Muzeul Național al Literaturii Române din Iași lansează proiectul „Academia copiilor: Zoom pe patrimoniu”. Acesta se va desfășura în mai multe etape, începând cu luna ianuarie 2021. Adolescenții (cu vârsta recomandată între 14 și 17 ani) sunt provocați ca în urma vizitării unuia dintre muzeele literare ieșene să-și aleagă obiectul preferat, să se documenteze asupra lui și să fotografieze acel exponat
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași lansează o nouă provocare, încurajând învățarea relaxată, cu proiectul intitulat „Academia copiilor: Zoom pe patrimoniu”, care se va desfășura în mai multe etape, începând cu luna ianuarie 2021.
„Îi provocăm pe adolescenți (vârsta recomandată este de 14-17 ani) ca în urma vizitării unuia dintre muzeele literare ieșene să-și aleagă obiectul preferat, să se documenteze asupra lui și să fotografieze acel exponat”, au precizat cei de la MNLR.
Fiecare membru al „Academiei copiilor #2021” va prezenta adeverință la intrarea în muzeele literare ieșene
În prima etapă, tinerii interesați să participe la proiect sunt rugați să trimită un e-mail la adresa academiacopiilor.mnlriasi@gmail.com, în care să includă numele, vârsta și orașul de rezidență. Dupa primirea e-mail-urilor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va elibera doritorilor o adeverință, în format electronic, care va atesta calitatea de „membru activ” al „Academiei Copiilor #2021”. Fiecare membru al „Academiei copiilor #2021” va prezenta adeverință la intrarea în muzeele literare ieșene. În urma vizitei, va decide care este, din perspectiva sa, cel mai reprezentativ obiect din toată expoziția, care i-a atras mai mult atenția, care i-a stârnit interesul și curiozitatea. Apoi, se va documenta asupra respectivului obiect, cerând informații de la muzeograf sau custode: proveniența, vechimea, istoria exponatului.
În final, va fotografia obiectul ales și va trimite un e-mail cu fotografia cea mai reușită
În final, va fotografia obiectul ales și va trimite un e-mail cu fotografia cea mai reușită, plus o scurtă descriere a exponatului în care va preciza și motivul alegerii sale.
„În fiecare lună a anului 2021, vom aștepta propunerile voastre. Acestea vor fi publicate pe pagina de Facebook a «Academiei Copiilor» și pe cea a Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Ulterior, se va realiza o expoziție virtuală ce va aduna toate obiectele lunii alese de participanți”, au mai punctat cei de la Muzeul Național al Literaturii din Iași.
Coordonatoarea proiectului „Academia copiilor #2021” este Diana-Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași.