Academicianul Dan Berindei, personalitate marcantă a elitei intelectuale româneşti şi reprezentant de seamă al istoriografiei noastre, a murit, joi, la vârsta de 98 de ani, anunţă Academia Română.
„Descendent al familiei Brâncoveanu, cu rol capital în istoria şi cultura românească, Dan Berindei a păstrat nobleţea şi distincţia acestei vechi familii aristocrate şi a cultivat de-a lungul întregii sale vieţi valori fundamentale, asumându-şi, în vremuri neprielnice, un destin pe care l-a trăit în adevăr, onestitate şi exigenţă de sine. Spirit patriotic prin excelenţă, cu un profund ataşament faţă de elită politică ce a pus bazele statului român modern, Dan Berindei şi-a dedicat întreaga viaţă studiului istoriei şi a dezvoltat o excepţională carieră de-a lungul a peste şapte decenii. Acum, la ceasul despărţirii, Academia Română este în doliu. Membrii Academiei Române, conducerea să îşi exprimă regretul şi îndurerarea. Memoria academicianului Dan Berindei va rămâne pururea cu noi”, se arată într-un comunicat al Biroului Prezidiului Academiei Române.
În trecut, academicianul Bernei s-a aflat în Iași și a vorbit despre ceea ce bunicul lui a făcut, anume a proiectat Palatul Culturii:
„Ceea ce a făcut aici Ion D. Berindey este ceva care se poate realiza doar o singură dată în viaţa…, a fost lucrarea sa capitală. Pe de altă parte, pentrul el, ridicarea şi finalizarea Palatului Culturii din Iaşi a însemnat enorm, a fost ceva unic şi care a fost fundamentul muncii sale de arhitect. Rămân profund impresionat de modul în care s-a făcut reabilitarea şi restaurarea Palatului, iar pentru managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova, doamna Lăcrămioara Stratulat, este un privilegiu să poată coordona un asemenea proces şi să conducă o asemenea instituţie”, a mărturisit academicianul Berindei.