Cu siguranță, aceasta ar putea fi una dintre cele mai importante dezvoltări imobiliare din orașul Iași. În prim-plan sunt sute de persoane care ar putea locui în cinci clădiri ultra-moderne, poziționate în puncte-cheie din oraș. Cu toate acestea, lucrurile tergiversează de luni bune. Beneficiarii proiectelor arată că totul depinde de o Hotărâre a Guvernului României. Concret, patru dintre marile universități de stat ieșene au derulat toate procedurile pentru construirea de cămine studențești. Efectiv, lucrările de ridicare ale acesora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut, chiar din luna septembrie. Din păcate, birocrația și lipsa fondurilor guvernamentale nu au permis, încă, demararea acestora.
E vorba de una dintre cele mai importante dezvoltări imobiliare din orașul Iași. Totul e legat de patru universități de stat din Iași care ar putea beneficia de patru noi cămine. El sunt destinate studenților, masteranzilor și doctoranzilor. Acestea ar urma să fie finanțate de către Guvernul României prin Compania Națională de Investiții. Cu toate acestea, lucrurile tergiversează de luni bune. Beneficiarii proiectelor arată că totul depinde de o Hotărâre a Guvernului.
Una dintre cele mai bune investiții imobiliare din Iași
De cele patru imobile ar urma să beneficieze universitățile: Tehnică „Gheorghe Asachi”, Națională de Arte „George Enescu”, de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și „Alexandru Ioan Cuza”. Inițiativa a demarat în 2017 și datorită ei vor mai beneficia de cămine noi și alte 26 de universități din țară care au fost eligibile pentru finanțare.
Măsura a fost luată în urma unei analize a Ministerului Educației Naționale pe baza unui raport dintre numărul de cereri de cazare și capacitatea existentă, raport înaintat de fiecare universitate în parte. O altă condiție importantă a fost aceea ca universitățile să aibă terenul destinat contruirii în proprietate sau în administrație. Din Iași, doar Universitatea de Arte a propus un teren asupra căruia nu este proprietară.
Conform graficului, construcțiile ar fi trebuit să demareze în septembrie, anul trecut
De precizat că, în martie 2017 a fost prima întâlnire națională cu toate universitățile pe acest proiect. La acel moment, instituțiile de învățământ superior au realizat toate demersurile ce țin de documentație și aprobările necesare. La acest moment, toate entitățile sunt la zi cu acestea.
„Din de cunosc eu, lucrările efective la căminul nostru ar fi trebuit să demareze încă din septembrie, anul trecut. Am făcut toată documentația. Avem și terenul, anume în zona Universității și în apropiere de Splai Bahlui, anume Bulevardul Mangeron și între Facultatea de Arhitectură și sediul Academiei Oamenilor de Știință. Pentru scrierea proiectului am apelat la colegii de la Arhitectură. Ei au venit cu un proiect interesant și original, cu parcare subterană, un spațiu de loisir și cantină la parter, urmând ca restul spațiilor să fie destinate cazării masteranzilor și doctoranzilor, respectiv șefilor de promoție. Cei de la Compania Națională de Investiții au propus alt proiect… Acum, noi așteptăm doar ca cei de la Guvern să aloce fondurile pentru a se demara lucările”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul de la Universitatea Tehnică. Costurile pentru noul cămin de la Politehnică se ridică la 30 de milioane de lei.
Încă se lucrează la documente
Pe de altă parte, Universitatea „Cuza” a finalizat toată documentația pentru noul cămin ce ar urma să fie ridicat în Copou, pe strada Titu Maiorescu și într-o zonă selectă. Valoarea proiectului este estimată la aproximativ 35 de milioane de lei și ar asigura cazarea pentru 400 de studenți.
„Noi avem toate documentele aprobate. Totul stă, din ce am înțeles, într-o decizie a Guvernului României pentru a se trece la construcție”, a transmis și prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”. Și Agronomia este beneficiar al unui nou imobil destinat cazării studenților cu o capacitate de până la 240 locuri, chiar în zona Copou – Agronomie. „Acum, tot ce a depins de noi a fost realizat. Așteptăm ca finanțarea să vină”, a explicat și rectorul instituției, prof. univ. dr. Vasile Vîntu.
În final, rectorul de la Universitatea de Arte, prof. univ. dr. Atena Simionescu, a arătat că se află în aceeași situație. „Chiar și acum se cer documente și să știți că noi alocăm fonduri pentru acestea. Nu avem un răspuns, dar sperăm să primim vești bune de la noul Guvern al României. De precizat că de lucrări ar trebui să se ocupe Compania Națională de Investiții, iar finalizarea căminelor ar trebui să aibă loc în maximum doi ani.” a precizat prof. univ. dr. Atena Simionescu.