Prima pagină » Titlurile zilei » Acest om este o rușine pentru afaceriștii ieșeni! Președintele Camerei de Comerț a țepuit și Compania de Căi Ferate! Se lasă cu procese!
Acest om este o rușine pentru afaceriștii ieșeni! Președintele Camerei de Comerț a țepuit și Compania de Căi Ferate! Se lasă cu procese!

Acest om este o rușine pentru afaceriștii ieșeni! Președintele Camerei de Comerț a țepuit și Compania de Căi Ferate! Se lasă cu procese!

07 ian. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Afaceristul Paul Butnariu se joacă de-a contractele cu Statul. A încheiat anul trecut două înțelegeri cu Regionala CF Iași pentru realizarea unor lucrări de reparații. S-a sucit când și-a dat seama că nu-i ies socotelile. A reziliat contractele, dar Regionala nu a recunoscut renunțarea unilaterală.

„Aducem la cunoștință onoratei instanțe de judecată faptul că, ca urmare a notificării de reziliere formulată de către CCF SA, societatea noastră a formulat răspuns prin adresa 2.1/177/2019 prin care este precizat faptul că nu există nicio culpă contractuală a unității noastre care să fi determinat rezilierea unilaterală a contractului. Mai mult, iar putem observa intenția SC Compania Construcții Feroviare SA de a nu onora contractul, invocând iar motive eronate și neadevărate”, se arată în contestație.

Specialiștii spun că Butnariu a sperat ca lucrările să le execute cât mai repede, dar și-a dat seama că trebuie să vină cu bani de acasă

Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, nu este cel mai bun exemplu pentru mediul de afaceri local. Compania Construcții Feroviare SA, unde Butnariu are cele mai multe acțiuni, continuă să tragă țepe pe bandă rulantă. Aflată în insolvență, anul trecut, compania lui Butnariu a încheiat două contracte de lucrări cu Sucursala Regională Căi Ferate Iași. Trebuia să execute reparații la traversele aflate în administrarea Regionalei. Cele două contracte aveau o valoare de aproape 600.000 lei, încredințate prin intermediul unei licitații. Numai că Butnariu a reziliat contractul fără să invoce un motiv real, măsura fiind unilaterală. Surse din domeniul transporturilor feroviare explică de ce Butnariu ar fi ales rezilierea contractelor.

„Dacă el a încheiat anul trecut contractele, între timp materialele s-au scumpit, manopera la fel. În domeniul ăsta trebuie să vii și să pleci cât mai repede. Este și o problemă cu furnizorii. Dacă vrei să cumperi traverse, trebuie să le achiți cu banii jos. Cu cât te lungești, ai pierderi cu salariile angajaților. În cazul acestor licitații, prețul manoperei este cam la limită. Nu câștigi foarte mult”, spun surse specializate.

CFR contestă

De pecizat că Butnariu trebuia să realizeze lucrări de intervenție pe intervalul de stație Ciurea – Nicolina și Nicolina – Ungheni, stația Socola Triaj. La începutul acestei luni, reprezentanții Regionalei Iași au contestat anunțul făcut de Butnariu, la Tribunalul Suceava, unde se află dosarul de insolvență al Companiei Construcții Feroviare SA.

„Referitor contract nr. 431/26.07.2018, având ca obiect «Lucrări de întreținere și reparații Linia CF 605 Nicolina-Ungheni, Stația Socola Triaj, linia expediere CL» aducem la cunoștință onoratei instanțe de judecată faptul că, ca urmare a notificării de reziliere formulată de către CCF SA, societatea noastră a formulat răspuns prin adresa 2.1/177/2019 prin care este precizat faptul că nu există nicio culpă contractuală a unității noastre care să fi determinat rezilierea unilaterală a contractului. Mai mult, iar putem observa intenția SC Compania Construcții Feroviare SA de a nu onora contractul, invocând iar motive eronate și neadevărate, făcute în scopul renunțării efectuării lucrărilor ce fac obiectul contractului nr. 431/2018”, se arată în contestația formulată de Regionala Iași.

Butnariu: „Nu pot vorbi! E sărbătoare”

Contactat telefonic, Paul Butnariu a refuzat să ofere comentarii legate de rezilierea contractelor.

„Nu pot vorbi! E sărbătoare”, a spus Butnariu.

În Compania Construcții Feroviare SA, pe lângă Butnariu, mai apar ca asociați Adriana Elena Antohie și Ioan Cazariuc. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a fost de 10,451.125 lei, profit de aproape 1 milion de lei, datorii de 9,6 milioane lei, cu un număr de 26 angajați. Dacă Butnariu va fi învins în instanță de CF Iași, va rămâne fără garanția de bună execuție și va fi nevoit să plătească și penalități. În cel mai rău caz, CF Iași va iniția o nouă procedură pentru achiziționarea serviciilor de reparații.

Falimente pe bandă rulantă pentru șeful Camerei de Comerț și Industrie Iași

Camera de Comerț și Industrie Iași este depășită în momentul actual de lumea afacerilor moderne, după ce a fost controlată vreme de mulți ani de către Paul Butnariu. Acesta este un personaj extrem de controversat care își falimentează de ani de zile propriile firme. Ultima sa mare companie a fost băgată oficial în insolvență în 2017, fiind vorba despre Construcții Feroviare Moldova Câmpulung Moldovenesc. Firma copie a Construcții Feroviare Iași a fost înființată pe simplul motiv că putea participa la licitații publice – obținând astfel lucrări pe care, în fond, le executa firma din Iași, dar în subantepriză. Și firma din Câmpulung Moldovenesc a fost îngropată în datorii de 15 milioane lei, fiind acum în insolvență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *