Un accident rutier a avut loc în localitatea Scobinți, județul Iași. În urma coliziunii, șoferul unei mașini și-a pierdut viața, iar o pasageră a suferit răni grave, care i-au cauzat extirparea splinei. Vinovatul pentru producerea accidentului a fost condamnat la închisoare.
Accident grav în Scobinți, soldat cu moartea unui șofer
Pe data de 21 mai 2020, Florin Ungureanu circula cu viteză excesivă din direcția Hârlău către Scobinți. În același timp, Mihai Ignat, aflat la volanul unui BMW, a încetinit pentru a efectua o manevră de întoarcere. Deși Florin Ungureanu a încercat să frâneze și să evite coliziunea, viteza excesivă a făcut impactul inevitabil. Accidentul s-a soldat cu moartea lui Mihai Ignat și rănirea gravă a pasagerei F. E. C., unde, în urma unei intervenții chirurgicale, i-a fost extirpată splina.
„Din procesul-verbal de cercetare la fața locului, coroborat cu declarațiile martorilor oculari Aelenei Florin și Ciobanu Daniel și înregistrările video aflate la dosarul cauzei, rezultă că, în data de 21.05.2020, ora 01:20, inculpatul Ungureanu Florin conducea autovehiculul marca BMW din direcția Hârlău către localitatea Scobinți, jud. Iași. Intrând în localitatea Scobinți, pe un sector de drum având limita legală de viteză de 50 km/h, inculpatul Ungureanu Florin gonea cu viteza de aproximativ 150 km/h. În același timp, în fața autovehiculului condus de inculpat, circula în aceeași direcție autovehiculul marca BMW, condus de șoferul Ignat Mihai, care era însoțit pe scaunul din dreapta de persoana vătămată Balan Sânziana, iar pe bancheta din spate, în stânga, de către F. E. C.. Imediat după stația Petrom din localitatea Scobinți, șoferul Ignat Mihai a încetinit viteza de deplasare a autovehiculului la aproximativ 16-20 km/h, cu intenția de a efectua manevra de întoarcere pe marcaj longitudinal discontinuu. În timp ce începuse manevra de întoarcere la stânga, autovehiculul condus de Ignat Mihai a fost ajuns din urmă de autovehiculul marca BMW, condus de inculpatul Ungureanu Florin, care, rulând cu viteza de aproximativ 151 km/h, a frânat și, pentru a evita impactul, a încercat fără succes manevra de depășire pe stânga. A fost emis certificatul medico-legal, care atestă că, în urma accidentului, F. E. C. a prezentat hematom epicranian, plăgi epicraniene, lacerație splenică, leziuni care au necesitat 25-30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, punându-i viața în primejdie”, se menționează în hotărârea emisă de judecători.
Avocatul părții vătămate F. E. C. afirmă că, la momentul accidentului, aceasta avea 19 ani.
„Clienta mea avea atunci 19 ani. Era împreună cu prietenii ei, care aveau aproximativ aceeași vârstă. Noi, avocații, rezolvăm o situație doar din punct de vedere juridic. Dar traumele care rămân în urma accidentelor rutiere nu se pot uita niciodată de victime și nu pot fi compensate cu sume de bani, oricât de substanțiale ar fi acestea”, a declarat Răzvan Huțanu, avocatul victimei F. E. C..
Inculpatul a primit 3 ani de închisoare
După analizarea probelor, inclusiv declarațiile martorilor și imaginile surprinse de camerele de supraveghere, instanța l-a găsit vinovat pe Florin Ungureanu. Acesta a recunoscut faptele și a solicitat un acord de recunoaștere a vinovăției. Judecătoria a decis să-i aplice o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare și plata daunelor morale persoanelor vătămate.
„Inculpatul Ungureanu Florin a recunoscut în totalitate acuzația care i se aduce, solicitând încheierea unui acord de recunoaștere a învinuirii. În temeiul art. 65 alin. 1 C. pen., raportat la art. 45 Cod penal, se aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării următoarelor drepturi: dreptul de a conduce toate categoriile de vehicule, drept prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. i) Cod penal. Această pedeapsă accesorie se execută, potrivit art. 65 alin. 3 C. pen., din momentul rămânerii definitive a prezentei sentințe penale și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În baza art. 93 alin. 3 C. pen., inculpatul este obligat ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată, în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Această activitate se va desfășura fie în cadrul Primăriei Comunei Ceplenița, județul Iași, fie în cadrul Școlii Generale din comuna Ceplenița, județul Iași, sau în alte instituții publice din comunitate”, se menționează în hotărârea judecătorească.
Astfel, Florin Ungureanu, șoferul vinovat în accidentul de la Scobinți, a fost condamnat la 3 ani de închisoare.
3 ani = o viață de om!