Profesorul Mircea Beuran a vorbit despre greşeala majoră pe care o facem toţi la masă. Medicul a explicat care sunt cele mai frecvente afecţiuni digestive şi care sunt acuzele acestora.
Greşeala majoră o facem toţi la masă
Mircea Beuran, şeful Secţiei Chirurgie de la Spitalul Floreasca, a vorbit despre mâncatul rapid care înseamnă că a îngurgita foarte mult dintr-o dată şi a lăsa stomacul să lucreze foarte greu cu un volum de mâncare pe care nu poate să-l pregătească şi a precizat că starea aceasta de a sta mult în cavitatea gastrică stabileşte un anumit disconfort.
Mircea Beuran a prezentat care sunt cele mai frecvente afecţiuni digestive.
„Suntem ceea ce mâncăm! Ceea ce mâncăm în dinamica timpului, vedem că mâncarea noastră pe care ne-o dorim să fie cea mai bună, cea mai sănătoasă, cea care să ne întreţină energiile pentru activităţile pe care le desfăşurăm, vedem totuşi că am intrat în perioada anilor 2000-2020 într-o incidenţă a ratei mari a bolilor de tub digestive. De fapt, ar trebui ştiut că foarte, foarte multe boli intră prin această poartă, cavitatea bucală, iar bolile în tubul digestiv le-am putea cataloga: boli funcţionale ale tubului digestiv, boli cronice şi boli acute. Unele din aceste boli, fie funcţionale, fie cronice, datorită faptului că nu sunt îngrijite, nu sunt evaluate la timp sau nu sunt sancţionate corect, ajung în variante acute”, a declarat Mircea Beuran.
Medicul a vorbit despre importanța spălării alimentelor şi a mâinilor înainte de masă.
„Trebuie, în primul rând să avem mâinile curate. Mâinile curate înseamnă sănătate pentru tubul digestiv. Tot ceea ce mâncăm trebuie să fie pregătit, spălat, curăţat, întreţinut în aşa fel încât impactul cu o seamă de factori patogeni să nu ajungă în cavitatea bucală. Trebuie să avem grijă de cavitatea bucală, pentru că densitatea cea mai mare de germeni o găsim în cavitatea bucală”, a precizat Mircea Beuran.
Nu este recomandat să mâncați rapid
Medicul a explicat de ce nu este recomandat să mâncați rapid.
„Enzimele nu fac altceva decât să te ajute să pregăteşti alimentele pe care le mesteci, le triturezi în aşa fel încât să înţelegem că nu mâncarea pe fugă este grija noastră, să mâncăm cât mai repede. Să mâncăm cât mai repede înseamnă a îngurgita foarte mult dintr-o dată şi a lăsa stomacul să lucreze foarte greu cu un volum de mâncare pe care nu poate să-l pregătească şi starea aceasta de a sta mult în cavitatea gastrică stabileşte un anumit disconfort”, a mai afirmat Mircea Beuran.
Medicul a susținut că este vorba despre un disconfort care poate să nu facă necesarul energetic.
„Desfacerea aceasta în procesul de digestie nu face altceva decât să împartă şi să fie pregătit în tubul digestiv mediu, adică în intestinul subţire elementele necesare, vitamine, săruri, proteine, lipide, glucide şi alte substanţe pe care le pregăteşte organismul şi care pot să intre în structura substanţelor antitoxice de care avem nevoie să ne epurăm în urma ingestiei“, a mai spus profesorul Mircea Beuran, care a vorbit despre greşeala majoră pe care o facem toţi la masă.