Prima pagină » International » Acest produs se vindea inițial doar în farmacii, dar acum se găsesc în toate magazinele din țară! Istoria fabuloasă a alimentului pe care orice român l-a gustat

Acest produs se vindea inițial doar în farmacii, dar acum se găsesc în toate magazinele din țară! Istoria fabuloasă a alimentului pe care orice român l-a gustat

17 iun. 2024, 14:48,
în International

Povestea fondatorului Isaac Carasso și a iaurtului Danone, pe care acesta l-a creat și comercializat inițial în farmacii ca medicament, începe în urmă cu mai bine de un secol. De atunci, compania s-a extins pe multe piețe și a devenit unul dintre cele mai recunoscute branduri la nivel mondial.

Danone şi Kellogg se numără printre cele 75 de companii de bunuri de larg consum cărora autorităţile franceze le-au cerut să reducă preţurile, în 2023, potrivit unei liste văzute de Reuters pe care guvernul Franţei o foloseşte pentru iniţiativă, scrie news.ro.

Povestea miliardarului care a făcut Danone ce se vindea ca medicament în farmacii

Isaac Carasso s-a născut în 1874, în Salonic, Grecia, într-o familie cunoscută de evrei hispanici. În 1916, după Războaiele Balcanice, s-a mutat împreună cu familia sa la Barcelona, unde a deschis o fabrică de iaurturi numită Danone, inspirat de Danon, numele de alint spaniol al fiului său, Daniel. Afacerea a fost inspirată de cercetările imunologului rus Élie Metchnikoff de la Institutul Pasteur, care a demonstrat beneficiile culturilor lactice în tratarea indigestiilor și afecțiunilor intestinale. Carasso a început producția pentru a ajuta numeroșii copii din Spania care sufereau de aceste probleme și a vândut iaurturile Danone în farmacii, deoarece vest-europenii nu erau familiarizați cu acest produs.

Compania Danone a fost fondată în 1919, iar fiul său i s-a alăturat mai târziu, după ce și-a finalizat studiile în Franța. Zece ani mai târziu, Daniel Carasso a înființat Societatea Pariziană a Iaurtului Danone și a deschis primul magazin din Franța pe strada Andre Messager din Paris. Isaac Carasso a decedat pe 19 aprilie 1939, lăsând afacerea în mâinile fiului său.

În 1941, Daniel Carasso s-a mutat cu soția să la New York, unde a achiziționat un magazin de iaurturi de la un cuplu grec și a deschis filiala americană a companiei. În 1958, întors în Europa, a semnat un acord cu Charles Gervais, fondatorul producătorului de brânzeturi Gervais, în urma căruia a început distribuția lactatelor Danone în toată Franța. În 1972, a cunoscut pe Antoine Riboud, fondatorul companiei BSN, și au decis să unească cele două afaceri sub un singur grup: BSN-Gervais-Danone, redenumit în 1994 simplu: Danone.

Căderea Zidului Berlinului de bun augur pentru Danone

Începând cu 1979, compania și-a consolidat poziția de lider printr-o serie de achiziții în Europa, inclusiv în Franța, Germania, Italia, Portugalia și Luxemburg. După căderea Zidului Berlinului, afacerea s-a extins în țările din Europa de Est, Asia și America Latină.

În România, brandul a intrat în 1999 și de atunci a crescut la o cifră de afaceri anuală de peste 610 milioane de lei (2019). Pe plan internațional, grupul Danone a înregistrat în același an venituri de peste 25 de miliarde de euro. Compania, prezentă în aproximativ 120 de țări, are peste 100.000 de angajați.

În altă ordine de idei este bine de menționat faptul că românul Adrian Valentin Pascu a fost numit Director General al Danone pentru Europa Centrală și de Est. În această nouă funcție, el va continua să ocupe și poziția de Director General al Danone Ucraina.

Adrian Valentin Pascu și-a început cariera la Danone România în 2004, ocupând inițial funcția de Manager Regional de Vânzări. De-a lungul timpului, el a fost Country Manager pentru România, Bulgaria, Moldova și Țările Adriatice.

În cadrul noii sale funcții, Adrian Valentin Pascu va fi responsabil de coordonarea operațiunilor din România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Moldova, Albania și Țările Adriatice. De asemenea, el va gestiona trei segmente de business: produse lactate proaspete, produse pe bază de plante și nutriție pentru bebeluși și medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`