Familiile care nu pot avea copiii își pot îndrepta rugile către Sfântul Mucenic Efrem cel Nou, citirea a cărui Acatist a binecuvântat atâtea și-atâtea femei cu rod.
Preoţii spun că Sfântul Efrem cel Nou este considerat unul dintre protectorii femeilor care doresc să aibă copii, iar rugăciunile aduse acestuia fac să se îndeplinească această dorinţă atât de important pentru orice femeie.
Amărăciunea soților care indiferent cât încearcă nu pot avea copiii poate fi vindecată prin credința fierbinte în minunile făcute de Sfântul Efrem cel Nou.
Preoții susțin că nu puține au fost cazurile de femei, care erau afectate de diferite boli şi cărora doctorii nu le mai dădeau vreo șansă că vor reuși să aibă vreodată copii s-au rugat la Sfântul Efrem cel Nou și dorința lor cea mare s-a împlinit, având prunci care au crescut mari și au venit pe urmă la biserică împreună cu părinții.
Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou: A îndurat chinuri groaznice și nu s-a lepădat de credință
Sfântul Efrem cel Nou s-a născut în Grecia pe data de 14 septembrie 1384, de ziua Sfintei Cruc). De mic, a rămas fără tată, fiind crescut doar de mama sa, alături de ceilalți 6 frați ai săi. La vârsta de 14 ani, a intrat ca monah în Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica.
Pe data de 14 septembrie 1425, când împlinea 41 de ani, a fost luat în robie de către turci, ceilalți monahi fiind decapitați. În urma chinurilor suferite în robie, Sfântul Efrem a murit pe 5 mai 1426, fiind spânzurat cu capul în jos. În cele 8 luni de robie, turcii l-au chinuit pe Sfântul Efrem cel Nou pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să devină musulman.
Vreme de peste 500 de ani, nu s-a știut nimic despre acest Mare Mucenic, iar în data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou.
Cum se citește Acatistul Sfântului Mucenic Efrem cel Nou
Rugăciunea Sfântului Mucenic Ciprian poate fi citită de orice credincios cu inima întristată „că nu ne-am învrednicit a aduce pe lume copii“.
Acatistul Sfântului Sfântului Mucenic Efrem cel Nou începe cu Condacul 1, care are la final mesajul „Bucură-te, Sfințite Mucenice Cipriane, pururea slăvite!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „ Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule făcător de minuni!
Apoi se citesc iarăși Condacul 1, după care se citește Rugăciune către Sfântul Efrem cel Nou pentru cei ce vor să dobândească prunci, care se încheie cu mesajul:
„Plineşte, Cuvioase Efrem, cererea fierbinte ce ţi-o facem şi primeşte lacrimile noastre puţine, iar la vremea rânduită învredniceşte familia noastră să aducă roadă întru care să Se preamărească Dumnezeu, Cel Căruia I se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea, acum şi pururea și în vecii vecilor. Amin!“
Acatistul Sfântului Sfântului Mucenic Efrem cel Nou se citește și de către părinți pentru copiii lor care s-au îndepărtat de Dumnezeu ori s-au lepădat de credință. Rugăciunea finală se încheie cu mesajul:
„Iartă-ne, Sfinte Efrem, căci toți dimpreună, părinți și copii, suntem moștenitori ai firii celei căzute care iubește întunericul mai mult decât lumina.
Ridică-ne din împotmolirile învârtoșărilor noastre și ne arată și ne întărește pe calea prin care să ajungem cu toții la îndreptare și pocăință nefățarnică. Amin!“