Prima pagină » Stiri si curiozitati » Acatistul Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan, acatistul care se citește la vreme de boală și necaz

Acatistul Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan, acatistul care se citește la vreme de boală și necaz

22 apr. 2024, 10:13,
în Stiri si curiozitati

Sfinții mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt sărbătoriți pe 31 ianuarie. Acatistul dar și rugăciunea citită în cinstea sfinților trebuie spuse de fiecare dată când ai probleme de sănătate, pentru ca harul celor doi sfinți să te ajute.

Sfântul Chir era de origine din Alexandria, Egipt și a devenit prin iscusința și darul lui Dumnezeu cel mai bun medic din regiunea Egiptului. Un doctor iscălit, care tămăduia și vindeca atât bolile trupești cât și cele sufletești ale oamenilor, neluând plată ci bine vestind credința în Dumnezeu. Acatistul scris în cinstea sfinților mucenici Chir și Ioan se citește atât seara, cât și dimineața, pentru a vindeca orice boală.

Viața Sfinților Mucenici Chir și Ioan

Sfântul Chir, după multă trudă și învățătură, a devenit unul dintre cei mai iscusiți medici din Egipt, acesta neluând plată ci binevestind și împărtășind credința în Dumnezeu. Astfel, ajungând destul de faimos în regiune și ajutând mulți oameni să se pocăiască, împăratul Dioclețian (284-305) a început o mare teroare în rândul creștinilor atunci când a dat ordin ca ei să fie uciși și bisericile lor să fie arse. Sfântul Chir a fost și el pârât împăratului, acesta trimițând ordin către dregătorul cetății să-l captureze și să-l omoare pe sfântul Chir pentru că împărtășea dreapta credință. După un vis în care i s-a prevestit acest lucru, sfântul mucenic a fugit în Arabia, unde a intrat într-o viață pustnică și austeră. El aici nu s-a oprit totuși din a ajuta bolnavii, făcând multe tămăduiri și vindecări, fără plată, doar ajutându-i pe bolnavi să se pocăiască.

În vremea aceea, în Ierusalim s-a născut un dreptcredincios, Ioan, care a aflat despre smerenia și curăția Sfântului Chir și astfel a pornit în căutarea lui să i se alăture. După ce a fost în Alexandria și a aflat cu stupoare că Sfântul Chir a fost izgonit, el a pornit în Arabia unde l-a întâlnit pe sfânt și a rămas minunat de slăvirea și pocăința de care dădea dovadă mucenicul Chir, astfel Ioan a decis să-i devină ucenic.

Ei cutreierau împreună orașele și satele, uniți în gând dar și în credință, pentru a ajuta oamenii, fără să le ia un ban și împărtășind cuvântul lui Isus. Destinul a făcut însă ca o femeie creștină, Antanaisa, împreună cu cele trei fiice ale sale, să fie închise pe nedrept. În dorința de a le ajuta și de a le îmbărbăta să nu-și lepede dreapta credință, Sfântul Chir împreună cu Ioan au mers la ele pentru a le ajuta să-și restabilească încrederea în Dumnezeu. Aceștia însă au fost și ei legați de dregătorii cetății și supuși judecării. Pentru că nu au vrut să aducă jertfă zeilor, dregătorul a pronunțat în final să li se taie la toți capetele. Atunci niște creștini din apropiere au luat trupurile neînsuflețite și le-au îngropat în ascuns cu cinste.

O sută de ani mai târziu însă, moaștele au fost redescoperite și au fost aduse din Canopus la Manutin pentru a sfinți locul și a-l scăpa de duhurile rele. Imediat ce moaștele au fost aduse în acel loc, duhurile diavolești au dispărut iar cei ce veneau la moaștele lor se tămăduiau imediat, bolnavii se vindecau, ologii umblau din nou și orbii vedeau. La 31 ianuarie este pomenirea celor doi sfinți tămăduitori.

Acatistul și Rugăciunea Sf. Chir și Ioan

Pe Sfinții făcători de minuni și doctori fără de arginți Chir și Ioan, care au primit cununa muceniciei pentru Hristos Dumnezeu, cu credință și multă evlavie să-i cinstim pentru nevoința lor și cu dragoste să le cântăm: Bucurați-vă, Sfinților Chir și Ioan, Mărturisitori ai lui Hristos!

Icosul 1

Dumnezeu v-a ales pe voi, Sfinților Mucenici, să propovăduiți credința adevărată și, prin darul minunilor și al vindecărilor, să-i aduceți pe cei pierduți la adevăr. Pentru aceasta noi vă lăudăm, zicând:
Bucurați-vă, iscusiți doctori ai trupurilor;
Bucurați-vă, vestiți tămăduitori ai sufletelor;
Bucurați-vă, împlinitori ai poruncilor dumnezeiești;
Bucurați-vă, următori ai lui Hristos;
Bucurați-vă, nevoitori pentru credință;
Bucurați-vă, stele ce luminați lumea;
Bucurați-vă, săvârșitori de mari binefaceri;
Bucurați-vă, îngeri pe pământ;
Bucurați-vă, cei hrăniți cu învățăturile sfinte;
Bucurați-vă, evlavioși cinstitori ai Treimii;
Bucurați-vă, pătimitori pentru Evanghelie;
Bucurați-vă, mult râvnitori ai dreptei credințe;
Bucurați-vă, Sfinților Chir și Ioan, Mărturisitori ai lui Hristos!

Condacul 2

Întocmai ca o lumină dumnezeiască strălucind în Biserica lui Hristos din Alexandria Egiptului, Sfinte Chir, uimeai pe toți cu darul tămăduirilor, cu neagonisirea și cu îndrumarea duhovnicească pe care o dădeai celor vindecați, care cântau lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2

Prin multe osteneli ai adunat cunoștințele trebuincioase pentru a fi doctor iscusit, cunoscând iscusința lui Galien și Hipocrate, ca să aduci alinare celor bolnavi, dar ai primit de la Dumnezeu și mari puteri duhovnicești, Sfinte Chir, ca un doctor fără de arginți. Pentru aceasta te lăudăm, zicând:
Bucură-te, cel credincios din pruncie;
Bucură-te, pildă a doctorilor;
Bucură-te, aducător de pace;
Bucură-te, crin al grădinii dumnezeiești;
Bucură-te, laudă a Alexandriei Egiptului;
Bucură-te, binefăcător al creștinilor;
Bucură-te, învățător al milosteniei;
Bucură-te, vindecător plin de har;
Bucură-te, îndrumător al celor rătăciți;
Bucură-te, tămăduitor al sufletelor și al trupurilor;
Bucură-te, pururea slujitor al lui Dumnezeu;
Bucură-te, cunoscător al Sfintelor Scripturi;
Bucură-te, Sfinte Chir, Mărturisitor al lui Hristos!

Condacul 3

Răsărind și crescând în vestita cetate a Edesei, ai intrat în rânduiala ostășească, apoi ai fugit de slujirea păgânătății și, aflând de nevoința Sfântului Chir și urmându-l, fericite Ioane, cinsteai pe Hristos prin fapte de virtute și-I cântai cu dragoste: Aliluia!

Icosul 3

Cu bucurie îți aducem laude, Sfinte Ioane, alături de toți cei ce au gustat din învățăturile tale duhovnicești și te-au avut mare doctor al trupurilor și al sufletelor, grăind către tine așa:
Bucură-te, iubitor de Dumnezeu;
Bucură-te, slujitor al semenilor;
Bucură-te, purtător de grijă al celor suferinzi;
Bucură-te, cel ce ai lepădat grijile lumești;
Bucură-te, cel ce mai întâi pe tine te-ai vindecat de patimi;
Bucură-te, cel ce spre alții te milostiveai, necruțându-te pe tine;
Bucură-te, cel ce fără de plată ai lucrat;
Bucură-te, lumina pentru cei din întunericul deznădejdii;
Bucură-te, stea ce din Ierusalim ai pornit;
Bucură-te, cel ce ai mers pe urmele Domnului;
Bucură-te, blând agonisitor de virtuți prin credință;
Bucură-te, următor Sfântului Chir în nevoință;
Bucură-te, Sfinte Ioane, Mărturisitor al lui Hristos!

Condacul 4

Pornindu-se prigoană mare împotriva creștinilor, ai fost pârât, Sfinte Chir, la dregătorul Alexandriei, că învățai pe toți credința în Iisus Hristos, dar, aflând despre aceasta, ai fugit din Egipt în Arabia, ca nimic să nu te împiedice a-I cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Văzând marea ta dragoste pentru Hristos, ne minunăm de nevoințele tale prin care te-ai numărat în ceata Cuvioșilor, dar și de credința ta, Sfinte Chir, prin care ai primit darul tămăduirilor minunate, pentru care cu evlavie te lăudăm zicând:
Bucură-te, scumpă odrăslire a Egiptului;
Bucură-te, comoară a Arabiei;
Bucură-te, luminător al credincioșilor;
Bucură-te, leac al bolnavilor;
Bucură-te, cald îndrumător;
Bucură-te, liman sufletesc liniștitor;
Bucură-te, povățuitor neînșelat;
Bucură-te, lăcaș al Duhului Sfânt;
Bucură-te, cel ce stăruiai în post și rugăciune;
Bucură-te, părtaș al sfințeniei lui Dumnezeu;
Bucură-te, candelă plină cu untdelemnul virtuților;
Bucură-te, făclie aprinsă de focul dorului ceresc;
Bucură-te, Sfinte Chir, Mărturisitor al lui Hristos!

Condacul 5

Lăsând în urmă fala acestei lumi și dregătoria ostășească, Sfinte Ioane, ai aflat în Arabia pe Sfântul Chir și, minunându-te de dumnezeiasca sa slujire, i-ai îndemnat de atunci pe toți să cânte neîncetat lui Hristos: Aliluia!

Icosul 5

Alăturându-te Sfântului Chir și bucurându-te împreună cu el de slujirea minunată adusă cu dragoste lui Dumnezeu, Sfinte Ioane, i-ai îndemnat pe credincioși să urmeze lui Hristos, pentru care ei strigau ție:
Bucură-te, cel ce ți-ai păstrat curăția botezului;
Bucură-te, cel ce viețuiai întru Hristos;
Bucură-te, tămăduitor al celor chinuiți;
Bucură-te, mare ocrotitor al celor necăjiți;
Bucură-te, cel ce ai binecuvântat familiile creștine;
Bucură-te, cel ce ai răspândit dreapta credință;
Bucură-te, cel iubit de tot poporul;
Bucură-te, cel potrivnic relei credințe;
Bucură-te, martor al iubirii de Dumnezeu;
Bucură-te, trâmbiță trezitoare a conștiinței;
Bucură-te, îndemnător la pocăință;
Bucură-te, mijlocitor pentru cei ce te cinstesc;
Bucură-te, Sfinte Ioane, Mărturisitor al lui Hristos!

Sfinților Mucenici și Doctori fără de arginți, făcătorilor de minuni Chir și Ioan, cei ce, călăuziți de Duhul Sfânt, ați lepădat toată grija pământească și ați slujit Împăratului ceresc spre viața cea nemuritoare, primiți această puțină rugăciune a noastră! Nu suntem vrednici să mulțumim pentru binefacerile voastre, nu avem sârguință care să ne apropie de dragostea lui Dumnezeu și nici fapte bune către aproapele nostru, care să ne aducă îndurare. Dar, știindu-vă grabnic apărători ai creștinilor, către voi îndrăznind, cerem cu stăruință: Vindecați rănile sufletelor și ale trupurilor noastre, Sfinților, că greu pătimim, și izbăviți-ne de ispitele și de primejdiile cu care vrăjmașul ne îngrozește. Rugați-vă Stăpânului tuturor să ne ierte păcatele și să ne dăruiască luminare minții și inimii noastre, călăuzire la ceas de nedumerire, sprijin în lucrarea faptelor bune, spor în credință, pace, sănătate și ajutor în toate cele bune, pentru ca, prin mijlocirile voastre, să ne facem vrednici Împărăției cerurilor, slăvind pe Treimea Cea nedespărțită în vecii vecilor. Amin. Apoi se cântă/ citește Icosul si condacul din nou.

Acatistul Sfinților Mucenici Doctori fără de arginti Chir si Ioan trebuie citit sau cântat de fiecare data când dorești tămăduirea unor boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024