Prima pagină » Stiri si curiozitati » Acatistul Sfântului Nectarie: Ajutor pentru vindecarea rănilor sufletești

Acatistul Sfântului Nectarie: Ajutor pentru vindecarea rănilor sufletești

07 iun. 2021, 13:38,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Acatistul Sfantului Nectarie. Sfântul Nectarie este foarte puternic dacă este rostit cu credință și este considerat de mulți credincioși degrabă ajutător peste rănile sufletești ale celor ce merg pe calea pocăinței. Sfântul Nectarie este un adevărat mijlocitor pentru toți creștinii care aleg să meargă pe calea dumnezeirii.

Sfântul Nectarie a făcut mia multe minuni atât în timpul vieții, cât și după. Mulți credincioși spun că s-au vindecat după ce s-au închinat la Sfintele sale Moaste, aflate la Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina.

Prin smerenia sa, Sfântul Nectarie a dat multora sprijin, încurajare și mângâiere în momentele grele.

Cine a fost Sfântul Nectarie

Sfântul Nectarie s-a născut într-o familie săracă din orașul grecesc Silivria, în 1846 și a primit numele de Anastasios.

La vârsta de 14 ani, a plecat la școală la Constantinopol, iar la vârsta de 20 de ania mers în insula Hios să predea ca învățător.

În 1876, devine călugăr, cu numele de Lazăr, la mănăstirea Nea Moni. Un an mai tîrziu a devenit deacon și, ajutatde Patriarhul Sofronie al Alexandriei și-a continuat studiile la Atena, obținând în 1885 o diplomă a Facultății de Teologie.

În 1885, Sfântul Nectarie a plecat în Egipt, la Alexandria, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae, din Cairo. Patru ani mai târziu a fost hirotonit episcop al Pentapolei.

Din cauza unor clerici local, este nevoit un an mai târziu să revină la Atena. În perioada 1891-1894, a fost predicator și director al școlii teologice Rizarios. În 1904, a ctitorit mănăstirea „Sfanta Treime” din insula Eghina, unde de altfel se retrage în 1908.

A murit la data de 8 noiembrie 1920, din cauza unui cancer de prostată și a fost înmormantât în mănăstirea din insula Eghina. În 1953, moaștele sale au fost mutate. La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.

În România, părticele din moaştele Sfantului Nectarie se mai găsesc la multe mănăstiri și biserici, printre care și Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iași.

Acatistul Sfântului Nectarie: Cum se citește

Acatistul Sfântului Nectarie începe cu Condacul 1 și Icosul 1 , care are la final are mesajul „Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni.“

La final se citește Icosul 1 și Condacul 1:

„Veniți, ucenicilor ai lui Hristos, care însetați după împărăția cea cerească, să îi aducem laude iubitorului nostru ocro­titor, Sfântul Ierarh Nectarie. Și, mulțumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste față de noi, să-i cântăm într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni!“

La final, se citește Rugăciunea către Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, care se încheie cu paragraful:

„Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *