Acatistul Chipului Nefăcut de Mână al Mântuitorului este mai mult decât o simplă rugăciune, este o punte între credincios și Hristos, o chemare spre o întâlnire tainică, profund personală. Prin aceste cuvinte sfinte, ne apropiem de un mister vechi și adânc: imaginea Domnului care nu a fost zugrăvită de om, ci s-a imprimat, prin minune, pe o țesătură.
Într-o lume grăbită și mereu conectată la ecrane, există un alt fel de imagine care aduce liniște, nu agitație, o icoană nepictată de mână omenească, dar păstrată cu evlavie de secole. Este Chipul Nefăcut al Mântuitorului, o taină a credinței care atinge sufletul celor ce se roagă cu inimă curată.
Acatistul Chipului nefăcut de mână al Mântuitorului
Totul începe în secolul I, în vechiul oraș Edessa, un loc situat în actuala Turcie (Urfa). Acolo domnea regele Abgar al V-lea, cunoscut în istorie ca un suveran înțelept, dar care suferea de o boală grea, cel mai probabil lepră.
Auzind despre minunile pe care Iisus le făcea în Țara Sfântă, cum vindeca bolnavii, învia morții și alunga duhurile necurate, Abgar a fost cuprins de o dorință arzătoare: să-L vadă pe acest Om sfânt și să primească de la El vindecare.
Fiind prea bolnav ca să călătorească, regele i-a trimis Mântuitorului o scrisoare printr-un sol credincios, pe nume Anania. În această epistolă, regele Îl ruga pe Iisus să vină la Edessa și Îi oferea adăpost și ocrotire, dacă ar fi fost în pericol în Iudeea. În același timp, dorind măcar să-L poată privi, Abgar i-a cerut lui Anania să-I picteze chipul.
Atunci când Anania a încercat să zugrăvească fața Mântuitorului, nu a reușit, strălucirea dumnezeiască a feței lui Iisus era prea puternică pentru a fi reprodusă de mâna omului.
Atunci, Domnul, în mila Sa, a cerut o pânză de in curată și S-a șters cu ea pe față. Iar chipul Său s-a imprimat în mod minunat pe acea țesătură. Aceasta este cunoscută în Biserică drept Sfânta Mahramă, sau Chipul Nefăcut de Mână. Iată care este considerată cea mai puternică icoană făcătoare de minuni.
Anania a dus această relicvă sfântă înapoi la Edessa, iar regele Abgar, privindu-i chipul, s-a vindecat pe loc de boală. Uimit de puterea Domnului, Abgar a crezut în Hristos și s-a botezat împreună cu mulți dintre supușii săi. Astfel, Edessa a devenit primul oraș din afara Palestinei în care creștinismul s-a răspândit oficial, cu binecuvântarea și protecția unui monarh.
Unde poate fi găsită Sfânta Mahramă
După moartea regelui, mahrama a fost ascunsă pentru a fi protejată de persecuțiile împotriva creștinilor. A fost zidită într-o nișă deasupra porților orașului, unde a rămas vreme de secole, până când a fost redescoperită în chip miraculos, în timpul unei inundații. Descoperirea a fost considerată o minune, iar icoana a devenit obiect de pelerinaj și cinstire în toată zona Orientului creștin.
În anul 944, Icoana a fost dusă cu mare alai și solemnitate de la Edessa la Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin. Împăratul Roman I Lecapenos a primit-o cu evlavie, și în ziua de 16 august a aceluiași an, a fost așezată cu mare cinste în biserica „Sfânta Sofia”. Această dată a fost păstrată ca sărbătoare în calendarul ortodox: Aducerea Icoanei Nefăcute de Mână a Domnului la Constantinopol.
Această icoană este menționată în mai multe texte bizantine și hagiografii și a fost folosită drept dovadă în apărarea cinstirii icoanelor în fața iconoclaștilor, în secolul al VIII-lea.
Biserica a interpretat apariția acestui chip nu ca pe un simplu miracol, ci ca pe o validare divină a reprezentării vizuale a lui Hristos, o recunoaștere că Dumnezeu S-a făcut om și poate fi înfățișat în chipul Său uman.
În prezent, Sfânta Mahramă a Domnului, cunoscută și ca Chipul Nefăcut de Mână al Mântuitorului, nu se mai află într-un loc confirmat oficial, deoarece relicva originală a fost pierdută în timpul istoriei.
După ce a fost adusă la Constantinopol în anul 944, a rămas acolo până în 1204, când, în urma Cruciadei a IV-a, a fost luată de cruciați, iar de atunci nu se mai cunoaște cu certitudine locul în care se află. Acatistul Chipului Nefăcut de Mână al Mântuitorului și icoana care l-a inspirat reprezintă o comoară spirituală de neprețuit pentru creștini.