Prima pagină » Stiri si curiozitati » Acatistul Sfântului Nectarie – al doilea: Cum să te rogi pentru minunile făcute de acest sfânt

Acatistul Sfântului Nectarie – al doilea: Cum să te rogi pentru minunile făcute de acest sfânt

13 aug. 2021, 13:34,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Al doilea Acatist al Sfantului Nectarie este unul dintre cele mai puternice acatiste pe care îl pot spune creștinii ortodocși pentru a primi ajutor de la cel care a făcut mai multe minuni atât în timpul vieții, cât și după.

De altfel, foarte mulți credincioși au spus că s-au vindecat după ce s-au închinat la Sfintele sale Moaste, aflate la Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina.

icoana Sfântului Nectarie

Cine a fost Sfântul Nectarie

Sfântul Nectarie s-a născut într-o familie săracă din orașul grecesc Silivria, în 1846 și a primit numele de Anastasios.

La vârsta de 14 ani, a plecat la școală la Constantinopol, iar la vârsta de 20 de ania mers în insula Hios să predea ca învățător.

În 1876, devine călugăr, cu numele de Lazăr, la mănăstirea Nea Moni. Un an mai tîrziu a devenit deacon și, ajutatde Patriarhul Sofronie al Alexandriei și-a continuat studiile la Atena, obținând în 1885 o diplomă a Facultății de Teologie.

În 1885, Sfântul Nectarie a plecat în Egipt, la Alexandria, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae, din Cairo. Patru ani mai târziu a fost hirotonit episcop al Pentapolei.

icoana Sfântului Nectarie

Din cauza unor clerici local, este nevoit un an mai târziu să revină la Atena. În perioada 1891-1894, a fost predicator și director al școlii teologice Rizarios. În 1904, a ctitorit mănăstirea „Sfanta Treime” din insula Eghina, unde de altfel se retrage în 1908.

A murit la data de 8 noiembrie 1920, din cauza unui cancer de prostată și a fost înmormantât în mănăstirea din insula Eghina. În 1953, moaștele sale au fost mutate. La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.

În România, părticele din moaştele Sfântului Nectarie se găsesc și la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iași.

icoana Sfântului Nectarie

Cum se citește al doilea Acatist al Sfântului Nectarie

Al doilea Acatist al Sfântului Nectarie începe cu Troparul:

„Pre cel născut în Silivria și ocrotitorul Eghinei, pre cela ce s-a arătat în vremurile din urmă prieten adevărat al virtuții, pre Sfântul Ierarh Nectarie să-l cinstim cei credincioși ca pre un dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, că izvorăște bogate tămăduiri celor ce strigă cu evlavie: Slavă lui Hristos, Celui care te-a slăvit! Slavă Celui care minunat te-a arătat! Slavă Celui care lucrează printru tine tuturor tămăduiri!“

Apoi se citește Condacul 1:

„Veniți, ucenicilor ai lui Hristos, care însetați dupre împărăția cea cerească, să îi aducem laude iubitului nostru ocrotitor, Sfântul Ierarh Nectarie. Și, mulțumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste față de noi, să-i cântăm într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni!“

icoana Sfântului Nectarie

În continuare, se citește Icosul 1, care are la final are mesajul „Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni!“

Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni!“

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se citește Rugăciunea către Sfântul Ierarh Nectarie, care se încheie cu mesajul:

„Aceste minuni ale tale, sfinte, ne-au făcut și pre noi a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și sprijin minunat. Drept aceea, suntem încredințați că pre tot cela ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și noi credem ca și acum același ești, sfinte, precum atunci când i-ai ajutat pre cei cari au alergat la tine. Slabă este credința noastră, dar fiind scârbiți și păgubiți, la tine alergăm cu credință și cu lacrimi. Îngenunchind, rugamu-ne ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, să te rogi pentru noi lui Hristos Fiul lui Dumnezeu, Cela ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit întru cereștile locașuri.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *