O regiune rurală din Spania oferă angajaților ce lucrează remote un stimulent financiar de 16.000 de dolari pentru a se muta și a-și desfășura activitatea într-o vale pitorească la aproximativ trei ore de Madrid. Aceasta este doar una dintre numeroasele țări care atrag nomazi digitali, lucrători și antreprenori, oferindu-le bani pentru relocare.
Luna trecută, Guvernul Regional din Extremadura, o regiune autonomă din centrul-vestul Spaniei, a lansat programul „Live in Ambroz”. Prin acest program, se oferă aproximativ 16.620 de dolari sub formă de granturi celor care aleg să locuiască și să lucreze în zonă timp de cel puțin doi ani.
Potrivit profesorului Prithwiraj Choudhury de la Harvard Business School, acest fenomen are potențialul de a transforma modul în care oamenii aleg locul de muncă și de trai, schimbând distribuția talentelor. Choudhury, un expert în inovare și muncă la distanță, susține că, deși orașele mari vor rămâne importante, o parte din oameni va opta pentru comunități rurale dacă pot lucra de la distanță. Această tendință atrage tot mai mulți „nomazi digitali”, persoane care pot lucra de oriunde și care aleg să se stabilească în locuri mai ieftine și mai frumoase decât metropolele.
Angajații ce lucrează remote vor adora această zonă rurală
Valea Ambroz, cu peisaje montane și sate pitorești, este una dintre aceste zone. Totuși, multe dintre localitățile sale suferă din cauza depopulării, unele având mai puțin de 200 de locuitori. Inițiativa „Live in Ambroz” urmărește să combată acest declin demografic și să stimuleze economia locală.
Choudhury explică că venirea nomazilor digitali în astfel de comunități aduce beneficii economice evidente, cum ar fi consumul de bunuri și servicii locale, dar și un potențial de colaborare și schimb de cunoștințe între locuitori și noii veniți. De asemenea, nomazii digitali pot beneficia de un cost de trai mai scăzut, păstrându-și în același timp veniturile, ceea ce le permite să economisească mai mult.
Pentru unii, cum este antreprenorul Dave Williams din Atlanta, relocarea în Europa nu este doar o oportunitate financiară, ci și o modalitate de a explora noi culturi și de a trăi într-un mediu mai accesibil. Williams și soția sa s-au mutat în Portugalia în 2017 și au fondat NomadX, o afacere care ajută la construirea de comunități pentru lucrătorii la distanță și contribuie la dezvoltarea economiei locale.
De asemenea, într-o altă ordine de idei, Țreamintim și de țara care oferă românilor un salariu minim lunar de 2.380 de euro.
Vize pentru nomazi digitali
După pandemie, peste 60 de țări, printre care și Spania, au început să ofere vize pentru nomazi digitali. Programul din Valea Ambroz va acorda până la 200 de granturi, iar cei interesați pot aplica odată ce obțin viza de nomad digital și rezidența în Spania.
Alte țări, precum Italia, Elveția, Irlanda și Chile, oferă și ele stimulente pentru cei care doresc să se mute sau să își înființeze afaceri. Chile, de exemplu, are un program de succes numit „Start-Up Chile”, care atrage antreprenori străini oferindu-le vize și capital pentru a-și dezvolta afacerile.
Choudhury subliniază că mobilitatea crescută a lucrătorilor la distanță modelează comunitățile și poate inversa fenomenul de „exod al creierelor” din zonele care au pierdut talente de-a lungul anilor. Williams confirmă că experiența de nomad digital i-a oferit oportunități de creștere personală și profesională, subliniind importanța conexiunilor umane și a schimburilor interculturale.
au si fete?