Prima pagină » International » Această țară interzice accesul mașinilor din Rusia. Unde a fost luată decizia
Această țară interzice accesul mașinilor din Rusia. Unde a fost luată decizia

Această țară interzice accesul mașinilor din Rusia. Unde a fost luată decizia

16 iul. 2024, 12:00,
BZI.ro, în International

Autoritățile letone au anunțat că, începând de marți, accesul mașinilor înmatriculate în Belarus va fi interzise pe teritoriul lor, la fel ca și cele din Rusia.

Această decizie este parte a unui nou pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană, care aliniază măsurile împotriva Belarusului cu cele impuse deja Rusiei, informează Reuters.

Letonia interzice accesul mașinilor din Belarus și Rusia

Serviciul Fiscal de Stat din Letonia a confirmat că interdicția va intra în vigoare marți, subliniind că face parte din eforturile UE de a sancționa ambele țări. Măsura vine în contextul reacției continue a UE la agresiunea rusă din Ucraina, printr-o serie de sancțiuni economice și politice.

Anul trecut, statele membre ale Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia, precum Polonia, Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda, împreună cu Norvegia, care nu face parte din UE, au impus interdicții similare pentru vehiculele cu numere de înmatriculare rusești.

Aceste restricții fac parte din sancțiunile mai ample impuse Rusiei și cetățenilor săi în urma invaziei Ucrainei.

Încetinirea traficului de camioane din Belarus spre Polonia

În paralel, Polonia a raportat încetinirea traficului de camioane la granița cu Belarus, ca urmare a noilor sancțiuni. Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al vămii poloneze a declarat că Varșovia a încetat să permită trecerea camioanelor din Belarus, agravând tensiunile deja existente între cele două țări.

Relațiile polono-belaruse au devenit și mai tensionate din 2021, când o criză a migranților la frontieră a escaladat, cu oficialii occidentali acuzând Minsk că trimite migranți în Polonia într-un „război hibrid”.

Din cele șase puncte de trecere a frontierei, patru sunt acum închise. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a menționat că nu exclude o închidere completă a frontierei.

Sancțiuni UE împotriva Belarusului

În luna iunie, Uniunea Europeană a convenit asupra unui pachet de sancțiuni împotriva Belarusului pentru a descuraja transporturile de mărfuri rusești care încearcă să evite sancțiunile impuse după invazia Ucrainei.

Activiștii opoziției belaruse au făcut apel la Polonia să închidă punctul de trecere cheie Kukuryki-Kozlovichi pentru a spori presiunea asupra liderului belarus Alexander Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, și a forța eliberarea prizonierilor politici.

Letonia suplimentează garda de frontieră

Autoritățile letone au anunțat marți mobilizarea unor efective suplimentare de gărzi de frontieră și trimiterea de unități ale forțelor armate la granița cu Belarus, ca răspuns la o amenințare crescândă de „război hibrid”, referindu-se la intrarea ilegală de migranți, informează EFE.

Garda de Frontieră a Letoniei a comunicat despre „mobilizarea suplimentară de polițiști de frontieră pentru a întări protecția frontierei externe” și a anunțat suspendarea concediilor pentru aceștia.

De asemenea, Ministerul Apărării a precizat că Inara Murniece, ministrul apărării, a ordonat Forțelor Armate Naționale să trimită efective suplimentare pentru a sprijini polițiștii de frontieră în eforturile lor de apărare a graniței cu Belarus.

Aceste măsuri au fost luate după ce autoritățile letone au raportat interceptarea a 96 de persoane care încercau să intre ilegal în Letonia din Belarus în noaptea de luni spre marți. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari cifre înregistrate în ultimele luni, conform presei locale.

Astfel, interzicerea mașinilor înmatriculate în Rusia pe teritoriul mai multor state face parte dintr-un nou val de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 iulie 2024
16 iulie 2024