Prima pagină » Informații utile » Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului. Rugăciune pentru protecție divină

Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului. Rugăciune pentru protecție divină

11 dec. 2024, 09:44,
în Informații utile

Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului este o rugăciune dedicată unuia dintre cele mai mari și mai iubite praznice ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit pe 1 octombrie.

Această rugăciunea exprimă devoțiunea profundă a credincioșilor față de Maica Domnului, ale cărei rugăciuni și mijlociri sunt văzute ca o protecție divină asupra oamenilor, iar în particular, această rugăciune se concentrează asupra „Acoperământului” Maicii Domnului, un simbol al apărării și protecției cerești.

Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului

Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului este strâns legat de un eveniment minunat care s-a petrecut în Constantinopol, în secolul al X-lea. Potrivit tradiției, în timpul unui război cu arabi, locuitorii orașului Constantinopol erau cuprinși de frică și neliniște, iar în acele momente de primejdie, au fost chemați în rugăciune la Biserica „Vlaherna”, unde se păstra o icoană a Maicii Domnului.

În acea noapte, un grup de credincioși, condus de Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, au avut o viziune în care Maica Domnului s-a arătat în mijlocul bisericii, acoperind cu mantia sa rugătoare întreaga cetate și apărându-i de primejdii.

Această viziune a fost interpretată ca un semn al protecției divine a Maicii Domnului asupra celor care se încred în mijlocirile ei. De atunci, sărbătoarea a fost instituită, iar cultul „Acoperământului Maicii Domnului” a fost adus în Biserica Ortodoxă, fiind însoțit de diverse tradiții și rugăciuni, dintre care cel mai important este Acatistul.

Importanța acestei rugăciuni

Acatistul este o formă de rugăciune foarte veche, specifică tradiției ortodoxe, care se rostește de obicei în picioare. Acesta este alcătuit din 24 de strofe, care includ imnuri de laudă, cereri și invocații adresate Maicii Domnului, iar fiecare strofă este urmată de un „Slavă Ție, Hristoase Dumnezeule, nădejdea noastră, Slavă Ție!”.

De asemenea, rugăciunile din acatist subliniază protecția divină pe care Maica Domnului o aduce celor care o cheamă în ajutor, fie în momente de necaz, fie în perioade de încercare. Ele sunt o expresie a încrederii totale în mijlocirea ei, care, prin harul lui Dumnezeu, aduce ajutor, liniște și pace celor care o cinstesc și se încred în puterea sa de a mijloci pentru oameni.

Un alt element important al Acatistului este adânca comuniuni a credincioșilor cu Maica Domnului, prin care aceștia își exprimă recunoștința față de ajutorul primit de la ea, dar și dorința de a trăi o viață curată, în conformitate cu voia lui Dumnezeu. Acest acatist nu este doar o rugăciune pentru protecție, ci și o invitație la curățire sufletească și la învățătura despre smerenie și dragoste față de aproapele, prin exemplul Maicii Domnului, care, în viața sa, a fost un model desăvârșit de ascultare și dăruire de sine.

Este, de asemenea, demn de menționat că, pe lângă sărbătoarea de pe 1 octombrie, cultul Maicii Domnului sub titulatura „Acoperământul” este prezent și în alte momente ale anului liturgic, iar acest acatist este folosit frecvent de credincioși ca mijloc de rugăciune personală. Se consideră că prin citirea sau cântarea acestuia, Maica Domnului aduce în casa și în viața celor care o invocă o protecție specială, alungând deopotrivă primejdiile trupești și duhovnicești.

Acatistul Sf. Acoperământ al Maicii Domnului este o rugăciune plină de evlavie, care ne învață despre puterea mijlocirii Maicii Domnului și despre iubirea ei nemăsurată față de fiecare dintre noi.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Melania Trump, soția lui Donald Trump, la înmormântarea Papei Francisc. Ce ținută a îmbrăcat Prima Doamnă a Americii
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
"Bubuitură mare de tot. Am crezut că a căzut tavanul". Băut bine, un şofer din Mehedinţi a ajuns cu maşina în poarta unei case
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Un cunoscut hipermarket se închide pe 18 mai. Face reduceri mari pentru clienți
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Surpriză totală în ultimul sondaj! Favoritul lui Gigi Becali nu prinde turul 2
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025