Prima pagină » Titlurile zilei » Aceasta este biserica din Iași pe care merită să o vizitezi măcar o dată în viață! Lăcașul de cult este deschis doar la răsăritul soarelui

Aceasta este biserica din Iași pe care merită să o vizitezi măcar o dată în viață! Lăcașul de cult este deschis doar la răsăritul soarelui

02 aug. 2024, 02:00, 2 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Catedrala Veche este biserica din Iași pe care merită să o vizitezi măcar o dată în viață. Lăcașul de cult este deschis doar la răsăritul soarelui, adică în timpul programului liturgic. De asemenea, persoanele care își doresc să viziteze sau să se roage în Biserica „Sfântul Gheorghe” pot solicita acest lucru preoților prezenți zilnic în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Iași merită vizitată măcar o dată în viață!

Biserica „Sfântul Gheorghe”, numită și Catedrala Veche, este de o frumusețe ieșită din comun. Lăcașul de cult este deschis doar pe timpul programului liturgic. Astfel, în perioada 10 iunie – 30 septembrie 2024, de luni până vineri, biserica poate fi vizitată începând cu ora 6.00 și până la finalizarea Sfintei Liturghii, iar duminică, începând cu ora 7.00. Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost construită în perioada 1761-1769 și a funcționat mai mult de 120 de ani drept catedrală mitropolitană. Aceasta nu este deschisă pe tot parcursul zilei, deoarece personalul Ansamblului Mitropolitan este concentrat în Catedrala Mitropolitană, încât tot mai mulți credincioși să se poată închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Da, momentan, Biserica «Sfântul Gheorghe» din Iaşi, vechea Catedrală Mitropolitană, este deschisă în fiecare zi, însă doar în timpul programului liturgic. Explicația e, cred, cât se poate de lesne de înțeles. Cei mai mulţi credincioşi vin, evident, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar personalul Ansamblului Mitropolitan, care nu este prea numeros, e responsabilizat aici, unde fluxul de credincioşi cere această prezenţă permanentă. Astfel încât, după programul liturgic zilnic de la Biserica «Sfântul Gheorghe», personalul de aici primeşte diverse responsabilizări în cadrul Ansamblului Mitropolitan. Dacă cineva doreşte în mod deosebit să viziteze Biserica «Sfântul Gheorghe», să se închine şi aici, poate solicita părinţilor (care sunt mereu prezenţi în Catedrala Mitropolitană), pentru a fi deschisă”, a declarat pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Reporterii BZI au vizitat joi, 1 august 2024, Biserica „Sfântul Gheorghe”. Odată cu ei au trecut pragul lăcașului de cult mai mulți turiști care au profitat de ocazie pentru a se închina sau pur și simplu pentru a-și face poze.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Iași are o vechime de aproape trei secole

Biserica „Sfântul Gheorghe”, cunoscută drept Catedrala Veche, este ctitoria Mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786). Acesta este un edificiu de formă bazilicală, cu o singură navă și două abside laterale pe naos, marcate, în exterior, de două volume dreptunghiulare. În fața ușii de la intrare, lăcașul de cult are prevăzut un pridvor amplu, în formă de portic, până la jumătate din înălțimea edificiului. Ulterior, spațiul dintre coloane a fost umplut cu zidărie, rezultând un pridvor prelungit, cerut de menirea unei catedrale mitropolitane. Acestui pronaos i s-a dat și funcția de cameră a mormintelor, primul fiind cel al ctitorului, Mitropolitul Gavriil Calimachi. Biserica „Sfântul Gheorghe” este un important monument de artă religioasă eclezială și reflectă o etapă extrem de importantă din istoria arhitecturii și sculpturii bisericești din Moldova. Importanța ei este deosebită și pentru istoria Bisericii Ortodoxe.

Aici, a slujit, în anul 1781, Patriarhul Avram al II-lea al Ierusalimului și tot aici au fost hirotoniți episcopii Iacov Stamate și Veniamin Costache. Biserica „Sfântul Gheorghe” a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană până în 1887, când a fost sfințită noua Catedrală Mitropolitană. Mai apoi, a devenit mai mult un muzeu. Catedrala Veche a fost restaurată între anii 1981-1985 și redată cultului divin în 1999, când i s-a adăugat hramul Sfânta Teodora de la Sihla. Datorită frumuseții și vechimii sale, Catedrala Veche este, cu siguranță, una dintre bisericile din Iași care merită vizitate măcar o dată în viață. Persoanele care doresc să facă asta trebuie să știe că biserica este deschisă doar în timpul programului liturgic.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *