Sfinţii au un rol foarte important în viaţa noastră. Fiecare dintre ei au trăit în secole diferite şi sunt specializaţi pe un anumit tip de ajutor. Prin Acatistul Învierii Domnului se cere iertare, miluire și se mulțumește pentru toate cele primite de la viață.
Mântuitorul Hristos ajută în toate problemele, necazuri și griji, boli crunte și suferințe fără margini. În ziua de vineri a fiecărei săptămâni se citește canonul de iertare,mântuire și pocăință.
Acatistul Învierii Domnului: Calea către pocăință și iubire veșnică
Cei care nu au timp, pot să citească chiar şi o dată pe săptămână, însă trebuie să se implice mult mai mult emoțional și spiritual. Credincioșilor care citesc acest Acatist al Învierii Domnului li se recomandă de către duhovnici să aibă atenţie la ceea ce citesc, cu multă dragoste şi cu foarte multă credinţă şi încredere că vor izbândi în ceea ce doresc ca Dumnezeu să le împlinească cererea.
Rugăciunea închinată Învierii Domnului începe prin rostirea condacului 1:
„Apărătorul cel mare și Doamne, biruitorul morții celei veșnice, ca cei ce ne-am izbăvit de omorârea cea duhovnicească, cele de laudă aducem Ție, noi robii Tăi și zidirea Ta. Cel ce ai biruință asupra morții, de moartea păcatelor slobozește-ne pe noi, care grăim: Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre!”
și se continuă cu Icosul 1 în care credincioșii cer mântuirea lui Iisus care să ierte păcatele noastre și fărădelegile păcătoșilor. În Condacul 11, creștinii cer mirul lui Hristos pentru a fi iertați de toate greșelile săvârșite:
„Cântare de umilință, despre învierea Ta, binevoiește ca să-Ți aducem Ție, Mântuitorul nostru. Și prin aceasta să primească sufletele noastre mirul vindecărilor de nălucirile cele vătămătoare, ca să-Ți cântăm Ție pururea: Aliluia!”
Rugăciunea are 13 Condace și 13 Icose care se încheie cu repetarea celor dintâi:
„Apărătorul cel mare și Doamne, biruitorul morții celei veșnice, ca cei ce ne-am izbăvit de omorârea cea duhovnicească, cele de laudă aducem Ție, noi robii Tăi și zidirea Ta. Cel ce ai biruință asupra morții, de moartea păcatelor slobozește-ne pe noi, care grăim: Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre!”.
Zilele dinaintea Paștilui: Slujbe dedicate și simbolistica
Deniile, așa cum sunt numite slujbele dinaintea sărbătorilor pascale, se săvârșesc începând cu seara Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul de denie vine din limba slavonă și se referă la priveghere sau slujbă de noapte.
Luni, marți și miercuri se oficiază Liturghia Darurilor mai înalte Sfinte, iar în Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia. În Joia Mare se scoate aerul, care este cunoscut și sub numele de Sfânta Masă pe sub care credincioșii trec de trei ori, se închină Sfinților și icoanelor și se roagă pentru izbăvirea din nevoi. În unele lăcașe de cult, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor care amintește de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină. Starețul spală picioarele monarhilor.
Vineri seara se cântă prohodul Domnului și se înconjoară Biserica cu Sfântul Epitaf, o pânză ilustrată cu scena punerii în mormânt a Mântuitorului.