Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril este unul dintre cele mai puterncie acatiste și se citește, în special, pentru a primi protecție în momentele grele prin care poate trece un bun creștin.
Biserica prăznuiește în fiecare an, pe 8 noiembrie, Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Încă din ajunul sărbătorii, este bines ă rostești acest acatist către cei doi sfinți, căpeteniile cetelor de îngeri. Dar asta nu înseamnă că în timpul anului, atunci când te afli în moment grele citirea acestui acatist nu poate face minuni.
Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril: Doi dintre cei patru arhangheli esențiali ai Prezenței și ai Puterii Dumnezeiești
Arhanghelii Mihail și Gavril fac parte dintre cei patru arhangheli esențiali ai Prezenței și ai Puterii Dumnezeiești ce sunt reprezentativi pentru întreaga categorie a arhanghelilor, alături de arhanghelii Uriel și Rafael.
Numele Arhanghelului Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu”, iar în unele texte biblice este considerat a fi cel mai important dintre toți Arhanghelii.
Arhanghelul Mihail este cel mai popular și mai apelat înger în tradiția creștină datorită sprijinului și protecției permanente din partea lui asupra întregii luni.
Arhanghelul Mihail mai este denumit și Îngerul Eliberator, Apărător al Luminii, al Dreptății, al Adevărului, al Binelui Divin, al Bunătății, al Credinței în Dumnezeu.
Arhanghelul Gabriel este „Mesagerul lui Dumnezeu” și este considerat Arhanghelul Lunii și al elementului apă.
Arhanghelul Gabriel îi ajută pe creștini să simtă puterea iubirii lui Dumnezeu, în interiorul credinciosului și în orice situație din viață. El este cel care ajută să vă simțiți în siguranță, puternici și vă protejează în toate situațiile.
Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril pentru ce se citește
Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril începe cu Condacul „Pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail și Gavriil, să-i lăudăm noi toți, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amândurora și din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia grăind: bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: bucură-te, îngere al darului!“.
În continuare, se citește Icosul 1 , care are la final are mesajul „Bucură-te, Mihaile, slujitorule al Legii!“
Pe urmă se citește Condacul 2:
„Pe îngerii cei nemulțumitori văzându-i trufindu-se și din cerul cel înfocat căzând, o dumnezeiescule Mihaile, ca un rob mulțumitor stând, ai strigat: «Să stăm bine și să luăm aminte», cântând Sfintei Treimi: Aliluia!“
După care se rostește Icosul 2, care are la final are mesajul „Bucură-te, Gavriile, îngere al darului!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative.
La final se citește din nou Icosul 1 și Condacul 1 și Rugăciunea către Sfinții Arhangheli:
„Sfinților Arhangheli, Mihail, Gavriil, Rafail, Evgudiil, Uriil, Salatiil și Varahil, vă rugăm să fiți alături de noi la greu, să ne ajutați în lupta împotriva întunecaților diavoli, să ne ajutați în rugăciunile noastre la Preabunul Dumnezeu. Vă rugăm, mai marilor Voievozi ai Oștirilor Cerești, noi, nevrednicii, să ne acoperiți și pe noi cu acoperământul aripilor slavei voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei care cădem cu dinadinsul.
Vă mulțumim că sunteți grabnic ajutători și ne rugăm Preasfintei Treimi să vă dea daruri sfinte ca pentru Voievozii Cerești, Binecuvântare Sfântă, Har și multă Putere Dumnezeiască spre a ieși întotdeauna biruitori în lupta cu întunericul. Amin!“