Prima pagină » WoW! » Religie » Acatistul Sfintei Cruci, aducător de minuni pentru cei care îl citesc!

Acatistul Sfintei Cruci, aducător de minuni pentru cei care îl citesc!

21 ian. 2022, 13:56,
în Stiri si curiozitati

Acatistul Sfintei Cruci este descrisă drept o rugăciune dintre cele mai puternice, cu rol protector, aducător de bunăstare dar și de noroc. Creștinii îl citesc mai ales de sărbătoare Sfintei Cruci. Ziua aceasta este considerată drept  un moment de mare însemnătate. Se celebrează la data de 14 Septembrie.

În rândul credincioșilor care prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, acest acatist reprezintă o rugăciune despre care se crede că ar avea puteri miraculoase. Crucea reprezintă încă din cele mai vechi timpuri simbol al distrugerii morții, învierii și chiar al întruchipării Duhului Sfânt pe pământ. Acatistele  reprezintă rugăciuni pe care creștinii le rostesc pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu sau pe cel al Sfinților  în momentele dificile ale vieții.

busuioc cruce icoana

Busuiocul sfințit se ține în casă, lângă icoane

Cum trebuie citit Acatistul Sfintei Cruci

Când ne simțim deznăjduiți, urmăriți de ghinion sau boli, putem să citim aceste rânduri tămăduitoare. Însă, ca rugăciunea să se îndeplinească, este nevoie de un anumit ritual. Timp de trei zile consecutive, aceasta trebuie rostită de trei ori. Rezultatele vor apărea cu siguranță, dacă ne punem speranța în Dumnezeu și credem cu adevărat în puterea divină a sa, dar și a Sfintei Cruci.

Acatistul Sfintei Crucim începe cu Icos 1, sintagma de deschidere fiind:

“Îngerii din cer, în chip nevăzut, înconjoară cu frică Crucea cea de viață purtătoare și, văzând-o că dă credincioșilor acum har de lumină dătător, cu strălucire, se spăimântează și stau zicând către dânsa unele ca acestea:
Bucură-te, Cinstită Cruce, păzitoare a lumii; Bucură-te, slava Bisericii;
Bucură-te, că izvorăști tămăduiri cu îndestulare;
Bucură-te, că luminezi marginile lumii;
Bucură-te, lemn de viață mirositor și vistieria minunilor;
Bucură-te, preafericită și de daruri dătătoare;
Bucură-te, că ești dumnezeiesc așternut picioarelor;
Bucură-te, că te-ai așezat spre închinarea tuturor;
Bucură-te, pahar plin de curată băutură;
Bucură-te, luminător al strălucirii celei de sus;
Bucură-te, prin care se binecuvintează zidirea;
Bucură-te, prin care este închinat Ziditorul;
Bucură-te, Cinstită Cruce, păzitoare a creștinilor!”

manastire Hadambu

Mănăstirea Hadâmbu organizează după oficierea slujbei de liturghie, procesiuni prin dreptul celor 14 troițe

 

Pe lângă acest ritualul, întreaga zi dar și zilele dinaintea Înălțării Sfintei Cruci sunt însoțite de practici ordotoxe. În mai multe biserici și mănăstiri din zona Moldovei, se organizează pelerinaje cu prilejul acestei sărbători. Mănăstirea Hadâmbu organizează după oficierea slujbei de liturghie, procesiuni prin dreptul celor 14 troițe, dar și vecernii. În Iași putem găsi Biserica „Ziua Crucii”, cunoscută și ca Biserica Dubălari, al cărui hram se serbează pe data de 14 Septembrie.

manastire Hadambu

Mănăstirea Hadâmbu organizează după oficierea slujbei de liturghie, procesiuni prin dreptul celor 14 troițe

Practici recomandate pentru această sărbătoare

Serbarea Crucii vine cu mai multe restricții și obiceiuri de urmat pentru a avea parte de cât mai multe beneficii. În popor, se spune că în această zi nu pot fi consumate fructe precum prunele, pepenii, semințele sau alte alimente ca peștele ori uleiul în gătit. Există credincioși care au determinarea și rezistența de a renunța complet la apă și mâncare, alegând să țină post negru pe toată durata zilei de 14 septembrie. Cine reușește să se abțină de la cele interzise, se spune că ar fi vindecat de unele boli existente și ferit de cele care pot urma.

Cu atât mai mult poate fi o ocazie de a ne purifica atât spiritul cât și trupul, dacă alegem să ținem cont de recomandările duhovnicești. Potrivit credințelor populare, în această zi, se strâng anumite plante precum mătrăguna, micșunelele ori pelinul care se împletesc cu fire de busuioc ce urmează apoi sfințite în timpul slujbei. Acest buchet sacru se păstrează în casă, de cele mai multe ori lângă o icoană sau cruce și se folosește în boli, supărări, ba chiar împotriva farmecelor.

Este de preferat ca această zi să o cinstim prin smerenie și rugăciune. Acatistul Sfintei Cruci, are într-adevăr urmări inedite și tămăduitoare, însă rămâne la alegerea și înțelegerea fiecăruia dintre noi, felul în care îl percepem.

imagine cu nuci struguri stafide

Unele fructe sunt interzise de Ziua Crucii

Sfântul Anton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025