Prima pagină » Culinar » Acest sos cu chiftele este pur și simplu irezistibil! Nu vei mai face niciodată altceva!

Acest sos cu chiftele este pur și simplu irezistibil! Nu vei mai face niciodată altceva!

08 nov. 2024, 10:20,
Redacția BZI în Culinar

Sosul cu chiftele este un preparat clasic și irezistibil în bucătăria tradițională, adorat pentru combinația sa de arome savuroase și texturi cremoase. Acest fel de mâncare se potrivește perfect cu paste, piure de cartofi sau orez, transformând fiecare masă într-un adevărat răsfăț culinar.

Acest preparat reprezintă una dintre acele rețete care îmbină armonios simplitatea ingredientelor cu complexitatea gusturilor. Preparat din chiftele suculente, gătite încet într-un sos bogat de roșii, smântână sau altă bază aromată, acest fel de mâncare va fi iubit de toți membrii familiei. Sosul poate varia în funcție de regiune și preferințe, de la variantele picante și condimentate, până la cele delicate și dulci.

Rețeta pentru sos cu chiftele

Sosul cu chiftele este o alegere perfectă pentru mesele de familie, fiind sățios, aromat și ușor de preparat. În această rețetă vei găsi cantitățile exacte pentru ingrediente și pașii necesari pentru a obține un sos bogat și chiftele suculente, perfecte pentru a fi servite alături de paste, piure sau orez.

Versatilitatea acestui fel de mâncare îl face perfect pentru mesele de familie, pentru prânzuri relaxate sau pentru ocazii speciale. Sosul, de obicei preparat pe bază de roșii, smântână sau alte combinații aromate, îmbracă frumos chiftelele și le oferă o textură delicată și un gust intens.

Condimentele folosite oregano, busuioc sau chiar usturoi sunt elementele esențiale care aduc un plus de savoare, transformând o rețetă aparent simplă într-o experiență gastronomică memorabilă.

Pentru chiftele ai nevoie de 500 gr carne tocată de vită sau carne de porc, 1 ou mare, 1 ceapă mică, tocată fin, 2 căței de usturoi, mărunțiți, 3 linguri de pesmet, 50 ml lapte, 1/2 linguriță sare, 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat, 1 lingură de pătrunjel tocat (opțional), ulei pentru prăjit (aproximativ 2 linguri).

Pentru sos vei avea nevoie de 1 cutie (400 g) de roșii pasate sau tocate, 200 ml suc de roșii, 1 ceapă mică, tocată fin, 2 căței de usturoi, mărunțiți, 100 ml smântână pentru gătit (opțional, pentru un sos mai cremos), 1 lingură de zahăr (pentru echilibrarea acidității roșiilor), 1 linguriță oregano uscat, 1/2 linguriță busuioc uscat, sare și piper, după gust, 1 lingură ulei de măsline.

Indicații de preparare

Pentru a pregăti chiftelele, începe prin a amesteca bine carnea tocată cu oul, ceapa tocată, usturoiul, pesmetul și laptele. Aceste ingrediente ajută la obținerea unei texturi fragede și moi pentru chiftele.

Condimentează amestecul cu sare, piper și pătrunjel, după preferință. Frământă compoziția până când toate ingredientele sunt bine incorporate și formează mici bile de carne, aproximativ egale ca dimensiune, pentru o gătire uniformă.

Încinge puțin ulei într-o tigaie și prăjește chiftelele la foc mediu până devin aurii pe toate părțile. Nu este necesar să le gătești complet, deoarece vor continua să se gătească în sos. Scoate-le pe un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei.

Pentru sos, folosește aceeași tigaie (sau o oală medie) pentru a păstra aromele chiftelelor. Adaugă uleiul de măsline și călește ceapa tocată fin până devine translucidă, apoi adaugă usturoiul și continuă să amesteci pentru câteva secunde, astfel încât să elibereze aroma, dar să nu se ardă.

Adaugă roșiile pasate, sucul de roșii și condimentele oregano, busuioc, sare, piper și zahăr, amestecând bine. Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, până când capătă o consistență mai groasă și aromele se îmbină armonios.

După ce sosul s-a îngroșat ușor, adaugă smântâna pentru gătit, dacă dorești un sos mai cremos, și amestecă până la omogenizare. Pune chiftelele prăjite în sos, acoperă tigaia sau oala și lasă totul să fiarbă la foc mic încă 20 de minute. În acest timp, chiftelele se vor găti complet și vor absorbi din savoarea sosului.

Sosul cu chiftele se servește fierbinte, de obicei alături de paste, piure de cartofi sau orez.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Când se spală în Săptămâna Mare. Zilele în care este păcat să faci activități casnice
Playtech.ro
La ce oră se merge la Denii, în Săptămâna Mare. Obiectul pe care orice credincios trebuie să îl aibă la el
observatornews.ro
Păgubiţii Nordis, protest la DNA şi Parlament. Cât a pierdut un client pe 8 apartamente
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Rețetă de colivă. Micile secrete ale preparatului
SportpeSurse
„Tricolorul” s-a iubit pătimaș cu Teo Trandafir și apoi a fost părăsit de vedeta TV
Playtech.ro
Zodiile protejate de Divinitate în primele 3 zile din Săptămâna Patimilor. Banii şi iubirea apar de nicăieri. Mesajele divine
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Din păcate, începem Săptămâna Mare cu o veste tristă! A murit și el. Mare om! Dumnezeu să-l ierte!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Şi-a înşelat sau nu soţul? A jurat cu mâna pe Biblie, în Postul Paştelui!
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`