Acatistul Sfintei Cruci este unul dintre cele mai puternice acatiste pe care creștinii ortodocși îl rostesc pentru a primi ajutor să scape de duhurile rele și a-ți merge bine în viață.
Sfânta Cruce este cea pe care, potrivit tradiției creștine, a avut loc răstignirea lui Isus.
Pe 14 septembrie este sărbătorită în calendarul creștin Înălțarea Sfintei Cruci, adică ziua în care crucea găsită pe 13 septembrie 326 la Ierusalim de Elena Augusta, mama împăratului Constantin cel Mare, pe care a fost răstignit Isus și înălțarea ei solemnă, în văzul tuturor, de episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 326.
De asemenea, este sărbătorită readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I, care a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.
Cinstirea Sfintei Cruci este făcută în Biserica Romano-Catolică și în liturghia de Vinerea Mare, care este o sărbătoare mobilă.
Acatistul Sfintei Cruci: Semnificația acesteia
Sfânta Cruce reprezintă în religia creștină altarul de jertfă al Mântuitorului. Aceasta are trei mai semnificaţii, de obiect sfânt, semn de închinare şi cale saumisiune de urmat.
Toate religiile lumii, din trecut şi de azi, au avut şi au semne şi simboluri specifice. Sfânta Cruce nu este doar un simbol mitologic, o idee, un obiect magic ori artistic, ci altarul pe care Iisus Hristos s-a jertfit, ca să ne mântuiască.
Învățăturile bisericești ne spun că Sfânta Cruce este pe lângă un obiect sfânt și un semn de închinare şi o cale de urmat, o misiune.
Sfânta Cruce este, în esenţă, o mare taină, sau „uşa tainelor“, cum spune un vers din Acatistul Sfintei Cruci, în Icosul 6.
În ierarhia liturgică, Sfânta Cruce se situează imediat după Maica Domnului şi înaintea sfinţilor. De asemeneea, la încheierea unor slujbe (otpust) se rosteşte: „Hristos – Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci şi cu ale tuturor sfinţilor, să ne miluiască şi să ne mântuiască…”. Adică Hristos ne mântuieşte şi cu puterea Crucii.
Cum se rostește Acatistul Sfintei Cruci
Acatistul Sfintei Cruci începe cu Troparul Sfintei Cruci
„Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvintează moștenirea Ta; biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu Crucea Ta păzește poporul Tău.“
Și se continuă cu Condacul 1:
„O, de trei ori fericită și Preacinstită Cruce, ție ne închinăm credincioșii și te mărim, veselindu-ne de dumnezeiasca ta înălțare; ci ca o pavăză și armă nebiruită, ocrotește și acoperă cu darul tău pe cei ce cântă: „Bucură-te, Cinstită Cruce, păzitoare a creștinilor!”
După se citește Icosul 1, care are la final are mesajul „Bucură-te, Cinstită Cruce, păzitoare a creștinilor!“
Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!“
Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Rugăciunea către Domnul Hristos, care se încheie cu mesajul:
„Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.“