Prima pagină » Stiri si curiozitati »  Acatistul Sfântului Ștefan, primul mucenic care și-a dat viața pentru credință. Citește acest acatist pentru protecție divină și ajutor

 Acatistul Sfântului Ștefan, primul mucenic care și-a dat viața pentru credință. Citește acest acatist pentru protecție divină și ajutor

30 mai 2024, 12:53,
în Stiri si curiozitati

Sfântul Ștefan este poate unul dintre cei mai cunoscuți mucenici, acesta a fost printre primii creștini care și-au dat viața pentru credința dreaptă. Află în rândurile următoare de ce trebuie să citim acatistul Sfântului Ștefan.

Sfântul Ștefan a fost ales ca unul dintre cei șapte apostoli, aceștia fiind chemați să slujească în lăcașele de cult și să ducă tradiția creștină în lume. Cel mai important dintre cei șapte a fost Sfântul Ștefan, ceilalți fiind Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă și Nicolae. Rolul apostolilor era foarte important și a dus în timp la o biserică puternică, în care oamenii veneau pentru a-și găsi liniștea și alinarea sufletească. La fel ca primii pelerini, atunci când citim sau ne rugăm Sfântului Ștefan prin acest acatist, ne vom întoarce la credința dreaptă și vom avea parte de ajutorul divin.

Viața Sfântului Ștefan

Sfântul Ștefan a văzut cu propriii săi ochi pe Mântuitorul Iisus, la picioarele căruia a făcut o adevărată școală a credinței și înțelepciunii. Sfântul Ștefan, văzând cu proprii lui ochi minunea Învierii Domnului și Înălțării Sale la cer, a continuat să predice cuvântul lui Iisus și după ridicarea Sa la ceruri. De aceea, mai mulți farisei l-au acuzat și judecat în mod fals drept un blasfemiator împotriva lui Dumnezeu și Moise, astfel că a fost judecat și executat prin omorârea cu pietre. El însă și-a păstrat credința până în ultima clipă, rugându-se mereu pentru iertarea păcătoșilor, pentru că nu știau ce este mai bine.

„Dumnezeule, nu le socoti lor păcatul acesta.” Dumnezeu a ascultat rugăciunea Sfântului Ștefan, căci în locul unde el a fost ucis, se afla un tânăr numit Saul, fariseu, care păzea hainele celor ce aruncau cu pietre în Ștefan. Acest Saul avea să devină, din cel mai înverșunat prigonitor al creștinilor, însuși Apostolul Neamurilor – Sfântul Pavel.

Astfel, prin Sfântul Mucenic Ștefan, Sfântul Pavel a ajuns de la un persecutor al Bisericii Creștine la unul dintre cei mai importanți propovăduitori ai creștinismului, răspândind Evanghelia în lumea greco-romană și contribuind semnificativ la întemeierea comunităților creștine.

 Acatistul Sfântului Ștefan

Acest acatist este una dintre cele mai vechi și frumoase rugăciuni scrise în cinstea unui mucenic. Acesta poate fi citit pentru a căuta mijlocirea păcătosului în fața lui Dumnezeu în diferite situații în care nu mai găsim cale de scăpare sau speranță. De asemenea, acesta poate fi și o sursă de inspirație și încurajare în viața de credință, evidențiind virtuțile și jertfa Sfântului Ștefan ca unul dintre cei mai de seamă martiri creștini.

Condacul 1

Apostole al lui Hristos, cel mai întâi între diaconi, întărire mucenicilor, cel ce marginile lumii le-ai sfinţit cu chinurile şi minunile tale; sufletele credincioşilor le-ai luminat, pe cei ce te cinstesc cu credinţă mântuieşte-i din toate nevoile, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Întâiule Mucenic şi Arhidiacon Ştefan!

Icosul 1

Îngerii, văzând pătimirea ta, s-au mirat de răbdarea ta şi cu dragoste au lăudat nevoinţele tale, zicând:
Bucură-te, înger întrupat;
Bucură-te, că pe Dumnezeu L-ai iubit cu adevărat;
Bucură-te, că pătimirilor Lui ai urmat;
Bucură-te, îndreptătorule la fapte bune;
Bucură-te, că pentru lege ţi-ai pus sufletul;
Bucură-te, că prin pătimire ai îndemnat pe toţi a urma ţie;
Bucură-te, uşa mucenicilor;
Bucură-te, întărirea credincioşilor;
Bucură-te, lauda nevoitorilor;
Bucură-te, Întâiule Mucenic şi Arhidiacon Ştefan!

Condacul al 2-lea

Nesuferind iudeii râvna ta cea dumnezeiască, cu care grăiai împotriva lor şi-i mustrai cu îndrăzneală, s-au pornit asupra ta să te ucidă, pentru că ei nu ştiau să cânte: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Înverşunata răutate a iudeilor şi focul nebuniei lor le-au vărsat asupra ta; şi s-au pornit cu pietre a te ucide pe tine, ca pe un miel nevinovat; iar noi, cinstind râvna ta, zicem:
Bucură-te, suflet de diamant;
Bucură-te, trup neîntinat;
Bucură-te, voinţă înfocată către Hristos;
Bucură-te, că El te-a încununat frumos;
Bucură-te, că raza dumnezeirii ai văzut;
Bucură-te, că pe Fiul lui Dumnezeu iudeilor L-ai vestit;
Bucură-te, că ei din pricina aceasta au înnebunit;
Bucură-te, că faţa lor s-a îngălbenit;
Bucură-te, că sufletul lor s-a amărât;
Bucură-te, Întâiule Mucenic şi Arhidiacon Ştefan!

Condacul al 3-lea

Sfinţii Apostoli, vorbind cu îndrăzneală la adunarea lor creştinilor, au zis: „Nu se cuvine a sluji meselor, ci lui Dumnezeu”; atunci ai fost ales a fi ocrotitor sărmanilor, spre a-i învăţa să cânte: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Fiind ales arhidiacon, ai făcut multe minuni cu darul cel dat ţie de la Dumnezeu, spre întărirea celor ce te vedeau; de aceea vrednic eşti de acestea:
Bucură-te, arhidiacone;
Bucură-te, apostole minunate;
Bucură-te, că pe bolnavi i-ai vindecat;
Bucură-te, că pe credincioşi i-ai întărit;
Bucură-te, că pe evrei cu îndrăzneală i-ai mustrat;
Bucură-te, că pe Hristos L-ai arătat Mesia cel adevărat;
Bucură-te, că fariseii de aici s-au îndemnat spre a te ucide;
Bucură-te, Întâiule Mucenic şi Arhidiacon Ştefan!

Acatistul Sfântului Ștefan, primul mucenic care și-a dat viața pentru credință. Citește acest acatist pentru protecție divină și ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *