Prima pagină » Local » Acces rapid la cărțile în format electronic! Ioan Milică, directorul BCU Iași: „Viteza de împrumut din lumea digitală este de șapte ori mai mare decât cea pentru documentele tipărite”

Acces rapid la cărțile în format electronic! Ioan Milică, directorul BCU Iași: „Viteza de împrumut din lumea digitală este de șapte ori mai mare decât cea pentru documentele tipărite”

19 dec. 2022, 02:00, 1 ,
Denisa Pintilie în Local

Cărțile în format electronic facilitează extinderea educației, materialele putând fi parcurse oriunde și oricând, doar cu ajutorul unui dispozitiv tehnologic. Ioan Milică, directorul BCU Iași, spune pentru reporterii BZI că traficul în lumea digitală este mult mai mare decât viteza de împrumut pentru documentele tipărite. Trendul este în creștere în ceea ce privește accesul la colecțiile digitale, acestea putând fi vizitate de oricine, din orice colț al lumii

Bibliotecile digitale combină tehnologia și resursele de informare pentru a permite accesul de la distanță la conținutul educațional. Biblioteca digitală este depozitul digital instituțional al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Aceasta oferă o platformă pentru colecția, organizarea, accesul și conservarea colecțiilor bibliotecii, în formate digitale. Fondurile includ reprezentarea digitalizată a elementelor fizice, cum ar fi fotografii, texte complete și materiale digitalizate, permițând accesul gratuit, la nivel mondial, la colecțiile de patrimoniu și de cercetare.

persoane ce studiaza

Biblioteca digitală este la îndemâna oricărei persoane din orice colț al lumii

Conținut educațional instantaneu, prin cărțile în format electronic

persoana ce scrie pe un caiet si are un laptop in fata

Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași (BCU) a spus pentru reporterii BZI că documentul electronic este în creștere față de cel tipărit

Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași (BCU), a spus pentru reporterii BZI că documentul electronic este în creștere față de cel tipărit.

„Vedem, de pildă, că după calculele din Iași avem cam 4.000 de vizitatori unici. Dacă e să comparăm acum, vreau să vă arăt datele statistice din bucătăria mea. În luna noiembrie am avut aproape 5.000 de IP-uri unice care au făcut vizite la bazele noastre de date. În pandemie aveam ordinul de mărime 3.000, iar studenții care împrumutau cărți de la bibliotecă erau undeva înspre 1.000, într-o lună.

Era de trei ori mai mult trafic în lumea digitală și era corect să fie așa, pentru că în aceste perioade au fost tot felul de restricții”, declară Ioan Milică, directorul BCU.

Multe dintre cadrele didactice, mulți dintre studenții și cercetătorii care împrumută cărți de la bibliotecă vin și învață în acest loc ce oferă un sprijin pentru toți cei ce vor să-l aibă.

 persoane ce stau la masa si studiaza

Trendul este de creștere a accesului la colecțiile digitale, acestea putând fi vizitate de oricine din orice colț al lumii

„Trendul este în creștere a accesului la colecții digitale”

maii multe carti una peste cealalta

Multe dintre cadrele didactice, mulți dintre studenții și cercetătorii care vin și împrumută cărți de la bibliotecă vin și învață în acest loc care oferă un sprijin pentru toți cei ce vor să-l aibă

Directorul BCU Iași, Ioan Milică, mai spune pentru reporterii BZI că cititorii preferă să împrumute mai multe cărți prin intermediul bibliotecii digitale decât să vină fizic. Biblioteca digitală este la îndemâna oricărei persoane, din orice colț al lumii, astfel că este și normal ca numărul acestora să fie mult mai mare.

„Viteza de împrumut din lumea digitală este de șapte ori mai mare decât viteza de împrumut pentru documentele tipărite pe care oamenii le împrumută acasă sau în sală. Încet, încet mă aștept ca datele acestea să arate exact așa cum e și în străinătate.

Vitalitatea bibliotecilor digitale devine de multe ori mai importantă decât vitalitatea utilizatorilor locali care împrumută de la biblioteca respectivă. Până la urmă suntem o bibliotecă regională. În lumea virtuală avem zeci de mii de utilizatori pe lună. În mod evident, trendul este în creștere a accesului la colecții digitale”, completează Ioan Milică.

Astfel, cărțile în format electronic ajută societatea științifică, fiind accesibile oriunde și în orice moment, cu ajutorul unui singur dispozitiv tehnologic.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025