Pe zi ce trece, se apropie sfânta sărbătoare a Învierii, iar credincioșii cu mic și cu mare caută acatistul Învierii Domnului. Iisus Hristos s-a lăsat crucificat pentru noi, cei păcătoși.
Anul acesta sfintele sărbători pascale pentru cei ortodocși vor avea loc pe data de 24 aprilie 2022, iar noaptea învierii va fi sâmbătă 23 aprilie. Ministerul a decis ca vacanța celor mici să înceapă pe data de 15 aprilie, iar astfel întreaga săptămână mare va fi liberă.
Poate că în ultimul timp oamenii s-au mai sfiit în ceea ce înseamnă mersul la biserică, dar pentru Învierea Domnului nu ar trebui să existe scuză. Acatistul Învierii Domnului este unul dintre cele mai importante dintre care există, căci în el este lumina și salvarea. Fără lumină omul nu vede, așa că nici credincioșii nu-și vor putea găsi alinarea.
Acatistul Învierii Domnului
Văzând, Doamne, oamenii cazuți, Te-ai întrupat și ai înviat pe toți, dăruindu-le celor înviați toate spre mântuire. înviază-ne și pe noi cei omoriți din pricina pacatelor, ca sa-Ți cântăm Ție: Aliluia!
Acesta este condacul 2 din acatistul Învierii Domnului ce spune lucrurilor exact pe nume. Domnul nostru Iisus Hristos, chiar dacă a fost trădat de proprii săi oameni, nu a încetat să îi iubească. Poate că acest păcat l-am purtat în noi înșine până astăzi, iar El a știut că într-o bună zi, omenirea se va deștepta.
Oamenii l-au ucis pe Fiul lui Dumnezeu, iar acesta în toate aceste circumstanțe, a dat dovadă de o iubire de neimaginat. Este ceva de neînțeles pentru oamenii de rând, dar în gândul său iluminat, totul trebuie să fi fost calculat. Nu este nici vorbă de greșeală în tot ce a făcut, căci a văzut în noi și-n sufletul nostru. Durerea cred că este și mai mare căci a trecut atât de mult timp, iar El, încă așteaptă pentru deșteptarea noastră.
Având putere asupra morții, sufletele le-ai chemat din moarte, Iisuse. Cheamă-ne și pe noi, din adâncul păcatelor noastre, că și noi, curățându-ne simțirile, Ție, celui ce strălucești cu lumina cea neapropiata, cu bucurie să-Ți aducem cântare de biruință, așa:
Iisuse, biruitorul morții, biruiește patimile noastre cele rele;
Iisuse, Dătătorule de viață, da-ne și nouă o viață mântuitoare;
Iisuse, izvorul bucuriei, bucură inima noastră întru îndreptările Tale;
Iisuse, Cel ce ai săturat, cu cinci pâini și doi pești, cinci mii de bărbați în pustie, afară de femei și copii, hrănește-ne și pe noi cu pâinea Ta cerească;
Iisuse, nădejdea celor căzuți, scoate-ne și pe noi din adâncul răutăților noastre;
Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre!
Icosul 3 ne împinge să ne căim și să ne arătăm drepți de a primi mila Domnului. În ciuda tuturor nedreptăților pe care le-am făcut noi, oamenii păcătoși, încă cerem mila Lui. De mâna noastră a plecat din această lume și tot cu aceste mâini rugăm spre a ne ierta.
Poate că mulți simt în adâncul lor că sunt nevrednici de asemenea binecuvântare din partea Mântuitorului. Cu greu putem crede că vom primi această iertare după suferința creată de noi înșine, dar ca muritori, ce suntem, nu putem fi capabili de a înțelege cât de pură este această iubire pură.
Cu toate acestea, putem doar să credem în cuvântul Său, să iubim și să urmăm cuvintele Lui, iar atunci când va veni momentul, El va ști dacă chiar am făcut tot ceea ce ne-a fost în cuviință sau nu. Trebuie să fim sinceri și să realizăm aceste lucruri, căci Domnul a spus în una din pile că chiar și omul, are un moment de bucurie nespus la găsirea unei oi pierdute, chiar dacă le mai avea pe cele 99.
Pilda nu trebuie înțeleasă greșit prin faptul că oile, pe care deja le are, sunt fără valoare. Căci ei reprezintă oamenii drepți ce nu au nevoie de pocăință, sunt în altă categorie, aparte, a lor. Aproape niciodată nu este târziu, căci chiar și când cel de-al 12-lea ceas se apropie, dacă în sufletul omului are loc pogorârea luminii, iar acesta o înțelege și apucă să facă primii pași spre a arăta că a înțeles din adâncul sufletului său, este iertat.
Asta nu înseamnă că o viață plină de dezmăț și nepăsare, poate deveni în ultimul moment vrednică de lumea cerească. Și nu datorită faptului că Domnul nu dorește să vă primească, ci datorită faptului că nu a avut loc acea înțelegere a luminii din suflet. Se poate și-n ultimele clipe, dar șansa de a eșua este prea mare, căci totul ține doar de sufletul omului și cât de mult poate acționa cu el curățit.
Pentru ce este acatistul Învierii Domnului?
Poate că acatistul Sfântului Mina poate aduce lumină și ajutor atunci când pierdeți ceva prețios, poate că Sfânta Xenia oferă ajutor oamenilor, precum a ajutat-o și pe Cuvioasa Parascheva, iar oamenii se roagă pentru suport în toate cele, dar cel al Învierii Domnului este mai presus de toate.
Nimic din ce ne înconjoară acum în lumea aceasta nu ar fi fost posibil dacă omul nu ar fi avut suflet, am fi fost doar o altă viețuitoare dacă Domnul nu ne-ar fi iubit atât de mult încât să ne ofere această inimă. Suntem păcătoși, iar în fiecare zi păcătuim, dacă la naștere am primi o cămașă a sufletului pe care să o purtăm până la finalul vieții, iar la facerea oricărui păcat, o gaură de mărimea unui ac să apară în ea, ne-am afișa toți sufletul nevrednic și lipsit de nerușinare cu care am trăit pe Pământ.
Acatistul Învierii Domnului aduce salvarea sufletului, lasă lumina să intre în inima celor ce o acceptă și oferă șansa spre pocăință, iar prin aceasta va apărea șansa unei vieți noi. Acea realizare a poziției noastre și a ceea ce suntem despre care se vorbea mai sus, are șansa de a se naște, are șansa de a se întâmpla, iar cu ea, noi, păcătoșii, ne vom curăți sufletele spre a dovedi că am făcut tot ce ne-a fost cu putință. Iar Domnul, Dumnezeul nostru, va judeca restul, căci nouă, atunci când va veni timpul, ni s-au scurt șansele de a mai face ceva.