Prima pagină » Informații utile » Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Portărița”. Cea mai frumoasă rugăciune închinată icoanei făcătoare de minuni

Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Portărița”. Cea mai frumoasă rugăciune închinată icoanei făcătoare de minuni

26 sept. 2024, 14:35,
Redacția BZI în Informații utile

Acatistul Maicii Domnului „Portărița” este una dintre cele mai frumoase rugăciuni închinate unei icoane făcătoare de minuni. Află în rândurile următoare cum să te rogi cu ajutorul acestui acatist.

Icoana Maicii Domnului denumită „Portărița” este una dintre cele mai cunoscute icoane din Sfântul Munte Athos. Acatistul dedicat acestei icoane te va ajuta să te reîntorci spre credința dreaptă și, conform minunilor făcute de icoană, te poate ajuta să te vindeci de orice boală.

Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Portărița”

Icoana Maicii Domnului „Portărița” este una dintre cele mai cunoscute și venerate icoane din Sfântul Munte Athos, fiind păstrată în Mănăstirea Iviron, în paraclisul din curtea mănăstirii, pe partea stângă, imediat ce intri pe poarta principală. Potrivit tradiției, icoana a ajuns pe mare din Constantinopol și tot pe mare va pleca, atunci când o femeie va păși pe pământul Sfântului Munte. Aceasta este prăznuită de două ori pe an, pe 25 februarie și pe 26 octombrie, prin mari procesiuni care aduc împreună mulțimi de credincioși.

Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Portărița” din Athos este considerat de mare ajutor duhovnicesc, oferind alinare celor ce se află în necazuri și supărări. Acesta poate fi citit oricând, însă este deosebit de folositor în zilele de cinstire ale Maicii Domnului, precum și în momentele speciale legate de această icoană, cum ar fi pe 12 februarie, 31 martie, 26 septembrie, 13 octombrie și în marțea din Săptămâna Luminată, când se prăznuiesc evenimentele miraculoase legate de icoană.

Una dintre cele mai cunoscute minuni legate de această icoană este viziunea pe care Maica Domnului i-a arătat-o unui călugăr evlavios, Cuviosul Gavriil, căruia i-a poruncit să meargă pe mare după icoană. Gavriil, având credință, a pășit pe apă ca pe uscat și a recuperat icoana, ducând-o în biserica mănăstirii Iviron. Însă, a doua zi, icoana a dispărut din biserică și a fost găsită pe zidul mănăstirii, deasupra porții. De fiecare dată când era readusă în biserică, icoana revenea pe zid, până când Maica Domnului a dezvăluit că dorește să rămână acolo, nu pentru a fi păzită de călugări, ci pentru a-i proteja pe aceștia. Astfel, icoana a fost așezată definitiv în paraclisul de lângă poarta mănăstirii, primind numele de „Portărița”.

Cum trebuie să te rogi cu această rugăciune

Această icoană este pictată în stilul Hodighitria, sau „Îndrumătoarea”, în care Fecioara Maria este reprezentată ținând Pruncul Iisus pe brațul stâng și arătând spre El cu mâna dreaptă, simbolizând călăuzirea credincioșilor către Dumnezeu. Pruncul Hristos ține în mâna stângă un sul, simbol al Evangheliei, iar cu mâna dreaptă binecuvântează. Icoana este împodobită cu o mantie de aur și argint, fiind înfrumusețată cu pietre prețioase și alte daruri oferite de împărați, regi și credincioși ca semn de mulțumire pentru minunile primite.

Originea icoanei este legată de o altă minune. În timpul persecuției iconoclaste din vremea împăratului Teofil, un soldat a descoperit icoana în casa unei văduve din Niceea și a înfipt o suliță în ea, din care a curs sânge. Văduva, pentru a salva icoana, a așezat-o pe mare, iar aceasta a plutit în mod miraculos până la Athos. Călugării din Iviron au fost martori ai unui stâlp de foc care se ridica deasupra apei, unde icoana plutea vertical, și, de fiecare dată când încercau să se apropie, aceasta se îndepărta. După multe rugăciuni, Cuviosul Gavriil a primit porunca divină de a recupera icoana, așa cum s-a întâmplat ulterior.

Conform tradiției, Maica Domnului a promis că icoana va rămâne în mănăstire până la sfârșitul vremurilor, fiind un simbol al protecției divine asupra călugărilor și un semn de binecuvântare pentru toți cei care o cinstesc. Se spune că dispariția icoanei din Athos va marca apropierea sfârșitului lumii. Aceste tradiții și relatări sunt amintite în Acatistul Maicii Domnului „Portărița”, care o numește „deschizătoarea ușilor Raiului” și mijlocitoare neobosită pentru cei ce îi cer ajutorul.

Acatistul Maicii Domnului „Portărița” este un acatist foarte popular, creat pentru a aduce slavă icoanei și Maicii Domnului reprezentată pe Muntele Athos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`