Prima pagină » Stiri si curiozitati » Acatistul Sfinților Petru și Pavel: Se citește pentru a te apăra de boli, pagube și de nedreptățile si răutățile celor din jur

Acatistul Sfinților Petru și Pavel: Se citește pentru a te apăra de boli, pagube și de nedreptățile si răutățile celor din jur

28 iun. 2021, 11:23,
în Stiri si curiozitati

Acatistul Sfinților Petru și Pavel este unul dintre cele mai puternice acatiste care te apăra de boli, pagube, nedreptățile si răutățile celor din jur. Preoții susțin că rostirea Acatistului Sfinților Petru și Pavel alungă neliniștile sufletești și are cea mai mare putere dacă este citit pe data de 29 iunie, când sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel.

În această zi, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor morți având în vedere că sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de Sânpetru.

Teologi irecomandă ca acatistul să fie rostit în fața unei icoane cu Sfinții Petru și Pavel și să ai o lumânare aprinsă sau o candelă. De asemenea, este indicat să spui rugăciunea dimineața, după ce ai băut puțină aghiasmă sau ai luat anafura de peste an.

Sfinții Petru și Pavel

Acatistul Sfinților Petru și Pavel: Superstiții și obiceiuri legate de ziua de 29 iunie

Există în popor mai multe obiceiuri și superstiții legate de ziua de 29 iunie, când sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel.

Astfel, în această dată femeile împart oale cu apă pentru ca cei trecuți în neființă să aibă ce să bea pe lumea cealaltă.

Oamenii au voie să făcă orice muncă doresc în afara torsului. Dacă o femeie se apucă să toarcă în ziua de 29 iunie se consideră că se întorc colacii de la morți. Tot în această zi, femeile împart vase cu vin, lapte sau mâncare gătită iar acestea sunt împodobite cu flori de cireș.

Sfinții Petru și Pavel

Tot pe 29 iunie, femeile nu trebuie să mănânce mere în această zi deoarece se consideră că morții se vor supăra, iar femeile tinere vor putea mânca mere în timp ce femeile mai bătrâne vor aștepta până la Sfântul Ilie.

În ziua de 29 iunie se duc la biserică mai multe produse alimentare precum mere, zarzăre, colivă, colaci sau chiar miere din faguri.

În lumea rurală, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sânpetru şi marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare.

Tradiția populară mai spune că în 29 iunie privighetorile și cucii nu mai cântă. Despre cuci se spune că se transformă în șoimi în ziua Sfinților Petru și Pavel și că se vor transforma la loc în ziua Bunei Vestiri.

Sfinții Petru și Pavel

Cum se citește Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Acatistul începe Troparul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, glasul al 4-lea:

„Cei ce sunteţi între Apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.“

Și continuă cu Condacul 1:

„Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!“

După aceea se citește Icosul 1, care are la final mesajul „ Bucură-te, Petre, apostole!“, după care Icosul 2 mesajul „Bucură-te, Pavele, apostole!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu unul dintre cele două mesaje.

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1:

„Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!“

La final se face otpustul.

Sfinții Petru și Pavel

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *