Sfânta Muceniță Filofteia este protectoarea tinerilor și femeilor care își doresc copii, iar acatistul Sfintei Filofteia este unul dintre cele mai puterncie acatiste pentru alungarea bolilor grave și care te feresc de rele.
Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia în fiecare an, pe data de 7 decembrie.
Știind minunile făcute de-a lungul timpului de Sfânta Muceniță Filofteia, foarte mulți credincioși merg în pelerinaj la Curtea de Argeș, acolo unde se află moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.
Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia
Sfânta Filofteia s-a născut în orașul Târnovo, din Bulgaria, din părinți creltini, fără știință de carte. Încă din copilărie, a primit în inima și în sufletul ei faptele bune și milostenia după ce a rămas orfană, după moartea mamei.
De la mama ei, Sfânta Filofteia a deprins credința și dorința de face fapte bune, ascultând Sfintele Scripturi cu luare aminte, postind și pâzindu-și neîntinată fecioria trupească și sufleteascã. Aceasta miluia pe cei săraci, îi ajuta pe cei flămânzi și însetați.
După decesul mamei, tatăl și-a luat altă nevastă, care îndemnată de diavol îi făcea neîncetat necazuri, bătând-o și pornindu-l cu mânie pe pe tatăl ei. De multe ori, Sfânta Filofteia își dădea hainele persoanelor aflate la nevoie.
Pentru faptele ei bune, tatăl ei o bătea. Împins de diavol, în tr-o zi, tatăl ei a omorât-o azvârlind cu o bărdiță în ea. Sfântul ei trup a răma pe pământ sângerând și strălucind de slavă cerească, încât s-a luminat și locul dimprejur. Tatăl ei s-a speriat de fapta comisă și de faptul că vrând să ridice trupul n us-a putut apropia. Arhiepiscopul și mai marii cetății au încercat și ei să ridice trupul, fără sorți de izbândă.
Întrebând trupul de parcă ar fi fost vie und evrea să fie dusă, când a fost pomenită Biserica Domnească din Curtea de Argeș, greutatea trupului s-a ușurat.
La aflarea acestei vești, domnitorul Țării Românești a adus sfintele moaște la Mănăstirea Curtea de Argeș.
Cum se citește acatistul Sfintei Filofteia
Acatistul Sfintei Muceniţe Filofteia începe cu Troparul Sfintei Muceniţe Filofteia, glasul al 8-lea:
„Întru răbdarea ta ţi-ai agonisit plata ta, Fericită Filofteia, întru ispite neîncetat răbdând, în bătăi suferind, în necazuri binevoind, pe săraci miluindu-i şi pe flămânzi săturându-i; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, bună fecioară, să se mântuiască sufletele noastre“.
Pe urmă se citește Condacul 1:
„Ca ceea ce din pruncie jertfă fără prihană te-ai adus lui Dumnezeu, prin fapta bună, Filofteie preafericită, Celui ce din pântecele maicii tale te cunoştea pe tine, ceea ce te-ai arătat podoaba fecioarelor şi locuitoarea cămării celei de nuntă, vrednică eşti de laudă! Pentru aceasta cântăm ţie: Bucură-te, Filofteie, fecioară prealăudată! “
În continuare, se citește Icosul 1, care are la final are mesajul „Bucură-te, Filofteie, fecioară prealăudată!“
Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Filofteie, fecioară prealăudată!“
Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1 şi se face otpustul.