Prima pagină » Actualitate » Acest cavou din Iasi costa cat o casa la munte! Iata cum arata acesta si ce pret are – FOTO

Acest cavou din Iasi costa cat o casa la munte! Iata cum arata acesta si ce pret are – FOTO

03 iul. 2015, 20:45,
Dragos Savin, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:505240;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Pentru majoritatea iesenilor achizitionarea unui astfel de loc este considerata o actiune macabra @ Cu toate acestea, un petec de pamant a ajuns sa valoreze cat o garsoniera intr-o zona buna din oras @ Afacerile de acest gen par a fi unele dintre cele mai profitabile in momentul de fata @ O constructie simpla poate valora mii de euro
 
Locurile despre care multi ieseni se tem sau pur si simplu nu vor sa discute sunt cimitirele din oras. In aceste locuri exista sute de morminte si cavouri concesionate sau cumparate de catre o parte dintre ieseni. Mormintele difera, unele sunt simple, fara borduri sau grilaje, insa exista unele de-a dreptul impresionante. Unele dintre acestea sunt mai vechi de un secol, insa si acum se construiesc altele noi. Stilul acestora s-a schimbat in timp, dar toate au aceeasi „misiune”.

Majoritatea cimitirelor din oras au ajuns la capacitate maxima, de aceea unii dintre proprietari au scos la vanzare locurile de veci. Pretul acestora difera in functie de amplasarea in cimitir, de numarul de locuri si bineinteles de felul in care au fost construite. Daca unele dintre ele au preturi de cateva mii de lei, unele depasesc cateva mii de euro. De exemplu, un anunt postat in mediul on-line, in care este scos la vanzare un cavou din cimitirul „Eternitatea”, acesta valoreaza 12.000 de euro. Cripta a inceput sa fie construita inainte de Primul Razboi Mondial, insa nu a fost nici acum finalizata. Aceasta cripta este imposibil de trecut cu vederea din pricina marimii si stilului in care a fost construita. Acolo sunt disponibile 18 locuri de veci care nu au fost folosite niciodata. Cu toate acestea reconditionarea criptei ar mai costa cateva mii de euro. De obicei locurile de veci sunt scoase la vanzare cu aproximativ 1.000 de euro, fara a avea insa un monument funerar sau a fi ingradite.

Un mormant complet poate avea pretul unei masini second hand

In Iasi exista zeci de firme care se ocupa de constructia monumentelor funerare, in cel mai scurt timp. In functie de modelul ales se stabileste pretul si totodata durata de lucru. Monumentele funerare sunt de diferite feluri, insa nu ies din tiparul unui mormant obisnuit. „Se alege modelul dorit de catre client, apoi se stabilesc materialele folosite, dimensiunea si numarul de locuri. Cel mai ieftin mormant pe care il putem executa are pretul de 1.500 de lei. Acesta este alcatuit dintr-o bordura care delimiteaza mormantul si dintr-o cruce cu insertie de marmura. Cel mai scump poate ajunge la cateva zeci de mii de lei. Acestea sunt realizate din blocuri de granit sculptate manual, sunt mai multe modele. De obicei cele mai cautate sunt cele pana in cinci mii de lei. Acum difera mult preferintele oamenilor si bugetul”, sustine Andrei, angajat al unei firme de pompe funebre din Iasi.

Un calcul simplu ne arata ca un loc de veci poate atinge cu usurinta pretul unei masini sau chiar a unei locuinte. In ultimii ani, in cimitirele din Iasi nu s-au mai construit cripte la fel de somptuoase ca acelea ridicate in urma cu zeci de ani, insa exista cateva care arata puterea financiara pe care a avut-o defunctul sau familia acestuia. Cele mai des intalnite sunt cavourile si mormintele din marmura alba sau mozaic, insa nici cele din granit sau marmura rosie nu lipsesc. Statuietele impunatoare nu mai sunt la fel de cautate ca in urma cu multi ani, acum se prefera felinare sau ingerasi de dimensiuni reduse.

„Daca aveti locul de veci cumparat si vreti sa construiti un cavou sau un monument, in cateva zile pot trimite o echipa sa se apuce de treaba. Noi ne ocupam de tot ce este necesar, plata se face in doua transe. O parte o platiti in avans, iar alta dupa terminarea lucrarii. Pentru un cavou dureaza mai mult, poate doua sau trei saptamani, insa pentru un mormant simplu timpul este mai scurt”, completeaza angajatul. Cei care vor sa achizitioneze un loc de veci si sa construiasca un monument funerar ar trebui sa pregateasca cateva mii de euro daca vor se se odihneasca pe vecie la Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
18 iulie 2024
18 iulie 2024