Prima pagină » Eveniment-Social » Acces interzis! Lovitură grea pentru marile universități de stat din Iași. Situație incredibilă pentru sute de cercetători și profesori universitari – FOTO, EXCLUSIV
Acces interzis! Lovitură grea pentru marile universități de stat din Iași. Situație incredibilă pentru sute de cercetători și profesori universitari – FOTO, EXCLUSIV

Acces interzis! Lovitură grea pentru marile universități de stat din Iași. Situație incredibilă pentru sute de cercetători și profesori universitari – FOTO, EXCLUSIV

28 nov. 2022, 02:00, 5 ,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

Centrul științific și academic din Iași, în blocaj total! Este vorba de o lovitură grea pentru marile universități de stat din Iași. Situația este una incredibilă pentru sute de cercetători și profesori. Asociația „AnelisPlus” a fost anunțată că nu mai există finanțare pentru a fi continuat proiectul și după 31 decembrie 2022. În această situație, începând cu 1 ianuarie 2023, nu vor mai exista contracte cu editurile, deci accesul electronic la literatura științifică va înceta

Lovitură grea pentru marile universități de stat din Iași! Situația este una incredibilă pentru sute de cercetători și profesori. Asociația „AnelisPlus” a fost anunțată că nu mai există finanțare pentru a fi continuat proiectul și după 31 decembrie 2022. În această situație, începând cu 1 ianuarie 2023, nu vor mai exista contracte cu editurile, deci accesul electronic la literatura științifică va înceta. Astfel, chiar dacă sunt promisiuni guvernamentale de rezolvare a jenantei stări de fapt, nimic nu este concret la acest moment.

Așadar, de proiectul „România Educată”, lansat cu surle și trâmbițe de președintele Klaus Iohannis, se alege praful! Dincolo de subfinanțarea Cercetării naționale, preocupările oficialilor Ministerului Educației par a fi ZERO pentru susținerea acestui areal vital.

Lovitură grea pentru marile universități de stat din Iași. Situație incredibilă pentru sute de cercetători și profesori universitari

Situația a fost anunțată și semnalată de universitarii ieșeni, respectiv bibliotecile instituțiilor de învățământ superior. În scenariul cel mai optimist, cel puțin pentru următoarele 6 luni, cel mai probabil nu va mai exista acces la literatura de specialitate internațională (jurnale internaționale, edituri etc.). Este vorba de toată țara.

„Am ajuns și vremurile astea triste… De fapt, am ajuns de unde am plecat. Ne amintim cum făceam înainte, cu mai mulți ani în urmă: ne rugam de cei din Vest, de prieteni, de colegii plecați pe la varii universități, de profesori din Franța, Austria, Germania, UK etc., care aveau acces la baze de date, jurnale, ca să ne trimită câte un articol necesar pentru a fi la curent cu cercetările dintr-un anumit domeniu.

Lipsa accesului la literatura științifică de calitate este o mare eroare și un uriaș pas înapoi, făcut de România pe drumul progresului din toate domeniile. Sper ca Guvernul să găsească răgazul, forța și bugetul necesare ca să evite această catastrofă. Sper ca toate forțele din Guvern să se reunească într-o voce puternică, să revină asupra accesului la platformele științifice”, analizează, cu mâhnire, prof. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

„AnelisPlus” conține o selecție a celor mai accesate reviste „Science Direct – Freedom Collection”

Depozitul național „AnelisPlus” conține o selecție a celor mai accesate reviste „Science Direct – Freedom Collection” pentru anii 2009 și până acum, disponibile în depozitul național, distribuite pe structura de domenii și subdomenii, dar și o serie de cărți electronice de la Editurile „Elsevier”, „Wiley” și „Springer”, achiziționate în anii 2014-2019. Acestea fac parte din colecția „AnelisPlus”, fiind accesibile utilizatorilor autentificați din instituțiile membre „AnelisPlus”.

Entitatea asigura accesul electronic naţional la literatura științifică pentru susținerea și promovarea sistemului de cercetare și educație din România. Scopul principal al proiectului este de a oferi acces electronic la informații științifice și resurse de documentare pentru comunitatea științifică și academică românească și de a dezvolta metode specifice în vederea susținerii activității de cercetare și promovare a rezultatelor cercetării. Grupul țintă acoperă specialiști, aparținând tuturor celor șase domenii științifice menționate, peste 150.000 de utilizatori.

Pe acest plan, totul este o lovitură grea pentru marile universități de stat din Iași și o situație incredibilă pentru sute de cercetători și profesori universitari.

Comentarii
  • Daaaaa…..pierdere „imensa”! Ce folos ca ai acces la literatura de specialitate daca nu ai infrastructura necesara? Sa imiti lucrarile altora? Sa scornesti posibilitati de cercetare? Sa fii la zi cu ce publica altii ca sa ai un curs modern? Aiureli!

  • Evaluation, rationament greșit !
    Accesul la literatura de specialitate (forma integrală, nu doar Abstract) te ajută să te documentezi asupra ce au mai făcut alții și sa eviți plagiatul.

  • Au rupt cu cercetarea, fiecare cu 7-8 norme infipti bine in sistemul educational toti cu doctorate pe cercetare platita …frana mai pe meritrocratie nici 8 ore nu le aveti la munca unii dintre voi

  • Dupa subfinantare urmeaza o evaluare la sange a activitatii de cercetare.
    Pentru reducerea cheltuielilor ar trebui inainte comasate institutele de cercetare si apoi desfintate.
    La final reforma poate fi considerata reusita.

  • Chuck Norris

    Ha, ha, ha! Incercati http://www.libgen.is si la ramura articole gasiti tot ce vreti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`