Prima pagină » Stiri si curiozitati » Acatistul de Mulțumire și Slavă lui Dumnezeu pentru Toate, Un Imn de Laudă și Speranță în Inima Fiecărui Credincios

Acatistul de Mulțumire și Slavă lui Dumnezeu pentru Toate, Un Imn de Laudă și Speranță în Inima Fiecărui Credincios

06 iun. 2024, 15:34,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

 

Acatistul de mulțumire și slavă lui Dumnezeu pentru toate este un imn de recunoștință adresat lui Dumnezeu, o expresie a inimii pline de dragoste și apreciere pentru toate darurile primite. Departe de a fi doar o simplă rugăciune, acesta este o rugăciune spirituală ce ne ajută să ne conectăm cu divinitatea și să ne revărsăm în suflet gloria și lauda eternă a Domnului.

Acatistul de Mulțumire și slavă lui Dumnezeu pentru toate vine ca un pansament pentru sufletul obosit, o invitație la o călătorie spirituală profundă, o ocazie de a ne revărsa recunoștința către Dumnezeu și de a primi în schimb pace, bucurie și o credință mai puternică.

Originea Acatistului de Mulțumire și Slavă lui Dumnezeu pentru Toate

Rădăcinile acatistului se află în Bizanț, unde a apărut ca o formă de rugăciune populară în secolul al VI-lea. De-a lungul timpului, s-a răspândit în toată Biserica Ortodoxă, devenind o parte integrantă a vieții spirituale a credincioșilor. Acesta se citește de fiecare dată când simți nevoia spirituală să te rogi lui Dumnezeu. Acatistul de mulțumire nu este legat de un calendar specific. Poate fi citit oricând simți nevoia să-ți exprimi recunoștința lui Dumnezeu, fie după o binecuvântare primită, fie ca o modalitate de a-ți umple sufletul de pace și bucurie.

Acesta este format din 13 capitole denumite și „Icos”, și de asemenea din 13 refrene denumite „Condac”. Fiecare Icos se încheie cu exclamația „Slavă Ție, Dumnezeule!”, iar Condacul se încheie cu o rugăciune specifică.

Este important să citim Acatistul de Mulțumire pentru că aduce numeroase beneficii spirituale:

Ne ajută să cultivăm recunoștința: Când exprimăm verbal mulțumirea, ne concentrăm pe darurile primite de la Dumnezeu, depășind tendința de a ne focaliza pe lipsuri și probleme, de asemenea, ne întărește credința: Recunoașterea binecuvântărilor divine ne consolidează credința și ne oferă speranță în momentele dificile. Ne aduce pace și bucurie: Recunoștința ne umple de o stare de armonie interioară, departe de griji și neliniști.

Rugăciunea ce trebuie spusă înaintea Acatistului

Înainte de a începe să citim acest acatist de mulțumire, este foarte important să spunem de trei ori rugăciunea „Imparatul Ceresc”, dar și „Tatăl Nostru”, apoi să începem să citim din sfântul acatist

Împărate Ceresc

„Împărate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le implineşti, Vistierul Bunătăţilor şi Dătătorule de Viaţă, vino şi Te sălăşluieşte intru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată intinăciunea şi mantuieşte Bunule sufletele noastre! Amin! Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără-de-moarte, miluieşte-ne pe noi! ( de 3 ori) Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Preasfântă Treime miluieşte-ne pe noi! Doamne curăţeşte păcatele noastre! Stăpane iartă fărădelegile noastre! Sfinte cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Sfant Numele Tău! Amin! Doamne miluieşte! (de3ori)

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!”

Tatăl Nostru

„Tatăl nostru, Carele eşti in Ceruri, sfinţească-se Numele Tău! Vie Impărăţia Ta! Facă-se Voia Ta, precum in Cer aşa şi pe Pămant! Painea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri! Şi nu ne duce pe noi in ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean şi rău! Amin!

Că a Ta este Mărirea şi Puterea şi Slava: a Tatălui, a Fiului şi a Sfantului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor!Amin! Veniţi să ne inchinăm Impăratului nostru Dumnezeu! Veniţi să ne inchinăm şi să cădem la Hristos, Impăratul nostru Dumnezeu! Veniţi să ne inchinăm şi să cădem la Insuşi Hristos, Impăratul şi Dumnezeul nostru!

Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepandu-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpan, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi! Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh! Doamne, miluieşte-ne pe noi, că intru Tine am nădăjduit! Nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un Milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mainilor Tale, şi Numele Tău chemăm. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin! Uşa milostivirii deschide-o nouă, Binecuvantată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim intru Tine, ci să ne izbăvim prin Tine de nevoi, că Tu eşti mantuirea neamului creştinesc. Amin!”

Acatistul de mulțumire și slavă lui Dumnezeu pentru toate este un imn de recunoștință adresat lui Dumnezeu, o expresie a inimii pline de dragoste și apreciere pentru toate darurile primite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *