Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului ajută pe oricine să treacă mai ușor peste perioadele grele și să capete ajutor Divin pentru rezolvarea problemelor de orice natură.
În momentele de cumpănă, dacă nu ai timpul nececar pentru a citi Acatistul Acoperământul Maicii Domnului, este bine să te închini și să spui „Maică Preacurată, păzește-mă cu cinstitul Tău Acoperământ!”.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne din Constantinopol în secolul al X-lea. Atunci, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său, Sfântul Epifanie, și cu mai mulți credincioși, au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și cu alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.
Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului – cămașa, acoperământul (maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea. În acea vreme, Constantinopolul era sub amenințarea unei invazii a rușilor.
Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi, și-a ridicat acoperământul și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti.
După apariția Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul n ua mai fost atacat.
Acatistul Acoperământul Maicii Domnului: Sărbătoarea de Pocroave
Biserica Ortodoxă prăznuieşte pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului în prima zi a lunii octombrie. Biserica sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, zi în care se spune că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.
Sărbătoarea Acoperământulul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave, denumire ce provine de la cuvântul slavon „pocrov”, ce semnifică acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Acoperământul Maicii Domnului este cea de-a treia sărbătoare în care este cinstită Maica Domnului.
Cum se citește Acatistul Acoperământul Maicii Domnului
Acatistul Acoperământul Maicii Domnului începe cu Troparul, glasul al 4-lea:
„Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstită icoana ta cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.“
Acesta se continuă cu Condacul 1, care are la final versetul „Bucură Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!“
Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, iar la finalul Acatistului Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului se citesc Rugăciuni către Maica Domnului, care se încheie cu sintagma:
„Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!“