Prima pagină » Stiri si curiozitati » Acatistul Sfântului Ioan Rusul: Cum îi ajută pe cei care sunt bolnavi

Acatistul Sfântului Ioan Rusul: Cum îi ajută pe cei care sunt bolnavi

13 apr. 2021, 14:56,
în Stiri si curiozitati

Mulți oameni care se luptă cu o boală grea apelează nu doar la medici și la tratamente foarte de scumpe, ci caută și ajutorul divinității pentru a se vindeca. Una dintre rugăciunile la care apelează multe persoane aflate în suferință este Acatistul Sfântului Ioan Rusul.

Rugăciunea Sfântului Ioan Rusul pentru bolnavi este o rugăciune puternică pe care o spun credincioșii pentru a cere ajutor și vindecare.

Preoții spun că multe persoane au povestit că s-au simțit mult mai bine după ce au spus timp de mai multe zile Acatistul Sfântului Ioan Rusul, vindecarea sufletului aducând și o alinare trupului.

Acatistul Sfântului Ioan Rusul: Viața și minunile făcute de acesta

Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, cel mai probabil în 1690 și a participat ca soldat la războiul împotriva turcilor în 1711.

Luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azovului, Sfântul Ioan a fost vândut unui ofiţer superior turc care era eparh în Procopie, actualul Urgup, din Turcia. Aga l-a luat cu el şi pe Ioan, în robie.

Pus să aibă grijă de vite, Ioan a primit o cămăruţă apropiată de grajd, pe care la început cuviosul a refuzat-o. Domnul a dat multă bogăţie stăpânului său turc, iar acesta a cunoscut de unde venise această binecuvântare.

Plecat în pelerinaj la Mecca, aga a primit, datorită rugăciunilor lui Ivan, o farfurie cu pilaf. Întors acasă, aga a adus şi farfuria de aramă, spre marea uimire a familiei sale.

În 1730 a murit în staulul unde a stat mulți ani, după ce s-a împărtățit unui preot. Preoţii au primit acceptul să-l înmormânteze creștinește. Moaștele Sfântului Ioan Rusul au fost deshumate trei ani mai târziu și duse în biserica Sfântului Gheorghe unde obişnuia să privegheze fericitul Ioan.

În anul 1832, Osman Paşa a dispus să arunce în foc sfintele moaşte, însă acestea au rămas intacte. În 1922, grecii au luat moaștele și au ajuns pe insula Evvia, în actualul oraş Procopie.

Cum se citește Acatistul Sfântului Ioan Rusu

Preoții spun că rugăciunea Sfântului Ioan Rusul poate fi citită de orice credincios care apelează la ajutorul divin pentru tămăduirea bolilor.

Acatistul Sfântului Ioan Rusul începe cu Troparul Sfântului Ioan Rusul, glasul al 8-lea, „Cel Care te-a chemat pe tine de pe pământ la lumea cea cerească ţine şi după moarte neschimbat trupul tău, sfinte. Căci tu în Asia ai fost dus prizonier şi acolo te-ai unit cu Hristos, Ioane. Deci pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre“ și se încheie cu versetul „Bucură-te, Sfinte Ioane, alesule mărturisitor al lui Hristos! “.

Se continuă cu Condacul 1, care are la final mesajul „Bucură-te, Sfințite Ioane, pururea slăvite!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Sfințite Mucenice Ioane, pururea slăvite!“

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se citește Rugăciunea Sfântului Ioan Rusul pentru vreme de boală, de către toți cei care caută tămăduirea sufletului și a trupului.

Acatistul Sfântului Ioan Rusul poate fi citit de către preot la capul pacientului, dar ș ide către acesta sau de rudele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 noiembrie 2024
20 noiembrie 2024