină aici pentru că își găsesc locuri de muncă foarte bine plătite chiar din primul an de studii și acumulează experiență pe piața muncii până la terminarea studiilor. Competențele pe zona IT sunt foarte bine plătite de angajatori, iar asta îi încântă pe studenții de la Universitatea Politehnica București.
Sunt și alte specializări căutate de către studenți. Pe baza concursului de dosare, tinerii au avut posibilitatea de a se înscrie la Inginerie Electrică, Energetică, Inginerie Mecanică și Mecatronică, Inginerie Industrială și Robotică, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Știința și Ingineria Materialelor, Inginerie Chimică și Biotehnologii, Inginerie în Limbi Străine, Științe Aplicate, Inginerie Medicală, Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
Anul 2024-2025 vine cu schimbări importante pentru studenți. Mai multe facultăți vor renunța la unele specializări. Această măsură afectează 19 specializări din cadrul a 16 facultăți, incluzând 9 universități, dintre care 4 sunt instituții de învățământ particular. Deciziile de desființare au fost adoptate în urma hotărârilor Senatului Universitar al fiecărei instituții. De exemplu, la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București se desființează specializările Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic, Sisteme de transport operațional. La Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad se desființează Tehnologia tricotajelor și confecțiilor. La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca nu va mai fi specializarea Inginerie economică industrială, iar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se renunță la specializarea Inginerie industrială. La Universitatea de Vest din Timișoara se desființează specializarea Informatică Aplicată.