Prima pagină » Titlurile zilei » Această bijuterie turistică din Iași, cu o vechime de aproape trei secole, este închisă pentru vizitatori! Cum explică Mitropolia situația: „Dacă cineva doreşte în mod deosebit să o viziteze, poate solicita preoților” – FOTO

Această bijuterie turistică din Iași, cu o vechime de aproape trei secole, este închisă pentru vizitatori! Cum explică Mitropolia situația: „Dacă cineva doreşte în mod deosebit să o viziteze, poate solicita preoților” – FOTO

06 iun. 2024, 02:00, 6 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Această bijuterie turistică din Iași, cu o vechime de aproape trei secole, este închisă pentru vizitatori. Biserica „Sfântul Gheorghe”, numită și Catedrala Veche, poate fi vizitată de turiști doar în timpul programului liturgic, adică de luni până vineri, începând cu ora 6.00 și până la finalizarea Sfintei Liturghii, iar duminică, începând cu ora 7.00. Reprezentanții Arhiepiscopiei Iaşilor au explicat de ce Biserica „Sfântul Gheorghe” nu poate fi vizitată de turiști pe tot parcursul zilei.

Această bijuterie turistică din Iași este deschisă pentru turiști doar câteva ore pe zi

Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost construită în perioada 1761-1769 și a funcționat mai mult de 120 de ani drept catedrală mitropolitană. În prezent, poate fi vizitată de turiști doar în timpul programului liturgic, deoarece personalul Ansamblului Mitropolitan este prezent la Catedrala Mitropolitană în restul zilei.

„Da, momentan, Biserica «Sfântul Gheorghe» din Iaşi, vechea Catedrală Mitropolitană, este deschisă în fiecare zi, însă doar în timpul programului liturgic. Explicația e, cred, cât se poate de lesne de înțeles. Cei mai mulţi credincioşi vin, evident, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar personalul Ansamblului Mitropolitan, care nu este prea numeros, e responsabilizat aici, unde fluxul de credincioşi cere această prezenţă permanentă. Astfel încât, după programul liturgic zilnic de la Biserica «Sfântul Gheorghe», personalul de aici primeşte diverse responsabilizări în cadrul Ansamblului Mitropolitan. Dar, dacă cineva doreşte în mod deosebit să viziteze Biserica «Sfântul Gheorghe», să se închine şi aici, poate solicita părinţilor (care sunt mereu prezenţi în Catedrala Mitropolitană), pentru a fi deschisă”, a declarat pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Reporterii BZI au observat, în repetate rânduri, persoane care încercau să viziteze Biserica „Sfântul Gheorghe”, doar că aceasta era închisă. De asemenea, mulți turiști care ajung la Iași nici nu știu că a fost Catedrală Mitropolitană în trecut.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Iași are o vechime de aproape trei secole

Biserica „Sfântul Gheorghe”, cunoscută drept Catedrala Veche, este ctitoria Mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786). Acesta este un edificiu de formă bazilicală, cu o singură navă și două abside laterale pe naos, marcate în exterior de două volume dreptunghiulare. În fața ușii de la intrare, lăcașul de cult are prevăzut un pridvor amplu, în formă de portic, până la jumătate din înălțimea edificiului. Ulterior, spațiul dintre coloane a fost umplut cu zidărie, rezultând un pridvor prelungit, cerut de menirea unei catedrale mitropolitane.

Acestui pronaos i s-a dat și funcția de cameră a mormintelor, primul fiind cel al ctitorului, Mitropolitul Gavriil Calimachi. Biserica „Sfântul Gheorghe” este un important monument de artă religioasă eclezială și reflectă o etapă extrem de importantă din istoria arhitecturii și sculpturii bisericești din Moldova. Importanța ei este deosebită și pentru istoria Bisericii Ortodoxe. Aici, a slujit, în anul 1781, Patriarhul Avram al II-lea al Ierusalimului și tot aici au fost hirotoniți episcopii Iacov Stamate și Veniamin Costache. Biserica „Sfântul Gheorghe” a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană până în 1887, când a fost sfințită noua Catedrală Mitropolitană. Mai apoi, a devenit mai mult un muzeu.

Vechea catedrală a fost restaurată între anii 1981-1985 și redată cultului divin în 1999, când i s-a adăugat hramul Sfânta Teodora de la Sihla. Acum, această bijuterie turistică din Iași este deschisă doar în timpul programului liturgic.

Comentarii
  • Adica sunt prea putini popi. Ai lasa-ma!
    Pe de alta parte, o fi o bijuterie. Arhitectonica. Dar nu turistica. Turistii nu dau bani ca sa caste gura la biserici si icoane. Aia se cheama pelerini, si de regula sunt saraci lipiti. Pe bune, voi mergeti in concediu sau in excursii, ca sa beliti ochii la biserici? Iar daca da, o puteti face pentru mai mult de 30 de minute? Pentru ca iesenii au impresia gresita ca bisericile lor sunt un mare obiectiv turistic, pentru care turistii vin la Iasi si cheltuie cu cazarea si masa vreo 7 zile, ca sa le poata vedea pe toate.

  • Există si turism cultural .Si da,merita sa vii la Iasi
    pt 3zile sa vezi toate bisericile si muzeele sale!!!!

  • @Plm ✠, nu extrapola. Ceea ce tocmai ai spus este rezultatul sistemului tau de gandire. Dar nu toti gandesc ca tine.
    Btw, pelerinii sunt si ei oameni. Sper ca nu excluzi ca o parte din ei sunt mai inteligenti decat tine, chiar daca sunt saraci lipiti, cum spui tu.

    Werner Heisenberg (premiul Nobel in Fizica, fondatorul mecanicii cuantice) spunea „Der erste Schluck aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch, aber auf dem Grunde des Bechers wartet Gott!”.
    Tu, ca absolvent de Drept, deci paralel cu stiintele exacte, ai, se vede, o alta opinie. Sa fii sanatos, dar nu o prezenta ca si cum toti gandesc ca tine, sau ar trebui sa gandeasca ca tine.

  • Sunt de acord cu anonimul de la ora 9.23, cel cu numele plm: cine stabileste cum sa iti petreci concediu de ODIHNA? (bine ti-aiales numele)

  • Credinta si cultura sunt chestiuni diferite, iar amestecarea lor nu genereaza situatii tocmai ok. Dupa opinia ta, orice credincios este si „cult in cap”, si orice erudit este si credincios? Turismul cultural nu are de-a face cu biserica, si nici cu religia.
    Inca ceva: stiintele exacte nu iti dau si o perspectiva „exacta” asupra lumii si vietii. Pentru ca D-zeu nu incape in cifre. Cel putin asta afirma misticii.
    SI da, tot ceea ce spunem este rezultatul sistemului nostru de gandire. La tine e altfel? Spui ceea ce gandesc altii?

  • 🤤Mihai Baluba, preot paroh

    Marele ganditor din Uganda Ubotumbboò Manunacky Azzum spune o chestie importanta vis-a-vis de popii ortodoxi:”…gugu-gaga-uba-luba-niha-hooooooooo” 🙃

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`