Acatistul Sf. Nectarie icosul al doilea este o rugăciune importantă în credința creștină ortodoxă, aceasta este recitită cu smerenie și credință pentru a obține ajutor spiritual și binecuvântare în diverse situații dificile sau pentru îndeplinirea dorințelor noastre. Această rugăciune poate fi adresată în diverse situații, cum ar fi în timp de boală, în cazul problemelor financiare sau momente de încercare sau necaz.
Recunoscut că aduce vindecarea celor bolnavi de cancer, dar și că ascultă rugăciunile femeilor care nu pot avea copii, Sfântul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, născut în anul 1846, în localitatea Silivria, în apropiere de Constantinopol, este prăznuit pe 9 noiembrie. Printre nenumăratele daruri primite de la Dumnezeu, acesta a fost preaslăvit și cu darul facerii de minuni.
Acatistul Sf. Nectarie icosul al doilea, tămăduitorul bolnavilor de cancer
Rugăciunile închinate Sfântului Nectarie sunt pline de mireasmă dumnezeiască, și cei care citesc acatistele sau paraclisele lui simt multă bucurie în suflet, greu de descris în cuvinte, un sentiment de ocrotire, răbdare și putere. La fel de puternic este și imnul Acatist al Maicii Domnului.
Majoritatea îl roagă pe Sfântul Nectarie să îi ajute în boli. Însă mijlocirea sa s-a arătat grabnică în foarte multe probleme și împrejurări diferite ale vieții. Cel de al doilea acatist al Sfântului Ierarh Nectarie este unul dintre cele mai frumoase dedicate acestuia. Foarte mulți din cei care s-au rugat Sfântului vorbesc despre faptul că l-au simțit foarte prezent și viu. Iată Acatistul Sf. Nectarie condacul și icosul al doilea:
„Întrebându-te Hristos în vis care este pricina pentru care plângi, I-ai raspuns a doua zi, scriindu-I ca sărăcia, frigul si foamea întunecă frumuseţea copilăriei tale. Si, din rânduiala dumnezeiască, deschizând scrisoarea ta, neguţătorul Temistocle s-a grabit sa iti trimita cele de trebuinţă, iar tu, văzând cum a răspuns Dumnezeu la cererile tale, L-ai lăudat cu ochii înlăcrimaţi, cântându-I: Aliluia!
Nu de un negustor ca Temistocle au nevoie copiii cei necăjiţi, ci de tine, Sfinte Nectarie, ştiind că dragostea ta vine în întâmpinarea lipsurilor lor, ajutându-i cum nici un negustor nu ii poate ajuta. Ca primind sprijinul tău, să li se usuce lacrimile şi să iti cânte cu inima plină de bucurie:
Bucură-te, cel ce i-ai scris Domnului despre ale necazurile tale; Bucură-te, cel ce ne îndemni sa ii spunem lui Dumnezeu necazurile noastre; Bucură-te, că Hristos a primit epistolia ta şi ţi-a trimis prin negustorul Temistocle cele de trebuinţă; Bucură-te, că Hristos ne trimite prin tine ceea ce ne este de folos ca sa mergem pe calea mântuirii; Bucură-te, dascăl al copiilor cucernici care caută adevărata înţelepciune; Bucură-te, dezlegare a pântecelor neroditoare; Bucură-te, că uşurezi durerile naşterii când mamele te cheamă în ajutor; Bucură-te, văzându-i pe pruncii care primesc la botez numele tau; Bucură-te, că ne povăţuieşti să nu căutam ajutor de la oameni, ci de la Dumnezeu; Bucură-te, cel care ai trudit din greu pentru a-ţi ajuta familia; Bucură-te, că îi ajuţi pe oamenii fără slujbă să îşi găsească de lucru; Bucură-te, apostole al cumpătării; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni”.
Viața ierarhului din Eghina
Sfântul Nectarie s-a născut în anul 1846, în Silivria Traciei, pe teritoriul Turciei de azi, aflat la 70 de kilometri de Constantinopol, azi Istanbul. Părinții lui erau săraci, dar foarte evlavioși. La botez a primit numele de Anastasie. Primii ani de școală i-a făcut în orășelul natal, arătându-se foarte interesat în a deprinde tainele limbii grecești cele vechi, în care erau scrise majoritatea cărților de cult și cele ale Sfinților Părinți.
Dorința sa cea mai puternică era aceea de a-și putea continua studiile. Din păcate însă, situația economică grea în care se găsea familia sa, nu îi permitea să-și ducă la îndeplinire acest vis. De aceea, la vârsta de 14 ani, s-a hotărât să plece de lângă căminul părintesc și să se ducă în mare oras Constantinopol.
După ce într-o noapte Domnul Iisus i s-a arătat în vis, întrebându-l de ce plânge, a doua zi el s-a hotărât să îi răspundă într-o scrisoare. A pus scrisoarea într-un plic, și pe plic a scris adresa destinatarului: „pentru Domnul Nostru Iisus Hristos – în Ceruri”. Iată și pentru ce se citește Acatistul Sf. Nicolae.
Mulți ani mai târziu, pentru viața sa înaltă, Dumnezeu l-a învrednicit pe Cuviosul Nectarie de harul Duhului Sfânt. Pentru aceasta mulți bolnavi și săraci alergau la biserica mănăstirii din Eghina și cereau ajutorul lui. Mai ales după primul război mondial, numeroși săraci și bolnavi, lipsiți de orice ajutor, veneau la el ca la părintele lor sufletesc.
Iar Sfântul Nectarie a dat poruncă maicilor ce se nevoiau în mănăstirea sa să împartă la cei lipsiți orice fel de alimente și să nu păstreze nimic pentru ele, căci Dumnezeu, prin mila Sa, îi hrănea și pe unii și pe alții. Dar și cei bolnavi se vindecau cu rugăciunile fericitului Nectarie, căci se învrednicise de darul facerii de minuni. Și în zilele noastre credincioșii rostesc Acatistul Sf. Nectarie al doilea pentru vindecare și alinare.