Prima pagină » Informații utile » Acatist Sf. Anton, citit 9 marți la rând – Model de tradiție religioasă

Acatist Sf. Anton, citit 9 marți la rând – Model de tradiție religioasă

06 feb. 2025, 09:07,
în Informații utile

Acatistul Sf. Anton, citit 9 marți la rând, după model, este o rugăciune de laudă închinată marelui cuvios, cunoscut pentru viața sa de asceză și învățăturile adânci despre trăirea creștină autentică.

În Biserica Ortodoxă, acest acatist se citește marțea, în mod special, timp de nouă săptămâni la rând, ca un act de venerare și mulțumire adus Sfântului Antonie, ale cărui rugăciuni sunt căutate în momente de greutate spirituală și fizică.

Acatistul Sf. Anton, citit 9 marți la rând – model

Sfântul Antonie, originar din Egipt, este considerat părintele monahismului și al vieții pustnicești. Viața sa a fost marcată de retragerea în pustiu, unde a purtat o luptă neîncetată cu ispitele diavolești, dar și cu propriile slăbiciuni. Acesta a trăit o viață exemplară, dedicată rugăciunii, postului și meditației, fiind un model de smerenie. El a avut un rol esențial în răspândirea monahismului și a învățăturilor despre viața duhovnicească. Pentru mulți, Antonie este un simbol al răbdării și al curajului în fața ispitei și al dăruirii totale lui Dumnezeu.

Pentru a urma tradiția religioasă, trebuie să citiți următoarea rugăciune, în fiecare marți, timp de nouă săptămâni:

„Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile și păcatele noastre le cunoști, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor care aleargă la mijlocirea Ta și nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava și mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit și spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ți-o aducem.

O slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obișnuita Ta îndurare în ajutorul nostru în rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiați în nevoi, ca să fim apărați de primejdii, de ispite și de păcate.

Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu și a Mântuitorului, fă și din pustiul sufletului nostru, ars de necredință și tos de patimi, loc plăcut Ție, în care să se sălășuiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel Sfânt, al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.”

Cum trebuie citită rugăciunea

Acatistul Sfântului Antonie este o formă de rugăciune colectivă sau individuală, prin care credincioșii cer ajutorul sfântului în lupta cu păcatul, cu ispita și cu încercările vieții. Acesta este structurat într-o serie de tropare și stihuri care încep cu laude aduse Sfântului Antonie, continuând cu rugăciuni pentru ajutor și ocrotire din partea sa. Citirea acatistului are un caracter deosebit de profund, fiind însoțită de o stare de liniște și meditație, în care credincioșii se apropie de Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Antonie.

Marțea este o zi specială dedicată acestui acatist, iar citirea sa timp de nouă săptămâni consecutive, cum e și la acatistul Sfântului Nectarie, doar că pe o perioadă mai mare de timp, reprezintă o formă de rugăciune intensificată, menită să adâncească legătura dintre credincios și Dumnezeu. În mod tradițional, Sfântul Antonie este invocat în special pentru ajutor în cazuri de ispite, boală sau dificultăți financiare, dar și pentru îndrumare în viața monahală sau laică.

De asemenea, acatistul subliniază virtuțile fundamentale ale Sfântului Antonie, cum ar fi smerenia, răbdare, jertfa și curajul de a rezista ispitei. Rugăciunile sunt adresate lui Antonie pentru a cere nu doar ajutor în fața necazurilor, ci și pentru a învăța din exemplul său de viață curată și închinată lui Dumnezeu.

Citirea acatistului devine o cale prin care credincioșii își pot întări credința și viața duhovnicească. Este o formă de a învăța să trăim cu adevărat în armonie cu voința lui Dumnezeu și de a înfrunta orice provocare spirituală sau trupească cu nădejde în ajutorul divin.

Prin urmare, acatistul Sf. Anton, citit 9 marți la rând, după model, devine un ritual care întărește legătura dintre credincios și Dumnezeu, inspirând pe fiecare să urmeze calea sfințeniei, asemenea marelui cuvios.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Temperaturi bizare în România. O zi cum n-a mai fost
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`