A început cea de-a 40-a ediție a Târgului Național de Ceramică „CUCUTENI 5000”, ce are loc în perioada 23-25 iunie 2023, în Parcul Expoziției din Copou. Și anul acesta sunt prezenți zeci de meșteri populari pentru a promova ceramica tradițională
Un bărbat din Republica Moldova participă la acest târg cu produsele sale încă din anul 1990, iar tradiția a fost transmisă mai departe în familie, astfel că și băiatul lui participă la acest târg încă din anul 2003.
Iubirea față de soție l-a pus să aleagă meseria de meșter popular
În cadrul Târgului Național de Ceramică „CUCUTENI 5000”, reporterii BZI au luat legătura cu Zaharia Triboi, un meșter popular din Republica Moldova, ce are vârsta de 64 de ani. Acesta realizează produse de tot felul din ceramică de mai bine de trei decenii.
Bărbatul mărturisește faptul că a ales această meserie în anul 1984, în momentul în care soția lui a fost repartizată cu locul de muncă în orașul Ungheni din Republica Moldova. În acea perioadă a mers după ea, în semn de iubire, alegând să muncească într-o fabrică de ceramică. Anul acesta, Târgul Național de Ceramică de la Iași a ajuns la cea de-a 40-a ediție, iar Zaharia Triboi este prezent de 33 de ani încoace.
„Din anul 1990 vin la acest târg din Iași și mulți ani l-am luat și pe fiul meu cu mine. El a deprins meseria, iar în anul 2003 a venit și el cu produsele lui. Așa cum vedeți, noi avem acum standuri diferite, pentru că fiecare este cu produsele realizate de către el. Mă bucur că am reușit să transmit mai departe această meserie frumoasă și mă bucur că la vârsta mea de 64 de ani încă mai pot lucra și pot face ceea ce-mi place.
Eu am început să deprind această meserie cam în anul 1984 și nu a fost ceva de familie, am deprins această meserie la o fabrică de ceramică. Soția mea a fost repartizată atunci în Ungheni, la o farmacie, iar eu am urmat-o și am ales să lucrez la acea fabrică de ceramică, deci pot spune că iubirea m-a dus acolo”, declară Zaharia Triboi, meșter popular.
La târg este prezent și fiul acestuia, Adrian Triboi, în vârstă de 35 de ani, care a deprins meseria de la tatăl său. Acesta mărturisește faptul că mergea când era mic la tot felul de târguri, iar în anul 2003 a participat pentru prima dată la Târgul Național de Ceramică „CUCUTENI 5000” cu produsele realizate de el însuși.
„Prima dată am venit la acest târg cu tatăl meu și apoi am venit în anul 2003 cu produsele realizate de către mine. Meseria am învățat-o de la tatăl meu, iar mai apoi am făcut studii în domeniu, mai exact am făcut facultatea, unde am studiat Catedra de ceramică, în Republica Moldova, pentru că am vrut să îmi aprofundez cunoștințele. Este destul de greu să trăiești din arta meșteșugului, dar noi încă suntem încrezători și mergem înainte. Pot spune că mi-am făcut deja o clientelă, iar persoanele care cumpără produse din ceramică de la noi revin”, declară Adrian Triboi, meșter popular.
Meșteri populari din toată țara și de peste hotare sunt prezenți la Târgul Național de Ceramică „CUCUTENI 5000” din Iași
În anii trecuți au fost prezenți peste 120 de meșteri atât de la noi din țară, cât și din Republica Moldova și Ucraina. Zeci de meșteri populari sunt prezenți și anul acesta la cel mai important eveniment din punct de vedere cultural și artistic, pentru a promova ceramica tradițională.
În cadrul primei zile a târgului a fost prezent și Marcu Ștefănescu Buși, meșter popular, în vârstă de 42 de ani, din Vâlcea. Acesta mărturisește faptul că socrii lui au fost ceramiști, iar din acest motiv a ales împreună cu soția lui să ducă tradiția mai departe.
„Eu realizez produse din ceramică de când m-am căsătorit. Părinții soției mele au fost ceramiști și noi am ales să ducem mai departe tradiția și chiar și copii noștri o duc mai departe, ceea ce este o bucurie. Eu modelez produsele și soția mea le pictează, dar este un proces mult mai complex.
Prima dată pregătim pământul, mai apoi pictăm, după le finisăm pe spate, le dăm formă, după le lăsăm două săptămâni la uscat, mai apoi le ardem și în ultimul rând le dăm cu produse de finisat”, declară Marcu Ștefănescu Buși, meșter popular, în legătură cu Târgul Național de Ceramică Tradițională.