Vineri, 6 decembrie 2019, începând cu ora 11.00, în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programată o ediţie – dialog dedicata folclorului românesc. Invitaţi speciali sunt managerul şi coregraful Petre Susu, din partea Ansamblului artistic profesionist „Constantin Arvinte” Iaşi (acesta aparține de Consiliul Județean), respectiv dirijorul Dumitru Lucaci.
Despre tradiții și folclor autentic
Alături de cei doi vor fi abordate aspecte ce ţin de activitatea ansamblului, proiecte pe care vor să le promoveze. Pe de altă parte, invitaţii vor fi abordaţi din perspectiva modului în care şi-au propus să cultive în reprezentaţiile artistice folclorul autentic din judeţul Iaşi. Despre cum a apărut ideea creării ansamblului, artistii-membrii care sunt alături de ei şi spectacolele respectiv un evenimente extrem de interesant pe care le-au derulat sau le pregătesc vor fi alte aspecte reliefate în producţia medi. De asemenea, detalii şi informaţii despre ce înseamnă a se pune fundamentul unui asemenea ansamblu, repertoriu, trupa, instrumentişti sau munca depusă pentru a se închega o tradiţie vi fi alte secvenţe ce vor mai fi dialogate cu cei doi invitaţi.
Despre Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte
Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași, este o instituție publică de spectacole, cu personalitate juridică, de interes județean a cărei misiune este de a oferi publicului larg și mediului educațional creații artistice cu specific folcloric realizate la un înalt standard de calitate, contribuind astfel la creșterea interesului față de folclorul muzical și coregrafic din zona Iași.
Fondat în 2018. Ce a stat la baza acestuia
Ansamblul este o instituție publică de spectacole de repertoriu, cu personalitate juridică, de interes judeţean, aflată în subordinea Consiliului Județean Iași. Activitatea aceștia se desfășoară corespunzător programului minimal din cadrul proiectului de management propus de managerul instituției și aprobat de Consiliul Județean Iași. Programul minimal are trei componente/programe principale: Componenta cultural-artistică intitulată ”Timpul sacru în viața comunității”, Componenta educațională intitulată ”Folclorul – resursă pentru educație” și Componentă de cercetare – conservare a folclorului muzical-coregrafic intitulată ”Puterea moștenirii”. Fiecare dintre aceste componente este alcătuită din mai multe proiecte care se vor concretiza prin inițierea, implementarea și evaluarea unor activități cultural-artistice, educaționale respectiv de cercetare-conservare a folclorului muzical-coregrafic specific spațiului ieșean și Moldovenesc.
Cine este Constantin Arvinte
Constantin Arvinte (n. 21 mai 1926, comună Voinești, județul Iași) este un compozitor, dirijor și folclorist român. Între anii 1933-1937 face cursul primar în comună natală, după care urmează între 1937-1945, Școala Normală „Vasile Lupu” din Iași, unde își dezvoltă aptitudinile muzicale cu profesorii: Constantin Baciu – teorie și solfegiu, muzică vocală și corală și Rudolf Podlowski- vioară, flaut, trompetă, orchestră și fanfară.
A urmat marele Conservator din Iaşi
Între anii 1945-1949 urmează: Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică George Enescu din Iași, unde îi are ca profesori pe: Constantin Georgescu – armonie, contrapunct și fugă; Constantin Constantinescu – teorie și solfegiu; Antonin Ciolan și Emanuel Elenescu – dirijat: cor și orchestră; Achim Stoia – folclor; George Pascu – istoria muzicii, estetică și forme muzicale; Robert Steckelman – instrumentație și orchestrație; Jenny Itzicovici – pian și Elena Urma – canto.
Iubitor al folclorului românesc
Imediat, urmează în 1950 Școala militară de muzică-dirijor de fanfară, iar între anii 1954-1957 face studii de perfecționare în domeniul compoziției cu: Zeno Vancea – polifonie modală și Constantin Bugeanu – forme muzicale, instrumentație și orchestrație și Dimitrie Cuclin – compoziție și estetică muzicală. În 1973-1974 frecventează ultimul an la Universitatea de Muzică București, studiind cu profesorul Iosif Csire și își susține examenul de diplomă cu teză: Folclorul muzical românesc în creația cultă (corală) și în spectacolul scenic (ansambluri profesioniste de folclor) – conducător științific Lazăr Octavian Cosma.
Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau în direct, accesând http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.